Vinuri linistite

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Tip dulce: Dulce Eliminare
  • Vinarte - Sirena Dunarii, Riesling, alb, dulce, 2013 - 0.375L, Alc: 12.5% Vinarte - Sirena Dunarii, Riesling, alb, dulce, 2013 - 0.375L, Alc: 12.5%

    Vinarte - Sirena Dunarii, Riesling, alb, dulce, 2013 - 0.375L, Alc: 12.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2013

     

    REGIUNE / ȚARĂ: MEHEDINȚI - OLTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: RIESLING

     

    VOL. ALC.: 12.5%

     

    VIN ALB DULCE. În 1998, un grup de afaceriști români, francezi și italieni, aduși împreună de pasiunea pentru vin au creat brand-ul Vinarte. Începutul este cel mai frumos moment, de aceea, merită să știm mai multre despre cei trei afaceriști: aceștia au apelat la specialiști și au achiziționat trei domenii viticole: Villa Zorilor-Dealu Mare; Bolovanu-Sâmburești și Stârmina-Mehedinți.

     

    Fondatorii au plantat soiuri pure, autohnone și soiuri populare din Europa, au adus aparatură modernă și baRrique-uri din stejar pentru păstrarea celor mai bune monosoiuri și cupaje. În Mehedinți au fost plantate soiuri românești: Tămâioasă, Fetească Neagră, Fetească Albă, Novac și, bineînțeles, soiuri originare din Franța (Sauvignon Blanc și Merlot) și Germania (Riesling). 

     

    Pentru Sirena Dunării din Riesling, strugurii sunt recoltați manual în lădițe din plastic, sunt lăsați în prezența unui mucegai nobil Botrys Cinerea, desciorchinați fără să fie zdrobiți, apoi trecuți întregi prin prese mecanice. Mustul este amestecat cu drojdie selecționată și fermentat în cisterne de mică capacitate, la temperatură controlată. Fermentația este finalizată în barrique-uri din stejar francez timp de 24 de luni.

     

     

    ASPECT: Galben-auriu, limpede și strălucitor.

     

    MIROS: Un vin cu parfum floral, arome de fructe uscate, caramel, miere și flori de tei.

    GUST: Sirena Dunării atrage asemenea ființei legendare, însă recompensa este una cu totul plăcută: arome de fructe, flori, dulceață, corp onctuos și textură complexă ce acoperă cu finețe bolta palatină și oferă concluzia unui vin savuros, încântător.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Potrivit alături de foie gras sau brânzeturi puternic aromate.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.

     

    108,65 RON
  • Avincis - Cuvee Amelie Tamaioasa Romaneasca, dulce 2015 - 0.375L, Alc: 12.5% Avincis - Cuvee Amelie Tamaioasa Romaneasca, dulce 2015 - 0.375L, Alc: 12.5%

    Avincis - Cuvee Amelie Tamaioasa Romaneasca, dulce 2015 - 0.375L, Alc: 12.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2015

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂŞANI - OLTENIA  / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: TăMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

     

    VOL. ALC.: 12.5%

     

    VIN DULCE SEC. Chiar înainte de cucerirea Daciei de Imperiul Roman, la Drăgășani, se cultivau struguri folosiți la producția de vin. Mănăstirea Dobruşa, construită în secolul al XV-lea, avea propria sa vie pe colină, iar vinurile obținute în această parte a țării au fost cunoscute și apreciate în Europa, la expozițiile universale de la Paris.

     

    În 1927, Maria şi Iancu Râmniceanu au cumpărat în Drăgășani un conac construit în stil neoromânesc, înconjurat de vii. Mai târziu, conacul a fost redenumit Vila Dobrușa.

     

    Din 2007, strănepoata lor, Cristiana, și soțul acesteia, Valeriu Stoica, păstrează cu drag tradiția vinurilor şi oferă o gamă extinsă de vinuri prețioase, monosoi și cupaj, obţinute din soiuri româneşti (Negru de Drăgăşani, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Crâmpoşie) şi soiuri clasice, europene (Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).

     

     

    ASPECT: Galben-pai cu reflexii aurii.

