Vinuri linistite
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
-
Domeniul Bogdan
Domeniul Bogdan - Premium Riesling DOC, BIO 2022 - 0.75L, Alc: 12.8%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: RIESLING
VOL. ALC.: 12.8%
VIN ALB SEC. În Murfatlar, satul Peștera, este un loc cu tradiție în cultivarea viței de vie încă din vremurile dacilor și Imperiului Roman. Acolo, unde pământul dă multe roade, Domeniul Pogdan a mărit podgoria cu soiuri noi ce se întind pe 154 de hectare.
Domeniul Bogdan s-a născut în 2011 din dorința de a produce un vin de excepție, total natural, asemenea celui produs de strămoșii noștri în urmă cu sute și mii de ani.
În solul cernoziom, pe pat de roci calcaroase, vița de vie din soiul Riesling oferă 7 tone de struguri la hectar. Producția începe la jumătatea lunii septembrie cu recoltarea manuală în lădițe de zece kilograme. În crama strugurii sunt desciorchinați și boabele zdrobite în utilaje cu acțiune centrifugă. După zdrobire boabele sunt răcite până la 5°C. și trecute prin presa pneumatică. Limpezirea gravitațională a mustului este urmată de fermentarea în cisterne, cu drojdii selecționate, timp de 15 zile, la o temperatură constantă de 14°C. Fermentarea alcoolică este urmată de maturarea pe drojdii în aceleași vase, cu batonaj periodic timp de 45 de zile.
ASPECT: Galben-pai, strălucitor.
MIROS: Buchetul aduce arome clare de ierburi ușor aromate, fructe de livadă, în special pere verzi și nectarine.
GUST: Aciditatea specifică soiului oferă impresia unui frizant, dar perlajul durează mai puțin, iar aromele de fructe delectează papilele alături de nota citrică, cu o remanență scurtă spre medie, tonică.
ASOCIERE CULINARĂ: Efervescența și aromele de fructe îl recomandă la aperitive cu fructe de mare, crustacee sau curcan gătit pe îndelete la cuptor.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Purcari
Purcari - Vinohora rosu Rara Neagra & Malbec 2022 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURILE: RARĂ NEAGRĂ, MALBEC
VOL. ALC.: 13%
VIN ROŞU SEC. Fondat în 1827 Château Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile din Purcari au fost servite la Curțile Regale din Europa încă de acum 150
Prima medalie de aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și intensă a soiului Negru de Purcari, care a fost confundat cu unul originar din faimoasa regiune viticolă Bordeaux.
Aprecierea pentru distincțiile oferite de Franța, fie acum 140 ani, fie în prezent este încununată prin acest cupaj, văzut ca o horă de înfrățire între soiul Rara Neagră din estul Europei şi Malbec, originar din America de Sud (Argentina).
ASPECT: Roșu rubiniu, cu ton purpuriu.
MIROS: Buchet vibrant și fructat, dominat de note de coacăze negre, prune și căpșuni, completate de subtile arome de vanilie și ciocolată amăruie, datorită maturizării în butoi.
GUST: Echilibrat și rotund, cu taninuri fine și aciditate plăcută. Domină aromele de fructe negre (mure, cireșe negre) și stafide, cu un postgust de scorțișoară și cafea.
ASOCIERE CULINARĂ: Perfect pentru carne de vită la grătar, tocănițe tradiționale, dar și pentru brânzeturi semi-tari sau pizza cu salam picant.
TEMP. DE SERVIRE: 16-18°C.
50,82 RON Începând cu: 45,74 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Bogdan
Domeniul Bogdan - Cuvee Experience Alb DOC, BIO 2023 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC, RIESLING ITALIAN
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. În Murfatlar, satul Peștera este un loc cu tradiție în cultivarea viței de vie încă din vremurile dacilor și Imperiului Roman. Acolo, unde pământul dă multe roade, Domeniul Pogdan a mărit podgoria cu soiuri noi ce se întind pe 154 de hectare.
Domeniul Bogdan s-a născut în 2011 din dorința de a produce un vin de excepție, total natural, asemenea celui produs de strămoșii noștri în urmă cu sute și mii de ani.
