Feteasca Neagra
Feteasca Neagra, numita si Poama Fetei Neagra, Pasareasca Neagra, Coada Randunicii este un soi local de strugure rosu, cultivat pe suprafete mari din toate regiunile istorice ale tarii, cat si in afara granitelor. Cele mai mari suprafete pe care se cultiva feteasca Neagra se afla in partea de sud a Moldovei si in zona de est a Munteniei.
Caracteristici soi:
Culoare: Strugurii de Feteasca Neagra sunt de culoare violaceu inchis (aparent rosu). Vinurile obtinute exclusiv din acest soi, sau in cupaj sunt de culoare rosu inchis. Feteasca Neagra este folosita si pentru vinurile rose. La o maturare de lunga durata, culoare rosie se intensifica.
Miros: Vinurile tinere din soiul Feteasca Neagra au buchet puternic de fructe si condimente.
Gust: Din soiul Feteasca Neagra se obtin vinuri seci cu arome de fructe de padure (mure, visine negre), prune, condimente maronii si negre (scortisoara, vanilie, piper si ienibahar). Aromele se schimba in functie de mediu cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din stejar, care pot oferi buchet de paine prajita si piele
Feteasca Neagra este unul dintre soiurile romanesti cu cel mai mare potential de maturare in butoaie din lemn de calitate si, ulterior in sticla. Cele mai bune tehnici de vinificatie pot rezulta in vinuri aromate, cu tanini fini, aciditate buna, corp mediu spre plin si procent de alcool variabil (mediu spre mare).
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Domeniul Catleya
Catleya - Steaua Fara Nume - Feteasca Neagra DOC 2019 cutie lemn - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2019
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MEHEDINȚI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Domeniul Catleya se află la Corcova, Mehedinți, acolo unde, acum o sută de ani, erau viile prințului diplomat Anton Bibescu.
Din 2007, trei francezi pasionaţi de vinuri şi îndrăgostiţi de România, printre care oenologul Laurent Pfeffer, au creat un mic domeniu viticol și au reînceput să facă vinuri, cu grijă și migală, pe fostul domeniu al prințului Bibescu.
Steaua Fără Nume este un vin din soiul Fetească Negară produs într-o ediție limitate de numai 1202 sticle. Producția începe cu strugurii recoltați și desciornați manual boabă cu boabă. Fermentarea alcoolică a fost făcută cu drojdie locală în butoaie din stejar românesc de 400 de litri. Vinul proaspăt a fost lăsat cu pielița pentru macerare post fermentare timp de 8 zile pentru a extrage taninii. După fermentarea malolactică vinul a fost maturat în 3 butoaie din stejar de 400 de litri timp de 24 de luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, cu reflexii violet.
MIROS: Un buchet delicat cu arome de coacăze negre suculente, cireșe coapte, note de lemn dulce și violete înflorite.
GUST: Un vin cu o structură echilibrată de aromele naturale ale soiului românesc Fetească Neagră și maturarea de lungă durată. Textura mătăsoasă, consistentă este susținută de tanini fini, dar persistenți, ce aduc note de lemn dulce, condimente și fructe negre completate de note florale și cocos ce se simt intermitent pe papile. Post gust lung, complex, specific unui vin românesc de calitate, finisat în butoaie din stejar.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la mesele cu preparate din carne de vită, porc, gustări cu brânzeturi maturate și desert cu ciocolată.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
216,95 RON Începând cu: 195,26 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Catleya
Catleya - Steaua Fara Nume - Feteasca Neagra DOC 2019 cutie lemn - 1.5L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2019
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MEHEDINȚI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Domeniul Catleya se află la Corcova, Mehedinți, acolo unde, acum o sută de ani, erau viile prințului diplomat Anton Bibescu.
Din 2007, trei francezi pasionaţi de vinuri şi îndrăgostiţi de România, printre care oenologul Laurent Pfeffer, au creat un mic domeniu viticol și au reînceput să facă vinuri, cu grijă și migală, pe fostul domeniu al prințului Bibescu.
Steaua Fără Nume este un vin din soiul Fetească Negară produs într-o ediție limitate de numai 1202 sticle. Producția începe cu strugurii recoltați și desciornați manual boabă cu boabă. Fermentarea alcoolică a fost făcută cu drojdie locală în butoaie din stejar românesc de 400 de litri. Vinul proaspăt a fost lăsat cu pielița pentru macerare post fermentare timp de 8 zile pentru a extrage taninii. După fermentarea malolactică vinul a fost maturat în 3 butoaie din stejar de 400 de litri timp de 24 de luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, cu reflexii violet.
MIROS: Un buchet delicat cu arome de coacăze negre suculente, cireșe coapte, note de lemn dulce și violete înflorite.