     

    MIROS: Un vin cu buchet şlefuit de natura peisajului din Oltenia, în care se regăsesc arome gentile de fructe din livezi şi din curţi cu pomi fructiferi (piersici, caişi), mango şi miere răspândită împrejur de albine care se văd pe la fiecare floare.

     

    GUST: Ajuns pe papile şi simţit ca atare, Cuvée Amélie este în continuare fructat, cu aciditate ridicată, ce menţine prospeţimea şi aduce un post gust scurt, dar răcoritor.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Ca un monosoi alb, românesc, Cuvée Amélie este un vin obţinut cu savoir faire, de aceea poate fi un bun aperitiv, un vin potrivit produselor de patiserie, dar şi un digestiv, potrivit de savurat alături de cei dragi.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.

     

    64,90 RON
  • LacertA - Dolce 2016 - 0.375L, Alc: 12% LacertA - Dolce 2016 - 0.375L, Alc: 12%

    LacertA - Dolce 2016 - 0.375L, Alc: 12%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2016

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: MUSCAT OTTONEL, CHARDONNAY

     

    VOL. ALC.: 12%

     

    VIN ALB DULCE. Podgoriile Lacerta se află la sud de munții Carpați, de-a lungul Paralelei 45, care trece prin Piemont și Bordeaux. Poziționarea benefică este doar prima asemănare cu vestitele regiuni viticole. În Muntenia zona este cunoscută pentru viticultura practicată de localnici încă de acum 700 de ani, din timpurile Daciei și Imperiului Roman, care a lăsat moștenire cultura vinului așa cum a făcut și în inima Imperiului și în teritoriile ce au devenit Franța de astăzi.

     

    În Muntenia primăvara este uscată, toamna însorită și pământul fertil și curat, numai bine pentru viile bogate ce se întind pe sute de hectare. În același loc, printre vii se zăresc adesea șopârlele verzi, cele de la care a fost împrumutat în 2011 numele latin al acestui vin: Lacerta.

     

    Lacerta ne oferă un cupaj mai puțin întîlnit de două soiuri franceze, unul străvechi, altul modern, vinificate în dulce pentru cele mai savuroase degustări și asocieri culinare.

     

     

    ASPECT: Galben-pal, cu reflexii aurii.

     

    MIROS: Buchet cu note de piersici, flori de soc și alte fructe exotice.

     

    GUST: Fin și catifelat, cu arome de mandarine bine coapte, pomelo, socată și gutui. Dulceața strugurilor este intensă până la final, când se face simțit mai bine și alcoolul, păstrat anterior pe fundal.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin recomandat ca aperiti, alături de antreuri cu mousse de foie gras, sau alături de deserturi potrivit de dulci.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.

     

    43,20 RON
  • Licorna - Tamaioasa Romaneasca 2016 - 0.5L, Alc: 12.3% Licorna - Tamaioasa Romaneasca 2016 - 0.5L, Alc: 12.3%

    Licorna - Tamaioasa Romaneasca 2016 - 0.5L, Alc: 12.3%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2016

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

     

    VOL. ALC.: 12.3%

     

    VIN ALB DULCE. Serafim este brand-ul producătorului Licorna Winehouse, cu podgorie în Dealu Mare. Din complexul Licorna face parte via și vechiul conac de la începutul secolului XX, unde se află pivinţa, locul unde primii proprietari au maturat vin în urmă cu mai bine de 100 de ani. În pivnița conacului Licorna se păstrează vinuri la maturare în 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar și trei budane de 2000 de litri.

     

    Alături de conacul de pe domeniul Licorna, se află și centrul de vinificație, construit în 2013. În clădirea nouă se află cisternele de fermentație cu tehnologie modernă și capabilitate de prelucrare a 150 de tone de struguri anual.

     

    Licorna Tămâioasă Românească este vinificat tradițional pentru a oferi dulceața boabelor păstrată după fermentare alături de numeroasele sale aromele fructate.

     

     

    ASPECT: Galben-auriu.

     

    MIROS: Parfumul aduce o esență de rășină naturală, cunoscută popular sub numele de tămâie, urmată de note fructate din pere și vanilie. După un moment apare și parfumul dulce din fagure de miere.

     

    GUST: Notele dulci și fructate sunt intense, răcoritoare și plăcute. Post gustul este mediu, dar intens și echilibrat.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest vin rece, alături de prăjituri cu fructe acrișoare sau mai puțin dulci față de vin (plăcintă cu brânză dulce) și brânzeturi semi-maturate.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 12 - 14°C.

