Vin fortifiat

Vinurile fortifiate, sau vinurile desert sunt practic vinuri linistite obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri, la care se adauga brandy sau alt tip de alcool distilat din struguri, cereale sau trestie de zahar.


Inainte de terminarea procesului de fermentatie peste must este adaugat distilatul, care elimina drojdia si aduce mai mult zahar rezidual. In urma acestor procese rezulta un vin mai dulce si mai tare, cu un procent de alcool ridicat (pana in 20%).


In functie de momentul din procesul de fermentatie in care se adauga distilatul, se poate obtine un vin fortifiat dulce sau sec.


Suplimentarea vinului cu un distilat pur a avut rolul initial de conservare a bauturii. In timp, vinul fortifiat a devenit apreciat si produs pentru potentialul mare de maturare in butoaie din stejar pentru perioade de 10, 15, 20 ani, sau mai mult.


Vinurile fortifiate au aparut in tari din Lumea Veche (Portugalia, Spania, Italia, Cipru), care ofera si in prezent produse traditionale cum ar fi Port, Sherry, Madeira, Marsala, Vermouth si Commandaria.

Grilă Listă
Grilă Listă