GUST: Un vin cu o structură echilibrată de aromele naturale ale soiului românesc Fetească Neagră și maturarea de lungă durată. Textura mătăsoasă, consistentă este susținută de tanini fini, dar persistenți, ce aduc note de lemn dulce, condimente și fructe negre completate de note florale și cocos ce se simt intermitent pe papile. Post gust lung, complex, specific unui vin românesc de calitate, finisat în butoaie din stejar.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la mesele cu preparate din carne de vită, porc, gustări cu brânzeturi maturate și desert cu ciocolată.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
350,05 RON Începând cu: 315,05 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Balla Geza
Balla Geza - Stone Wine - Feteasca Neagra DOC 2022 - 0.75L, Alc: 15%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MINIȘ - CRIȘANA ȘI MARAMUREȘ / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 15%
VIN ROȘU SEC. Pe câmpiile aflate în apropiere de Arad se află podgoria Miniș-Măderat, locul de origine al soiurilor Cădarcă și Fetească Regală, din care erau produse vinuri cunoscute în toată Europa. În 1999 Dr. Ing. Balla Geza, administratorul și oenologul societății, a reluat producția cu misiunea de a aduce faima de altă dată vinurilor tradiționale, obținute în această zonă.
Strugurii culeși de pe 124 de hectare sunt vinificați în cele mai bune cupaje și monosoiuri roșii, albe și rose. Vinurile roșii sunt maturate în budane (butoaie de capacitate mare) și baricuri din stejar. Vinurile albe sunt maturate scurt în cisternele din oțel inoxidabil montate în pivniță, unde se pot ține până la 8000 de hectolitri.
Fetească Neagră este un soi românesc vechi, cultivat în sol cu straturi de granit, fermentat la o temperatură de 12-14°C, cu drojdii naturale. Un vin maturat în butoaie de stejar, vechi și noi, cu un profil aromatic unic, pentru toți cei care doresc un vin premium din Transilvania.
ASPECT: Roșu intens, cu reflexii de rubin.
MIROS: O Fetească cu arome consistente de dulceață, trandafir, tușe vegetale de frunze, lemn verde afumat, vanilie și fructe confiate. Nota vegetală sugerează ardei gras verde, iar condimentele sunt prezente printr-o tușă de piper.
GUST: Profilul aromatic al acestui vin este în dezvoltare, însă după doi ani de învechire aduce aciditate, tanini echilibrați, note de ierburi uscate, lemn ars, fructe roșii în frunte cu prune și aceleași note de fructe uscate ce dau un final mediu spre lung.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin cu potențial de maturare, dar și o alegere potrivită la mesele cu preparate din carne de vânat (gulaș de porc mistreţ, căprioară la cuptor cu piure de cartofi), vită la tigaie și rață la cuptor condimentată.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C. (Este recomandată decantarea timp de 30 de minute).
101,64 RON Începând cu: 91,48 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Metamorfosis
Metamorfosis - Cantus Primus, Feteasca Neagra DOC 2020 - 0.75L, Alc: 16%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 16%
VIN ROȘU SEC. Crama Vitis Metamorfosis este parte din antreprizele Marchizului Piero Antinori, care a dezvoltat anterior proiecte similare în alte regiuni viticole din Italia, SUA, Chile și Ungaria.
În România, Marchizul a ales Dealu Mare, pentru condițiile asemănătoare cu regiunea viticolă Toscana. Potențialul și calitatea vinurilor produse pe alte podgorii din Dealu Mare au fost de ajuns pentru a demara proiectul Metamorfosis. În prezent, domeniul se întinde pe trei plaiuri viticole (Valea Urloi, Fintești și Năeni), cu o suprafață totală de 100 de hectare.
Pentru vinurile Metamorfosis recoltarea are loc în totalitate manual, urmată de o selecție calitativă exigentă a pentru fiecare soi. Pentru această Fetească Neagră, vinificarea are loc la temperatură controlată de 28°C. Macerarea durează circa 3 săptămâni, pentru a se obține un vin de culoare intensă și arome tipice. După fermentația malolactică, vinul este maturat timp de 14 luni, împărțit astfel: 80% în budană din stejar european de 5000 litri, 10% în baricuri de 225 litri și 10% în cisternă de oțel inoxidabil, apoi vinul este îmbuteliat și învechit la sticlă.
ASPECT: Roșu-închis cu reflexii rubinii.
MIROS: Cnatus Primus este un vin de referință pentru crama Metamorfosis prin buchetul excelent, alcătuit din cele mai alese arome de prune uscate, alte fructe roșii foarte coapte (cireșe și amestec de coacăze).
GUST: Este aromat și păstrează notele fructate, cucerite apo de ciocolată amară și mirodenii. Post gust lung, sec, cu o tușă de lemn.