     

    39,27 RON
  • Purcari - Ice Wine (Muscat Ottonel + Traminer), alb dulce, 2016 - 0.375 L + 1 pahar, Alc: 12% Purcari - Ice Wine (Muscat Ottonel + Traminer), alb dulce, 2016 - 0.375 L + 1 pahar, Alc: 12%

    Purcari - Ice Wine (Muscat Ottonel + Traminer), alb dulce, 2016 - 0.375 L + 1 pahar, Alc: 12%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2016

     

    REGIUNE / ȚARĂ: ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA

     

    SOIUL / SOIURILE: MUSCAT OTTONEL, TRAMINER

     

    VOL. ALC.: 12%

     

    VIN ALB DULCE. Fondat în 1827 Château Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile din Purcari au fost servite la Curțile Regale din Europa încă de acum 150 de ani. 

     

    Prima medalie de Aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și culoarea intensă a sortimentului Negru de Purcari, care a depășit chiar și vinurile din Bordeaux.

     

    De-a lungul timpului, vinurile Purcari au câștigat peste 300 de medalii și distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale (Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge Internațional du Vin), precum și recunoașterea Casei Regale a Marii Britanii.

     

     

    ASPECT: Galben-pal cu reflexii aurii.

     

    MIROS: Ice Wine este un vin cu nuanțe de miere și fructe dulci, ce evoluează natural către arome mai fine de condimente și fructe exotice.

     

    GUST: Pe papile este dulce, ca un vin rar, ușor onctuos, cu note sensibile de stejar. Post gustul fructat și dulce este persistent, numai bun pentru un preparat dulce.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: O alegere inspirată pentru desert cu cremă Chantilly şi fructe tropicale proaspete.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.

    92,94 RON
  • Liliac Transylvania - Ice Wine 2017 - 0.375L, Alc: 11.5% Liliac Transylvania - Ice Wine 2017 - 0.375L, Alc: 11.5%

    Liliac Transylvania - Ice Wine 2017 - 0.375L, Alc: 11.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: LECHINȚA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: PINOT GRIS, NEUBURGER

     

    VOL. ALC.: 11.5%

     

    VIN ALB DULCE. Vinurile produse în Transilvania sunt menționate în scrieri vechi de mii de ani ce aparțin lui Homer și Herodot. În Evul Mediu, germanii și descendenții lor, sașii, au contribuit la dezvoltarea viticulturii și diversificarea vinurilor.

     

    După 1989 transilvănenii au reluat producția de vin din soiurile plantate în Lechința. Crama Liliac Transylvania, situată în inima Transilvaniei, Județul Mureș, satul Batoș, produce vinuri unice, de calitate superioară, în colaborare cu experți austrieci.

     

    Vinurile Liliac sunt produse din soiuri românești cum ar fi Fetească Regală, Fetească Albă și Fetească Neagră, dar și soiuri internaționale cum ar fi Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot și Pinot Noir.

     

     

    ASPECT: Galben-pai, strălucitor.

     

    MIROS: Parfum dulce de drupe (caise, piersici) și litchi.

     

    GUST: Ice Wine este ușor, vioi și dulce ca un suc de fructe tropicale (ananas). În post gust se simt fructe zaharisite și miere.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin dulce, răcoritor creat pentru a fi servit cu gheață alături de preparate dulci și semi dulci: cremă de zahăr ars, clătite cu gem, strudel / plăcintă cu brânză dulce, brânză cu mucegai albastru.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.

     

    82,50 RON
  • Mosia Tohani - Arum 2017 - 0.375L, Alc: 10% Mosia Tohani - Arum 2017 - 0.375L, Alc: 10%

    Mosia Tohani - Arum 2017 - 0.375L, Alc: 10%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

     

    VOL. ALC.: 10%

     

    VIN ROȘU SEC. Tohani este pământul bogat al României, oblăduit de oamenii locului, să ofere rod sănătos pentru vinuri pure. Tohaniul este locul în care se întâlnesc oamenii dăruiți artei vinului zi de zi, an după an, pe vremuri grele și prosperitate, din 1773 până astăzi.