Cuvee Experience Alb este un cupaj realizat din Sauvignon Blanc și Riesling, două soiuri recunoscute în toate marile regiuni viticole ale lumii. După recolta manuală din luna August, strugurii sunt desciorchinați, zdrobiți în utilaj cu acțiune centrifugă și presați pneumatic pentru a se extrage mustul. După limpezirea gravitaționlă mustul este fermentat alcoolic timp de minim 15 zile la temperatura constantă de 14°C. în cisterne de oțel inoxidabil. Soiurile sunt vinificate separat și după ce sunt stabilizate acestea sunt aduse împreună în acest cupaj, îmbuteliat imediat, fără maturare.
ASPECT: Galben-pai, cu tentă verzuie.
MIROS: Buchet bogat în arome de cireșe albe, pomelo, măr verde cu nuanțe amărui persistente și prune verzi. Pe măsură ce este lăsat să respire oferă note suplimentare de pară albă, coajă de grepfrut și caramel.
GUST: Acidulat, cu o textură ce alunecă ușor pe papile, unde aduce notele familiare de cireșe albe, măr, cu un ton amărui consistent. Postgust scurt spre mediua, cu nuanță minerală.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin răcoritor, bun pentru buna dispoziție și mesele cu piept de pui la grătar cu sparanghel, salată de andive și degustări cu brânză de capră semimaturată.
TEMP. DE SERVIRE: 7 - 9°C.
45,98 RON Începând cu: 41,38 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Bogdan
Domeniul Bogdan - Cuvee Experience Rosu DOC, BIO 2022 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ, MERLOT, SYRAH
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. În Murfatlar, satul Peștera este un loc cu tradiție în cultivarea viței de vie încă din vremurile dacilor și Imperiului Roman. Acolo, unde pământul dă multe roade, Domeniul Pogdan a mărit podgoria cu soiuri noi ce se întind pe 154 de hectare.
Domeniul Bogdan s-a născut în 2011 din dorința de a produce un vin de excepție, total natural, asemenea celui produs de strămoșii noștri în urmă cu sute și mii de ani.
Cuvee Experience Roșu este un cupaj realizat dintr-un soi românesc autentic și două soiuri cu prestigiu în regiunile viticole ale Lumii Vechi. Vinificarea are loc cu macerare îndelungată la cald necesară soiurilor roșii pentru a se extrage culoarea și aromele intense, urmată de fermentare alcoolică în cisterne din oțel. Fiecare dintre cele trei soiuri roșii sunt maturate separte pentru perioade scurte în butoaie din stejar cu diferite grade de utilizare. Cupajarea este urmată de îmbuteliere și învechirea de scurtă durată în depozitele cramei.
ASPECT: Roșu-violet, intens.
MIROS: Buchetul generos se desface în note de fructe negre coapte, mure și cireșe, completate de note subtile de condimente dulci, cacao și lemn fin.
GUST: Rotund, cu tanini eleganți și catifelați, echilibrați de fructe negre, tonuri de ciocolată și condimente delicate. Corpul mediu spre amplu și suplețea texturii amplifică impresia de rafinament și persistență.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat alături de carne roșie la grătar, fripturi de vânat sau brânzeturi maturate, unde notele complexe ale vinului se pot contopi cu bogăția preparatelor.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
45,98 RON Începând cu: 41,38 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Legendary Dracula
Castellum Dracula - Sauvignon Blanc DOC 2022 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD TÂRNAVE TRANSILVANIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Vinurile din Târnave își au originile, departe în trecut, atunci când zona era stăpânită de geto-daci și de romani. În timpul tuturor evenimentelor istorice, atestări documentare din Evul Mediu, dovedesc existența culturilor de viță de vie și menționează Transilvania ca Weinland (Țara vinului).
Existența podgoriilor în Transilvania Evului Mediu, ar fi putut să ofere vinuri bune chiar și pentru curtea lui Vlad Țepeș, și sigur i-ar fi plăcut. Din același terroir milenar vine și acest excelent Sauvignon Blanc, produs cu Denumire de Origine Controlată din struguri Culeși la Maturitate Deplină.