ASOCIERE CULINARĂ: Textura taninoasă și remanența este perfectă la mesele cu sarmale, tochitură moldovenească, piftie și cârnați de Pleșcoi. Pentru cei care doresc savoarea vinului roșu în compania brânzeturilor, cele mai potrivite sunt cele afumate și cele de burduf.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
80,33 RON Începând cu: 72,30 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Bogdan
Domeniul Bogdan - Patrar Feteasca Neagra 2020 DOC, BIO - 0.75L, Alc: 16.4%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 16.4%
VIN ROȘU SEC. În Murfatlar, satul Peștera este un loc cu tradiție în cultivarea viței de vie încă din vremurile dacilor și Imperiului Roman. Acolo, unde pământul dă multe roade, Domeniul Pogdan a mărit podgoria cu soiuri noi ce se întind pe 154 de hectare.
Domeniul Bogdan s-a născut în 2011 din dorința de a produce un vin de excepție, total natural, asemenea celui produs de strămoșii noștri în urmă cu sute și mii de ani.
În Podgoria Murfatlar, înconjurată de bătrâna Dunăre și Marea Neagră, sub mângâierea vântului cald și vigoarea aerului umed de pe tot parcursul anului, au fost create vinurile Pătrar. Patru soiuri roșii alături de unul alb sunt transformate, fiecare în parte, de talentul unui vinificator italian, sprijinul unui antreprenor român și dedicarea tuturor celor care prețuiesc darurile naturii. Denumirea Pătrar vine de la cele patru faze ale lunii, în funcție de care se aleg momentele cele mai bune pentru vinificație.
ASPECT: Roșu rubiniu.
MIROS: Buchetul aduce esențele strugurilor, create de terroir, păstrate de vinificare și traduse de simțuri prin arome de cireșe amare, eucalipt, mentă, piele nouă, vanilie și o notă florală, scurtă.
GUST: Copolent, cu tanini medii și aceleași arome de fructe roșii de livadă, ierburi aromate, piele, completate de vanilie, arome mai persistente de flori și piper în postgust.
ASOCIERE CULINARĂ: Aromele și taninii îl recomandă la mese cu preparate din carne, mai ales musaca dobrogeană, sarmale în foi de viță (preferabil de Fetească Neagră) și tochitură de porc.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
217,80 RON Începând cu: 196,02 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Purcari
Purcari - 1827 Feteasca Neagra de Purcari 2021 - 0.75L
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VIN ROȘU SEC. Fondat în 1827 Chateau Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile noastre au fost servite la Curțile Regale din Europa de peste 150 de ani.
Prima medalie de aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și intensă a soiului Negru de Purcari, care a fost confundat cu unul originar din faimoasa regiune viticolă Bordeaux.
De-a lungul timpului, vinurile Purcari au caștigat peste 300 de medalii și distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale.
ASPECT: Roșu intens, cu reflexii de granat.
MIROS: Acest soi roșu cutivat în regiunile viticole din România a găsit un terroir propice și în Republica Moldova, de unde a cules aromele de vișine răscoapte, urmate discret de vanilie și alte condimente de patiserie ce sugerează maturarea în baricuri din stejar.
GUST: Catifelat, cu note de fructe roșii dulci-acrișoare, ușor macerate, din care se păstrează o notă de cireșe uscate, pe un fond de condimente. Taninii stejarului de maturare oferă un postgust generos și sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Unul dintre cele mai bune vinuri dedicate preparatelor tradiționale din carne de porc, vită și vânat.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
50,82 RON Începând cu: 45,74 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tohani
Mosia Tohani - Feteasca de Tohani Rosu (FN) DOC 2022 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. După atestările documentare din 1773, vinurile din Tohani au stat sub semnul regalității. Din anul 1930, Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II-lea, devine proprietarul domeniului și după ce renunță la tron și se căsătorește cu Ioana Doletti, duce mai departe pasiunea pentru vinurile din Tohani.
Începând cu anul 2000, zonele viticole din Tohani au fost privatizate. Noii proprietari au replantat vița, au extins culturile și au învestit în clădiri și echipamente moderne. Vinurile din Tohani s-au alăturat celorlalte brand-uri cu istorie îndelungată, care au oferit cele mai bune vinuri din Europa de Est. În semn de recunoaștere a calității și valorilor promovate de Tohani Romania, compania devine în 2012 furnizor al Casei Regale.
Feteasca Neagră este unul dintre cele mai cunoscute și înzestrate soiuri roșii românești, iar pentru această gamă strugurii sunt culeși manual la maturitate deplină și vinificați cu echipamente moderne. Macerarea boabelor și fermentarea alcoolică are loc în cisterne, timp de 10 până la 14 zile, la temperaturi cuprinse între 24-28°C. Vinul este maturat timp de 12 luni în baricuri și budane, apoi este îmbuteliat și ținut câteva luni la învechire în depozitul cramei.