     

    Arum este un cupaj din soiul Tămâioasă Românească din trei ani diferiți. Vinurile de rezervă aduc arome suave, persistente și dulceața naturală. Vinul are un grad scăzut de alcool și aproximativ 160 de grame zahăr rezidual.

     

     

    ASPECT: Auriu, strălucitor.

     

    MIROS: Arome din flori de portocal, struguri dulci, smochine uscate, polen și note din miere de salcâm.

     

    GUST: Pe papile este structurat, dulce și citric. După ce pătrunde bine pe bolta palatină se simte textura mătăsoasă unde revine aroma dulce apropiată mai mult de dulceața de gutuie și stafide. Gustul dulce din miere și dulceață este echilibrat de o aciditate plăcută.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat cu produse de patiserie din foietaj cu dulcețuri de citrice.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 12°C.

     

    111,27 RON
  • Liliac Transylvania - Nectar 2017 - 0.375L, Alc: 11% Liliac Transylvania - Nectar 2017 - 0.375L, Alc: 11%

    Liliac Transylvania - Nectar 2017 - 0.375L, Alc: 11%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: LECHINȚA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: MUSCAT OTTONEL

     

    VOL. ALC.: 11%

     

    VIN ALB DULCE. Vinurile produse în Transilvania sunt menționate în scrieri vechi de mii de ani ce aparțin lui Homer și Herodot. În Evul Mediu, germanii și descendenții lor, sașii, au contribuit la dezvoltarea viticulturii și diversificarea vinurilor.

     

    După 1989 transilvănenii au reluat producția de vin din soiurile plantate în Lechința. Crama Liliac Transylvania, situată în inima Transilvaniei, Județul Mureș, satul Batoș, produce vinuri unice, de calitate superioară, în colaborare cu experți austrieci.

     

    Vinurile Liliac sunt produse din soiuri românești cum ar fi Fetească Regală, Fetească Albă și Fetească Neagră, dar și soiuri internaționale cum ar fi Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot și Pinot Noir.

     

     

    ASPECT: Galben-pai, cu reflexii aurii.

     

    MIROS: Un monosoi de Muscat Ottonel, cu parfum bogat în note de fructe litchi, fructe confiate, papaya și miere.

     

    GUST: La 8 grade Celsius vinul răcorește asemenea unui tonic, cu arome echilibrate și delicate de dulceață.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin dulce, potrivit alături de tarte cu fructe, clătite, panna cotta, budincă din pâine & unt şi deserturi cu ciocolată.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.

     

    73,30 RON
  • Mosia Tohani - Flori De Gheata 2015 - 0.375L, Alc: 10% Mosia Tohani - Flori De Gheata 2015 - 0.375L, Alc: 10%

    Mosia Tohani - Flori De Gheata 2015 - 0.375L, Alc: 10%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2015

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE – MUNTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

     

    VOL. ALC.: 10%

     

    VIN ALB DULCE. Tohani este pământul bogat al României, oblăduit de oamenii locului, să ofere rod sănătos pentru vinuri pure. Tohaniul este locul în care se întâlnesc oamenii dăruiți artei vinului zi de zi, an după an, pe vremuri grele și prosperitate, din 1773 până astăzi.

     

    În podgoria din Dealu - Mare, toamna este caldă și lungă, iar atunci cînd scad temperaturile, și apar primele înghețuri, oamenii ies în vie și culeg ciorchinii de Tămâioasă Românească. De aceea, vinul alb, dulce, făcut pe moșia Tohani este numit Flori de gheață.

     

     

    ASPECT: Galben pai cu reflexii strălucitoare.

     

    MIROS: Proaspăt și delicat, vinul de Tămâioasă aduce mult din aromele fructelor cu pulpă albă, coapte și zemoase: piersici și caise, struguri pestriți și ananas, migdale și vanilie.

     

    GUST: Vinul aduce dulceața generoasă a strugurilor, urmată de dulceața din portocale, caise, fructe exotice uscate, din nou ananas, apoi litchi. Zaharurile sunt echilibrate de aciditate, care se simte bine în final.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: O plăcere de savurat sec, ca un desert, sau alături de produse de patiserie cu fructe.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.

     

    52,36 RON
Grilă Listă