ASPECT: Galben-pai, strălucitor.
MIROS: Buchet vegetal-floral și note de citrice proaspete.
GUST: Textura proaspătă cu note de flori sălbatice, citron și minerale. Postgust scurt spre mediu, tonic și răcoritor la temperatura recomandată pentru degustare.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin alb clasic, recomandat la mesele cu preparatele cu pui, peşte și fructe de mare.
TEMP. DE SERVIRE: 7 - 11°C.
50,82 RON Începând cu: 45,74 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tinazzi
Tinazzi - Coresei, Pinot Grigio delle Venezie DOP 2023 - 0.75L, Alc: 11.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DELLE VENEZIE DOP - VENETO / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: PINOT GRIGIO
VOL. ALC.: 11.5%
VIN ALB SEC. La sfârșitul anilor 1960 determinarea și pasiunea pentru vinuri au fost de ajuns pentru Eugenio Tinazzi, încât să pornească propria afacere, vinăria Tinazzi. Pasiunea a fost transmisă din tată în fiu, iar în anii următori Gian Andreea Tinazzi a deschis treptat orizonturile companiei.
În prezent, Gian și copiii săi conduc Casa Tinazzi, una dintre cele mai respectabile vinării din Italia, și continuă să producă propriile vinuri în orășelul Lazise. Tinazzi deține și proprietăți extinse în Valpolicella și Apulia unde sunt cultivați struguri din soiuri locale, vinificați cu tehnologie modernă, pentru numeroasele game de vinuri roșii, albe și rose, produse anual.
ASPECT: Galben-pai, cu reflexii aurii.
MIROS: Buchet intens, cu note de mirodenii asiatice, note scurte de lemn dulce și cireșe coapte.
GUST: Echilibrat, catifelat și armonios, mulțumită aromelor de cireșe, coacăze negre și condimente, completate de tanini copți ce aduc o remanență medie spre lungă, ce denotă evoluția vinului după un an de la producție.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la preparate din carne de căprioară, alte cărnuri la grătar și brânzeturi maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
24,20 RON Începând cu: 21,18 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Vladoi
D. Vladoi - Anca-Maria Chardonnay DOC 2023 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Pasionat de viticultură și arta de a crea cele mai bune vinuri românești, Niculae Vlădoi a adus vițe hibride și nobile din Drăgășani și le-a plantat pe pământul din jurul satului Siminoc. Pasiunea domnului Vlădoi pentru vinuri a mers mai departe și în anii comunismului cu o mică viță ce se intindea în curtea casei.
După 1989, familia Vlădoi a redobândit proprietățile, a reluat producția de vin, iar în anii 2000 au fost făcute schimbări majore în ceea ce privește vița, sistemele de irigație, utilajele și aparatura pentru vinificare.
De pe cele 19 hectare ale Murfatlarului, hrănite de soarele generos și solul fertil, familia Vlădoi oferă o gamă variată de vinuri albe și roșii liniștite, dar și frizante. Gamele produse de Domeniul Vlădoi includ monosoiuri și cupaje, proaspete și maturate, din soiuri românești și soiuri populare la nivel internațional.
ASPECT: Galben-verzui, strălucitor.
MIROS: Un Chardonnay tânăr, cu arome tipice de flori de tei, completate armonios cu note dulci de nectarine și zarzăre.
GUST: Pe papile aduce tușe de unt și alunecă ușor cu arome dulci din compot de caise și gutuie proaspătă. Postgust scurt spre mediu, cu tușe dulci și verzi.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la mesele cu aperitive și mese principale cu pui și cartofi, homar, pește, crustacee, paste cu sos alb și brânzeturi moi.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
59,29 RON Începând cu: 53,36 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Folklore
Folklore - Caiutii Tamaioasa Romaneasca DOC, demisec 2022 - 0.75L, Alc: 12%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD COTNARI / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB DEMISEC. Eticheta Folklore prezintă vinurile din regiunea Dealu Mare, însoțite de simboluri și descrieri ale obiceiurilor vechi de sute de ani, precum și povești și legende din folclorul românesc. Vinurile Folklore sunt monovarietale, albe, roșii și rose, obținute din soiuri românești tradiționale, dar și din soiuri cu origini în Europa de Vest, cultivate de zeci de ani în regiunile viticole ale României.