ASPECT: Roșu rubiniu.
MIROS: Complex, cu multe straturi aromatice, din care primul aduce amalgamul de fructe roșii coapte: prune uscate, vișine și cireșe negre, urmate de al doilea strat, condimentat de piper negru și alte tușe lemnoase.
GUST: Pe papile aduce un corp taninos, cu note cărnoase de fructe roșii, dulci și acrișoare unite armonios cu mirodenii orientale. Postgust lung, ușor uscat spre pământiu.
ASOCIERE CULINARĂ: O Fetească Neagră reprezentativă pentru zona Tohani, ce merită savurată la mesele cu preparate din carne roșie și garnituri din legume coapte.
TEMP. DE SERVIRE: 15 - 16°C.
38,72 RON Începând cu: 34,85 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Oprisor
Crama Oprisor - Caloian Feteasca Neagra 2022 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: IG DEALURILE OLTENIEI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Cultivarea viței în Mehedinți este un fapt dovedit de scrieri ce ne întorc în timpul boierilor pământeni din Oltenia, care aveau culturi, crame și vinuri ce au devenit parte din legendele locului. Vinurile din Oprișor și-au găsit locul și în perioada modernă.
În august 1994 s-a înființat în România Compania Carl Reh Trading, cu menirea specifică de a selecta vinuri românești pentru piața internațională, iar în iunie 1997, divizia s-a stabilit la Oprișor, luând decizia de a produce vinuri proprii din struguri proveniți de pe culturile din Mehedinți.
Inspiraţia pentru gama Caloian vine de la un ritual de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, ce implică o păpuşă din lut, cârpe paie sau crenguţe de lemn. De la un ritual cu păpuşi, ori o horă românească, Feteasca Neagră din gama Caloian schimbă puțin tema dansului cu o poveste unică: într-un cadru post modern al unui bal alb-negru, o doamnă îmbrăcată într-o rochie roșie de flamenco coboară maiestuos pe trepte de marmură.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Culoare elegantă este completă de buchetul deosebit, ce se desface în tihnă și dezvăluie arome de fructe roșii de livadă, dominate de prune dulci, cireșe și merișoare.
GUST: Rotund, cu arome de fructe roșii și tanini slabi. Gustul final păstrează note de fructe roșii, dulci și macerate, cu o astringență îndelungată.
ASOCIERE CULINARĂ: O alegere bună pentru mesele cu preparate tradiționale din carne de porc și miel, gătite la cuptor, cu vin, mirodenii și legume. La finalul mesei îl puteți savura și alături de brânzeturi maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Aurelia Visinescu
Aurelia Visinescu - Artisan Feteasca Neagra DOC 2020 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CT DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. În 2003, oenologul Aurelia Vișinescu, împreună cu asociatul său Steve Cacenco, au fondat crama Domeniile Săhăteni. Pasionată de viticultură și absolventă a facultății de horticultură, Aurelia Vișinescu este cunoscută pentru succesul vinurilor din gamele Săhăteni, dar și alte colaborări pentru vinuri de excepție create în regiunea viticolă Dealu Mare.
Domeniul Săhăteni reunește în total 82 de hectare din care sunt produse un milion de sticle pe sezon, împărțite în 6 game. Vinurie Săhătenu sunt produse atât din soiuri românești (Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră), cât și soiuri recunoscute la nivel internațional (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Syrah, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon).
Artisan Fetească Neagră DOC-CT 2020 este produs prin fermentare alcoolică cu scufundare căciulii în cisterne din oțel inoxidabil la temperatura de 20-27°C. Vinul este maturat timp de 12 luni în baricuri din stejar românesc, apoi îmbuteliat.
ASPECT: Roșu-rubiniu.
MIROS: Un cupaj reușit, cu arome delicate de fructe de pădure, prune uscate, stafide negre și scorțișoară.
GUST: Mătăsos, cu tanini ce întrețin note de fructe acrișoare și o tușă de vanilie oferită de maturarea în baric din stejar. Post gust lung, rafinat și sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Vinul perfect la mesele cu preparate din carne de miel, porc, vițel sau vită, cât și pui prăjit, savurat alături de garnitura preferată.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
55,66 RON Începând cu: 50,09 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Oprisor
Crama Oprisor - Caloian Feteasca Neagra 2023 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: IG DEALURILE OLTENIEI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Cultivarea viței în Mehedinți este un fapt dovedit de scrieri ce ne întorc în timpul boierilor pământeni din Oltenia, care aveau culturi, crame și vinuri ce au devenit parte din legendele locului. Vinurile din Oprișor și-au găsit locul și în perioada modernă.
