Vin frizant

Vinul frizant este un tip de vin semi-spumant obtinut prin fermentatie naturala care contine un nivel ridicat de dioxid carbon. Dioxidul de carbon in exces apare la fermentatia alcoolica a mustului de struguri in recipiente din sticla, dar mai ales in conditii controlate, prin metoda traditionala (Champenoise), sau prin metoda Charmat.


Metoda Charmat presupune o a doua fermentatie naturala a mustului din struguri. Vinul este tras intr-un rezervor din otel inoxidabil in care se adauga drojdie si zahar, apoi este sigilat. Prin fermentatie cu temperatura controlata, cele doua ingrediente produc alcool si dioxid de carbon (spuma), care ramane in vin.


Dintre toate vinurile spumante, vinurile frizante sunt cele mai ‘linistite’, de aceea, metodele de productie ce ii ofera efervescenta redusa il incadreaza intre vinurile clasice linistite si vinurile spumante. 


Vinurile frizante sunt asemanatoare cu vinurile tip prosecco cu mici diferente. Diferenta sta in procentul de struguri Glera folositi pentru cupaj, gradul de alcool si nivelul scazut de dioxid de carbon natural, aflat in vinurile frizante, fata de prosecco, care este un spumant mai puternic.


La nivel mondial, majoritatea tarilor producatoare de vin spumant si, in special vin frizant, se afla in Europa (Franta, Italia, Spania, Germania), si America de Nord (SUA). 

Grilă Listă
  • Balla Geza - Rozzy, frizante rose 2018 - 0.75L, Alc: 14% Balla Geza - Rozzy, frizante rose 2018 - 0.75L, Alc: 14%

    Balla Geza - Rozzy, frizante rose 2018 - 0.75L, Alc: 14%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2018

     

    REGIUNE / ȚARĂ: CRIȘANA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

     

    VOL. ALC.: 14%

     

    VIN SPUMANT ALB SEC. Pe câmpiile aflate în apropiere de Arad se află cunoscuta regiune viticolă Miniș, unde erau cultivate soiurile Cadarcă și Fetească Regală, din care erau produse vinuri apreciate în toată Europa, până în secolul XX.

     

    Vinurile produse în Miniș au început să scadă în popularitate până în 1999, când Dr. Géza Balla a reluat producția de vin și a extins gama de vinuri monosoi și cupaj, cu misiunea de a aduce faima de altă dată vinurilor tradiționale românești din Transilvania.

     

     

    ASPECT: Galben pai. Solul din Transilvania oferă strugurilor pigment ce se acumulează în coaja boabei și oferă vinului o culoare deschisă și intensă de galben pai.

     

    MIROS: Rozzy împarte un parfum rafinat de fructe, vegetale, flori și ierburi aromatice.

     

    GUST: Un rose plăcut, proaspăt, cu perlaj bogat, oferit de fermentația la rece și contactul cu pielița strugurilor roșii pentru doar câteva ore. Arome de fructe de pădure (fragi și visine) și citrice (mandarine).

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Potrivit ca aperitiv sau alaturi de mâncăruri ușoare: salate și meniuri cu pește, pasăre și preparate din ouă.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C

     

  • Balla Geza - Frizzy frizante alb 2018 - 0.75L Balla Geza - Frizzy frizante alb 2018 - 0.75L

    Balla Geza - Frizzy frizante alb 2018 - 0.75L

    ANUL DE RECOLTĂ: 2018

     

    REGIUNE / ȚARĂ: CRIȘANA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

     

    VOL. ALC.: 14%

     

    VIN SPUMANT ALB SEC. Pe câmpiile aflate în apropiere de Arad se află cunoscuta regiune viticolă Miniș, unde erau cultivate soiurile Cadarcă și Fetească Regală, din care erau produse vinuri apreciate în toată Europa, până în secolul XX.

     

    Vinurile produse în Miniș au început să scadă în popularitate până în 1999, când Dr. Géza Balla a reluat producția de vin și a extins gama de vinuri monosoi și cupaj, cu misiunea de a aduce faima de altă dată vinurilor tradiționale românești din Transilvania.

     

     

    ASPECT: Galben pai.

     

    MIROS: Frizzy împarte un parfum rafinat de fructe și flori.

     

    GUST: Succesul acestui vin stă în aciditatea pronunțată a soiurilor care oferă spuma bogată, perlajul fin și consistent. Aromele Frizzy sunt oferite de fructe dulci cu pulpă albă și note clare de flori. 