Vinul alb de Tămâioasă Românească are pe etichetă un cal desenat cu motive tradiționale în culori vii. Calul face referire la dansul unui tânăr ce ține un cap de cal stilizat și este acoperit de o pânză albă împodobită cu broderie și ciucuri.
În dansul numit ”Căiuții”, mișcările sunt energice, cu sărituri ce imită galopul, cu sunete ascuțite și pocnituri de cizme. În trecut, despre caii albi se credea că sunt mesageri ai vieții și ai norocului, iar acest dans simbolizează legătura dintre oamenii și animalele care muncesc pământul.
ASPECT: Galben-pai, strălucitor.
MIROS: Arome intense de mango, ananas, pepene și o notă vegetală, deosebită, ce aduce cu un mănunchi de busuioc proaspăt.
GUST: Tămăioasa aduce pe papile aceleași note fructate, din care se remarcă cea de grepfrut. Post gust mediu, revigorant.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin alb potrivit la mesele cu pește, fructe de mare, paste și gustări cu brânzeturi.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
43,56 RON Începând cu: 39,20 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Caraman
Caraman - Cuvee Dimitri rosu (M+CS+FN) DOC 2022 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Pe pământul Dobrogei, pe dealurile Murfatlarului, vița de vie pare să fie veșnică, ori cunoscută de om de cel puțin 2700 de ani, din vremuri antice unde nectarul strugurelui era închinat zeului Bachus, ce păzea vițele și ocrotea rodul pentru locuitorii Tomisului.
De la Răscoala din 1907 se consemnează prima atestare a podgoriei Murfatlar pe numai 10 hectare, iar de acolo s-au extins viile cu soiurile lumii vechi, dar și soiuri autohtone. În aceeași zonă milenară a Murfatlarului este locul de naștere al Domeniilor Caraman, deținute de Agroserv Trading din Constanța, al lui Stelian și Dumitru Caraman.
Colecția Cuvée este compusă din cele mai valoroase vinuri produse din struguri selecționați de pe suprafețe mici ale podgoriei. Caraman Cuvee Dimitri este un cupaj din soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Vinul este produs și maturat în baric sub atenta supraveghere a vinificatorului Nicolae Itu, a cărui semnătură este prezentă pe contraetichetă.
ASPECT: Roșu intens, cu reflexii de rubin.
MIROS: Merlot și Cabernet Sauvignon șoptesc în tihnă secretele terroir-ului prin aromele delicate de cireșe și vișine, armonizate de vanilia efemeră a baricului din crama.
GUST: Învăluie bolta și papilele cu gustul astringent al taninilor finisați ce dau o notă de cacao și un gust final rustic și lung.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin potrivit la mesele cu preparate consistente din carne de vită, miel sau pasăre, gătite simplu sau condimentate.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
90,75 RON Începând cu: 81,68 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Caraman
Caraman - Tamam Cabernet Sauvignon DOC 2022 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROȘU SEC. Pe pământul Dobrogei, pe dealurile Murfatlarului, vița de vie pare să fie veșnică, ori cunoscută de om de cel puțin 2700 de ani, din vremuri antice unde nectarul strugurelui era închinat zeului Bachus, ce păzea vițele și ocrotea rodul pentru locuitorii Tomisului.
De la Răscoala din 1907 se consemnează prima atestare a podgoriei Murfatlar pe numai 10 hectare, iar de acolo s-au extins viile cu soiurile lumii vechi, dar și soiuri autohtone. În aceeași zonă milenară a Murfatlarului este locul de naștere al Domeniilor Caraman, deținute de Agroserv Trading din Constanța, al lui Stelian și Dumitru Caraman. În activitatea de vinificare aceștia beneficiază și de serviciile lui Nicolae Itu, un vinificator profesionist ce a lucrat anterior la Crama Murfatlar România SA.