În august 1994 s-a înființat în România Compania Carl Reh Trading, cu menirea specifică de a selecta vinuri românești pentru piața internațională, iar în iunie 1997, divizia s-a stabilit la Oprișor, luând decizia de a produce vinuri proprii din struguri proveniți de pe culturile din Mehedinți.
Inspiraţia pentru gama Caloian vine de la un ritual de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, ce implică o păpuşă din lut, cârpe paie sau crenguţe de lemn. De la un ritual cu păpuşi, ori o horă românească, Feteasca Neagră din gama Caloian schimbă puțin tema dansului cu o poveste unică: într-un cadru post modern al unui bal alb-negru, o doamnă îmbrăcată într-o rochie roșie de flamenco coboară maiestuos pe trepte de marmură.
ASPECT: Roșu rubiniu, intens.
MIROS: Parfum de prune uscate și vișine, presărate cu mirodenii dulci.
GUST: Aciditate echilibrată și tanini rotunzi. Postgust de persistență medie, cu alcool ce pune în evidență partea rustică a soiului Fetească Neagră.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin ce nu ar trebui să lipsească la mesele cu preparate tradiționale din carne de porc și miel, gătite la cuptor, cu vin, mirodenii și legume. La finalul mesei este recomandat și alături de brânzeturi maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Alira
Alira - Feteasca Neagra 2019 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2019
REGIUNE / ȚARĂ: MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Alira este o cramă boutique, a cărei denumire este inspirată de localitățile Alima și Rasova din Dobrogea, unde viile proprii ocupă 80 de hectare. Acolo, pe maulrile Dunării Vechi, oamenii au găsit un loc special, unde sunt completați de natură pentru a găsi pasiunea și îndemânarea de a crea vinuri legendare.
Legendele sunt susținute de realitatea dovezilor ce indică activități de viticultură încă din vremea geto-dacilor, iar enologul francez Marc Dworkin a adus în actualitate potențialul zonei. Investițiile pentru crama au fost realizate cu ajutorul Doctorului Karl Hauptmann, un pasionat de vinuri și vizionar, ce a inclus Alira într-un lanț internațional de crame. Oenologul Marc Dworkin, cu experiență îndelungată în regiunea viticolă Bordeaux, este cel care oferă caracterul vinurilor Alira și le păstrează amprenta terroir-ului extraordinar din Dobrogea.
Eticheta Fetească Neagră este nelipsită din gamele podgoriei Alira. Expresia anului 2019 aduce încă un motiv de apreciere pentru vechiul soi roșu românesc. Vinul este obținut doar din struguri selecționați manual, vinificați clasic pentru oferi aromele naturale și pure ale strugurelui din regiunea Dobrogei și șlefuit cu răbdare prin maturarea de 12 luni în baricuri din stejar.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Numai după o decantare suficientă se ivesc pe îndelete note de vișine bine coapte, coacăze negre, pâine prăjită, roșii uscate, trufe și tușe de vegetale pământii, echilibrate de vanilie, dezvoltată în baricul franțuzesc.
GUST: Papilele transmit primele vești de la fructe roșii - cu o astringență scurtă de macerare - și nuci verzi cu tonul amărui, specific. Taninurile rotunjite, echilibrate, întrețin un gust final lung, cu o tușă de condiment.
ASOCIERE CULINARĂ: Vinul excelent al meselor îmbelșugate cu preparate din carne roșie, gulaș de vițel, diferite meniuri din carne de vânat, piept de rață și cârnați italieni.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C. (Este recomandată decantarea timp de minimum 60 de minute. Potențial de învechire la sticlă până la 10 ani).
40,66 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Licorna
Licorna - ANNO 5 Feteasca Neagra DOC 2017 - 0.75L, Alc: 15.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 15.5%
VIN ROȘU SEC. Vinurile Licorna Winehouse sunt produse în Dealu Mare. Din complexul Licorna face parte via și vechiul conac cu pivniță proprie, unde primii proprietarii au maturat vin la începutul secolului XX. În pivnița conacului Licorna se păstrează și astăzi vinuri la maturare în 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar și trei budane de 2000 de litri.
Licorna păstrează conacul și povestea acestuia, la care se adaugă centrul de vinificație, construit în 2013. În clădirea nouă se află cisternele de fermentație, cu tehnologie modernă și capabilitate de prelucrare a 150 de tone de struguri anual.
Producția este concentrată pe vinuri roșii și albe, obținute din cele mai bune cele soiuri. Vinificarea se face cu tehnologie modernă, urmată de maturatea în vase de stejar. Acest vin este obținut din soi românesc Fetească Neagră și este maturat în butoi din stejar franțuzesc timp de 12 luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, cu reflexii scurte.