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Potrivit ca aperitiv sau alături de mâncăruri ușoare: salate și meniuri cu pește, pasăre și preparate din ouă.

     

    TEMP. DE SERVIRE:  8 - 10°C

     

  • Crama Carastelec - Vinca - Friza Alb 2019 - 0.75L, Alc: 10.5% Crama Carastelec - Vinca - Friza Alb 2019 - 0.75L, Alc: 10.5%

    Crama Carastelec - Vinca - Friza Alb 2019 - 0.75L, Alc: 10.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2019

     

    REGIUNE / ȚARĂ: CRIȘANA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ REGALĂ

     

    VOL. ALC.: 10.5%

     

    VIN ALB DEMISEC. Crama Carastelec are o poveste strâns legată de istoria locului. Primele dovezi ale culturilor de viță datează din Imperiul Roman de la Porolissum-Moigrad. Mai târziu, în Evul Mediu, acte oficiale atestă existența satului (în 1241), reconstrucția a bisericii din localitate și existența viilor deținute de nobili cât și de biserică.

     

    Producția de vin a continuat de-a lungul secolelor, iar în 2011, antreprenori români și maghiari au investit în tehnologie nouă și în spații de depozitare, create special pentru vinuri spumante și efervescente. Zona Carastelec este înconjurată de masivul muntos Măgura Şimleului, climatul este temperat continental, iar precipitațiile sunt moderate.

     

    Aceste condiții, cât și solul bogat în minerale, oferă condiţii propice soiurilor clasice (Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay), din care se obţin vinuri cu profil aromatic fructat, proaspăt, elegant şi rafinat. În aceeași zonă este cultivată Fetească Regală pentru vin petiant şi Riesling de Rhin pentru vin liniștit.

     

     

    ASPECT: Galpen pal, strălucitor, cu perlaj rar.

     

    MIROS: Friza alb este un vin uşor acidulat cu parfum discret de flori, în special salcâm, urmat de fructe (pere şi gutui), inspirate de soiul românesc Fetească Regală.

     

    GUST: Pe papilele gustative, friza continuă să se facă cunoscută prin gustul de fructe exotice, reîmprospătate de aciditatea medie. Post gustul este marcat de o aromă de migdale, ce se potriveşte cu profilul vinului demisec.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin proaspăt, recomandat pe mesele cu preparate picante, sushi, brânzeturi proaspete şi tot felul de salate.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.

     

  • Crama Carastelec - Vinca - Friza Rose 2019 - 0.75L, Alc: 11.5% Crama Carastelec - Vinca - Friza Rose 2019 - 0.75L, Alc: 11.5%

    Crama Carastelec - Vinca - Friza Rose 2019 - 0.75L, Alc: 11.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2019

     

    REGIUNE / ȚARĂ: CRIȘANA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR

     

    VOL. ALC.: 11.5%

     

    VIN FRIZANT ROSE SEC. Crama Carastelec are o poveste strâns legată de istoria locului. Primele dovezi ale culturilor de viță datează din Imperiul Roman de la Porolissum-Moigrad. Mai târziu, în Evul Mediu, acte oficiale atestă existența satului (în 1241), reconstrucția a bisericii din localitate și existența viilor deținute de nobili cât și de biserică.

     

    În 2011 antreprenori români și maghiari au investit în tehnologie nouă și în spații de depozitare pentru vinuri spumante și efervescente. Zona Carastelec este înconjurată de masivul muntos Măgura Şimleului, climatul este temperat continental, iar precipitațiile sunt moderate.

     

    Aceste condiții, cât și solul bogat în minerale, oferă condiţii propice soiurilor clasice (Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay), din care se obţin vinuri cu profil aromatic fructat, proaspăt, elegant şi rafinat. În aceeași zonă este cultivată Fetească Regală pentru vin petiant şi Riesling de Rhin pentru vin liniștit.

     

     

    ASPECT: Rose-somon cu perlaj fin, consistent.

     

    MIROS: Vinca se face ușor plăcut prin aromele de fructe roșii (zmeură, cireșe) și flori, amestecate în proporții alese de natură.

     

    GUST: Perlajul fin și aromele frumoase atrag aromele fructate pe limbă, urmate de aciditatea obținută exclusiv din fermentația proprie. Post gustul este scurt, fructat și vioi.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin frizant potrivit la aperitiv, mâncare de pește, sushi, salate și brânzeturi proaspete.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.

     

Grilă Listă