Tamam Cabernet Sauvignon este obținut din strugurii cultivați în terroir-ul absolut fabulos al regiunii Murfatlar. În acea parte a țării podgoriile sunt înfluențate de clima Dunării și a Mării Neagre, apoi hrănite de solul compus din 80 de metri de calcar ce oferă fructelor arome unice și intense.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Un Cabernet clasic, cu buchet generos în arome de vișine coapte, fructe negre de pădure și ierburi.
GUST: Echilibrat și mătăsos prin tanini și fenoli ce întrețin dulceața și plăcerea din vișine, coacăze negre și piele nouă. Corpolență medie spre lungă, cu un procent de alcool bine integrat.
ASOCIERE CULINARĂ: Vinul roșu potrivit la orice masă cu brânzeturi maturate, cotlet de porc cu sos și tocană de vițel.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
59,29 RON Începând cu: 53,36 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Folklore
Folklore - Calusarii Tamaioasa Romaneasca demidulce 2019 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2019
REGIUNE / ȚARĂ: COTNARI / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB DEMIDULCE. Eticheta Folklore prezintă vinurile din regiunea Dealu Mare, însoțite de simboluri și descrieri ale obiceiurilor vechi de sute de ani, precum și povești și legende din folclorul românesc. Vinurile Folklore sunt monovarietale, albe, roșii și rose, obținute din soiuri românești tradiționale, dar și din soiuri cu origini în Europa de Vest, cultivate de zeci de ani în regiunile viticole ale României.
Folklore Tămâioasă Românească aduce pe etichetă o reprezentare a celui mai cunoscut obicei al României: Călușarii. Originile acestui dans sunt păgâne, iar cronologia îl plasează în timpurile Daciei antice. Călușarii erau călugări într-un cult ce venera soarele, iar dansul lor era un război cu forțele răului, despre care se spune că le amenința așezările.
În prezent, oamenii încă mai cred în dansul călușarilor, norocul adus de aceștia pentru tot anul, bucurie și protecție împotriva bolilor. Tradiția mai spune că fiecare grup de călușari dă viață dansului ritualic și ia suferința altora.
ASPECT: Galben-pai, strălucitor.
MIROS: Parfumat de miere delicată și flori albe.
GUST: Proaspăt, dulce, aromat de fructe și flori, ca un tonic de sorginte veche. Ușor acidulat, cu alcool bine integrat și postgust scurt, cu o notă de maturare.
ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest vin alături de pateu, preparate asiatice, condimentate, paste și deserturi puțin dulci.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
43,56 RON Începând cu: 39,20 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tinazzi
Tinazzi - Cantine San Giorgio - Sentieri Infiniti, Bianco di Puglia IGP 2024 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: PUGLIA IGP / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY, MALVASIA, FIANO
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC. Cantine San Giorgio este una dintre vinăriile familiei Tinazzi. La sfârșitul anilor 1960, determinarea și pasiunea pentru vinuri au fost de ajuns pentru Eugenio Tinazzi, încât să pornească propria afacere, vinăria Tinazzi în orășelul Lazise. Pasiunea a fost transmisă din tată în fiu, iar în anii următori Gian Andreea Tinazzi a deschis treptat orizonturile companiei.
Cantine San Giorgio este parte dintr-o cooperativă stabilită în 1962. Familia Tinazzi a investit în această vinărie pentru a oferi în prezent cele mai bune monosoiuri și cupaje din regiunea Puglia. Soiurile vinificate de San Giorgio în această parte a Italiei sunt Malvasia Nera, Zinfandel (Primitivo), Negroamaro del Salento și Fiano.
ASPECT: Galben-pai, limpede.
MIROS: Arome delicate de pere și piersici, însoțite de note citrice și o adiere subtilă de flori de câmp, ce evocă o senzație de prospețime și echilibru.
GUST: Corpolent și suculent, cu o aciditate bine integrată, oferind o senzație de prospețime și echilibru. Bianco di Puglia aduce prospețimea soiurilor albe și oferă o experiență distinctă a terroir-ului italian.