MIROS: Soiul românesc aduce un parfum de fructe roșii, ierburi uscate și ceva clei, ce face trecerea către lemn rindeluit.
GUST: Fructele roșii se desfac în note coacăze negre și mure, un praf de cacao brut, amestecat cu scoarță verde de copac. Taninurile aduc un post gust mediu spre lung.
ASOCIERE CULINARĂ: O alegere foarte inspirată pentru mesele cu porc și miel la grătar, cu garnituri de legume simple sau ușor condimentate cu piper.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
181,50 RON Începând cu: 163,35 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Caraman
Caraman - Tamam Rose Feteasca Neagra DOC 2023 - 0.75L Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSE SEC. Pe pământul Dobrogei, pe dealurile Murfatlarului, vița de vie pare să fie veșnică, ori cunoscută de om de cel puțin 2700 de ani, din vremuri antice unde nectarul strugurelui era închinat zeului Bachus, ce păzea vițele și ocrotea rodul pentru locuitorii Tomisului.
De la Răscoala din 1907 se consemnează prima atestare a podgoriei Murfatlar pe numai 10 hectare, iar de acolo s-au extins viile cu soiurile lumii vechi, dar și soiuri autohtone. În aceeași zonă milenară a Murfatlarului este locul de naștere al Domeniilor Caraman, deținute de Agroserv Trading din Constanța, al lui Stelian și Dumitru Caraman. În activitatea de vinificare aceștia beneficiază și de serviciile lui Nicolae Itu, un vinificator profesionist ce a lucrat anterior la Crama Murfatlar România SA.
Tamam rose Fetească Neagră este obținut din soiul roșu, cules de pe Dealul de Cretă al podgoriei Murfatlar din Dobrogea. În această parte a țării vița de vie este cultivată într-un terroir influențat de Dunăre, de Marea Neagră și de solul cu 80 de metri de calcar ce oferă strugurilor arome unice.
ASPECT: Roz-trandafiriu.
MIROS: Feteasca Neagră a Dobrogei păstrează în buchetul acestui rose aromele primare din flori mici și dulci, completate de fructe de pădure roșii. Căpșunele și prunele ușor uscate anunță ultimele tresăriri aromatice pe un fond cu alcool discret.
GUST: Ajuns și pe papile, rose-ul de Fetească este definit de mure și fragi, apoi o notă de piper. Postgust mediu, proaspăt.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin pentru următoarea masă de prânz sau de seară, unde se potrivește foarte bine la preparatele din carne de pasăre, pește sau fructe de mare condimentate.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
55,66 RON Începând cu: 50,09 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Petro Vaselo
Petro Vaselo - Melgis Feteasca Neagra 2021 - 0.75L, Alc: 15%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC RECAȘ - BANAT / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 15%
VIN ROȘU SEC. Cel care a pus bazele cramei este Nello Dal Tio, originar din Italia, Provincia Treviso. În 2002, Nello a fost inspirat să înceapă producția de vin în România după ce a vizitat podgoriile din Timiș, cu peisaje asemănătoare regiunii Veneto, unde și-a petrecut copilăria.
Crama Petro Vaselo se află în județul Timiș, regiunea Dealurile Banatului, iar compania deține 172 de hectare cu orientare sudică, din care 42 plantate cu viță de vie. Dealurile formează un amfiteatru ce oferă viței un microclimat cu temperaturi și precipitații favorabile. Solul este fertil, cu straturi predominante de clei și calcar.
Calitatea vinurilor Petro Vaselo este oferită de atenția, știința și, nu în ultimul rând, răbdarea de a crea ceva natural și pur. Melgis este unul dintre vinurile roșii produse din struguri Fetească Neagră, culeși manual, desciorchinați și lăsați să fermenteze la temperatură controlată în vase conice din lemn de stejar, timp de 15 zile. Vinul urmează fermentarea malolactică în cuve de stejar, apoi maturarea în butoaie, baricuri și cuve timp de 5 până la 8 luni.
ASPECT: Vinul este roșu-rubiniu, iar sticla are o etichetă specială. Lângă denumirea vinului se află imaginea unei statui, o siluetă feminină creată în urmă cu peste 6000 de ani de civilizația Cucuteni (în prezent comuna Cucuteni, județul Iași).
MIROS: Arta civilizației Cucuteni poate fi egalată doar de tradiția viticulturii din țara noastră, iar unul dintre soiurile reprezentative ale României este Feteasca Neagră, ce oferă în acest vin arome de mure negre, afine, aronia și prune uscate cu fum. Alte arome consistente de ciocolată amară, lemn dulce și scorțișoară fac deliciul celor care preferă vinurile roșii complexe.
GUST: Buchetul relevat aduce arome mai dulci și sățioase de prune și stejar, cu o notă uscată de scoarță pământie. În post gust este lung, taninos, cu alcool generos.
ASOCIERE CULINARĂ: Desfaceți dopul și lăsați vinul să respire un moment în pahare înainte de a-l savura la preparatele din carne de vânat, vită, oaie, porc la grătar sau la cuptor și brânzeturi cu trufe.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
99,83 RON Începând cu: 89,85 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
1000 de Chipuri
1000 de Chipuri - Sforile Fintesti, FN14 DOC 2020 - 0.75L, Alc: 17%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 17%
VIN ROȘU SEC. Povestea vinurilor 1000 de Chipuri a început în 2007, odată cu plantarea primilor butași de viță de vie în podgoria din județul Buzău, în arealul Dealu Mare, ce cuprinde și comunele Fințești-Năeni. În 2011 au fost recoltați primii struguri, iar în 2012 au fost lansate primele vinuri cu eticheta 1000 de Chipuri.
Pe cele 63 de hectare deținute în prezent, sunt lucrate anual soiuri de viță de vie românească (Fetească Neagră, Fetească Albă, Tămâioasă Românească) și soiuri populare în majoritatea regiunilor viticole cu tradiție din Franța și Italia (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc, Riesling Italian).
Gama Sforile Fințești alătură termenul vechi de măsură a pământului cu numele localității unde este plaiul viticol de recoltă a strugurilor aleși pentru aceste vinuri. Acestă Fetească Neagră din recolta anului 2020 este vinificată clasic și maturată timp de 18 luni în butoaie de stejar.
ASPECT: Roșu rubiniu, închis.
MIROS: Buchetul este un spectacol aromatic al fructelor negre de pădure, insoțite de note dulci din gem de prune.
GUST: Corpolent, catifelat, cu arome de fructe, tușe de macerare, alcool consistent, bine integrat, urmat de un gust final lung, cu tanini vioi.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la mesele cu orice preparat din carne roșie, inclusiv vânat, porc și oaie.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
290,40 RON Începând cu: 261,36 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
38,72 RON Începând cu: 34,85 RON
+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Catleya
Catleya - Perfect Simplu Feteasca Neagra DOC 2021 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MEHEDINȚI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Domeniul Catleya se află la Corcova, Mehedinți, acolo unde, acum o sută de ani, erau viile prințului diplomat Anton Bibescu.
Din 2007, trei francezi pasionaţi de vinuri şi îndrăgostiţi de România, printre care oenologul Laurent Pfeffer, au creat un mic domeniu viticol și au reînceput să facă vinuri, cu grijă și migală, pe fostul domeniu al prințului Bibescu.
Catleya Perfect Simplu Fetească Neagră este obținut din struguri culeși manual în lădițe, lăsați la macerare timp de 9 zile pentru a extrage culoare și aromele înainte de fermentare. Fermentarea alcoolică este întreținută de drojdii sălbatice, iar după această fază vinul este lăsat din nou la macerat pentru 12 zile. Maturarea vinului se întinde pe o perioadă de 10 luni, cu 85% din volum păstrat în cisterne din oțel inoxidabil și 15% în baricuri noi din stejar românesc, cu ardere medie la interior.
ASPECT: Roșu-rubiniu.
MIROS: Expresiv prin aromele de cireșe negre și prune, completate discret cu note de vanilie și scortișoară, cu un vârf de cacao brut.
GUST: Textură catifelată, cu taninuri fine și aciditate echilibrată. Domină aromele de fructe de pădure, cacao cu un ton pământiu, ce oferă un postgust lung și plăcut.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la mesele cu preparate din carne de porc sau vită la grătar, brânzeturi maturate și preparate cu mirodenii.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
66,43 RON Începând cu: 59,79 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Licorna
Licorna - ANNO 5 Cocosul Negru (FN) DOC 2021 - 0.75L, Alc: 14.9%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.9%
VIN ROȘU SEC. Vinurile Licorna Winehouse sunt produse în Dealu Mare. Din complexul Licorna face parte via și vechiul conac cu pivniță proprie, unde primii proprietarii au maturat vin la începutul secolului XX. În pivnița conacului Licorna se păstrează și astăzi vinuri la maturare în 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar și trei budane de 2000 de litri.
Licorna păstrează conacul și povestea acestuia, la care se adaugă centrul de vinificație, construit în 2013. În clădirea nouă se află cisternele de fermentație, cu tehnologie modernă și capabilitate de prelucrare a 150 de tone de struguri anual.
Producția este concentrată pe vinuri roșii și albe, obținute din cele mai bune cele soiuri. Vinificarea se face cu tehnologie modernă, iar maturatea are loc în vase din lemn de stejar franțuzesc.
ASPECT: Roșu rubiniu, cu reflexii violet.
MIROS: Arome de prune coapte, cireșe, condimentate cu note de cuișoare și vanilie.
GUST: Fructele roșii aduc note dulci și acrișoare, urmate de o notă foarte scurtă de cafea, apoi stejar - ce anunță o maturare consistentă – și oferă un postgust lung, taninos.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin deosebit pentru o cină în doi sau o masă generoasă, cu preparate din carne roșie la grătar, inclusiv vânat, și gustări cu brânzeturi afumate.
TEMP. DE SERVIRE: 16-18°C.
90,75 RON Începând cu: 81,68 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Coroanei Segarcea
Segarcea - Marama, Feteasca Neagra 2017 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: SEGARCEA - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Segarcea este una dintre proprietățile date în administrare Casei Regale a României de către Parlament, în 1884, în timpul regelui Carol I. În scurt timp a luat naștere Administrația Domeniilor Coroanei, care a promovat și a răspândit tehnici noi, a creat o pepinieră cu 60 de soiuri, o cramă, apoi a început producția vinurilor de calitate superioară, cu atestat D.O.C.
După perioada comunistă, pe 10 mai 2002, de ziua regalității, Familia Anghel a refăcut plantația de 300 de hectare de viță și crama cu arhitectura originală. Toate acestea au permis reluarea producției de vinuri, cu tehnologie de ultimă generație, la cele mai înalte standarde de calitate.
Feteasca Neagră este unul dintre cele mai cunoscute soiuri ale României, atât pentru perioada îndelungată de cultivare și vinificare cât și pentru proprietățile organoleptice. De pe cele 13 hectare ale domeniului Segarcea, strugurii culeși sunt presați ușor apoi trecuți printr-un proces de macerare - fermentare timp de 14 zile. Pentru a menține prospețimea, vinul este maturat în alte reciente decât cele din lemn. În final, acest vin este tânăr, viguros, cu arome de o complexitate apreciată și note de fructe roșii, proaspete.
ASPECT: Roșu-purpuriu.
MIROS: Maturarea vinului la temperatură controlată, fără contactul cu vase din lemn, păstrează parfumul intens de vegetale, ierburi și fructe de pădure.
GUST: Cu toate că este un vin tânăr, arome se simt arome sofisticate de fructe roșii, reprezentate în mare măsură de vișine, coacăze și fragi, completate de ciocolată cu note de migdale și trufe. Finalul aduce alte note de fructe roșii (prune și afine), o astringență din tanini moi și aciditate medie.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin din soi românesc, potrivit la mesele cu preparate tradiționale din carne de porc, miel, pui, preparate cu vin sau la cuptor, cu mirodenii și legume. La finalul mesei îl puteți savura și alături de brânzeturi maturate, tari.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
58,08 RON Începând cu: 52,27 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Sarica Niculitel
Sarica Niculitel - Caii de la Letea Vol. I, Feteasca Neagra DOC 2020 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD SARICA NICULIȚEL - COLINELE DOBROGEI / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Viticultura practicată de localnicii nord-dobrogeni este documentată cel mai devreme în anul 1412. Podgoria Sarica Niculițel o găsim în nordul Dobrogei, aproape de Tulcea, în partea deluroasă, numită Sarica, din localitatea Niculițel, locul de unde a pornit renumele acestor vinuri.
Dezvoltarea viticulturii în Niculițel a fost favorizată de condițiile climatice unice, mai exact: expunerea nordică, lacurile din apropiere și întinsele zone împădurite din sud, care au permis apariția unor culturi sănătoase de viță și producția unor vinuri apreciate în toată țara. Viticola Sarica Niculițel este o afacere de familie începută în 2003. După 17 ani de activitate, culturile de viță de vie se întind pe 400 de hectare, cultivate cu soiuri românești și soiuri cunoscute în marile regiuni viticole ale lumii.
Caii din Letea este o gamă de vinuri premium inspirată de libertatea, frumusețea și unicitatea cailor ce se plimbă nestingheriți pe pășunile din satul Letea. Această gamă oferă publicului o selecție a celor mai bune vinuri obținute anual în crama Viticola Sarica Niculiţel.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Creat și hrănit de pământul românesc de peste două veacuri, soiul Fetească Neagră aduce arome de coacăze, zmeură, cireșe, prune uscate și condimente.
GUST: O structură armonioasă, unde fructele roșii sunt completate de condimente - scorțișoară, piper, ienibahar și vanilie. Gust final lung, taninos, cu alcool bine integrat.
ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest vin la mesele cu preparate din carne de cocoș la cuptor, paste, brânzeturi fine și desert Hencleș.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
39,33 RON Începând cu: 35,40 RON+ 0,50 RON garanție SGR