ASOCIERE CULINARĂ: Se potrivește perfect cu preparate din pește alb, fructe de mare, salate proaspete sau brânzeturi moi.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
36,78 RON Începând cu: 32,19 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Sarica Niculitel
Sarica Niculitel - Caii de la Letea Princeps Chardonnay DOC 2023 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD SARICA NICULIȚEL - COLINELE DOBROGEI / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Viticultura practicată de localnicii nord-dobrogeni este documentată cel mai devreme în anul 1412. Podgoria Sarica Niculițel o găsim în nordul Dobrogei, aproape de Tulcea, în partea deluroasă, numită Sarica, din localitatea Niculițel, locul de unde a pornit renumele acestor vinuri.
Dezvoltarea viticulturii în Niculițel a fost favorizată de condițiile climatice unice, mai exact: expunerea nordică, lacurile din apropiere și întinsele zone împădurite din sud, care au permis apariția unor culturi sănătoase de viță și producția unor vinuri apreciate în toată țara. Viticola Sarica Niculițel este o afacere de familie începută în 2003. După 17 ani de activitate, culturile de viță de vie se întind pe 400 de hectare, cultivate cu soiuri românești și soiuri cunoscute în marile regiuni viticole ale lumii.
Princeps este o colecție de vinuri produse din cele mai bune plantații aflate în podgoria Sarica Niculițel. Vinificarea clasică este urmată de maturarea vinurilor în butoaie de stejar pentru a oferi cele mai bune varietăți ale etichetei Caii de la Letea.
ASPECT: Galben-pai.
MIROS: Rafinat, dominat de arome de fructe galbene coapte, precum piersică, pară și mango, îmbogățite de note subtile de vanilie, migdale dulci și unt.
GUST: Catifelat și echilibrat, cu un miez fructat susținut de o aciditate delicată. Aromele de fructe coapte și flori albe se împletesc cu impresii fine de stejar și o ușoară tentă minerală. Finalul este persistent, rotund și elegant, cu o tușă de vanilie și miere care persistă plăcut.
ASOCIERE CULINARĂ: Se potrivește cu pește alb în sos de unt, carne de pui sau curcan, risotto cremos, ori brânzeturi maturate. Un vin ce poate însoți perfect o cină rafinată sau un moment de destindere contemplativă.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
58,08 RON Începând cu: 52,27 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Averesti
Averesti - Diamond Selection Busuioaca de Averesti DOC, demidulce 2023 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD HUŞI - MOLDOVA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: BUSUIOACĂ DE BOHOTIN
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ROSE DEMIDULCE. În partea de nord-est a României, pe pământul scăldat de soare se află culturile de struguri ale podgoriei Huşi. În acelaşi loc se află Centrul Viticol Avereşti, unde se produc unele dintre cele mai bune vinuri din regiunea Moldova. În această parte a ţării, prin locurile civilizaţiei străvechi Cucuteni, viţa de vie se cultivă de mii de ani.
În 1874, boierul Ştefan Negruzzi şi oenologul francez René Faure au aplicat primele practici ale viticulturii moderne. Talentatului oenolog francez i se datorează renaşterea soiurilor româneşti Zghihară şi Busuioacă, dar şi primele plantaţii ale soiurilor Merlot, Cabernet şi Aligote, aduse din regiunile viticole ale Franței. Printre soiurile cultivate în Podgoria Huşi sunt Zghihara de Huși şi Busuioaca de Bohotin, Fetească Regală, Fetească Albă, Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer şi Cabernet Sauvignon.
Strugurii din soiul Busuioacă de Bohotin sunt recoltați manual în zori, până la ora 10, pentru a păstra boabele reci și concentrația de zahăr cu 195 grame per litru. Strugurii sunt desciorchinați fără zdrobire, aduși la temperatura de 10°C. și lăsați la macerat timp de 6 ore. Urmează decantarea gravitațională de 24 de ore și fermentarea alcoolică ce durează 18 zile în vase de 2000 de litri, menținute la temperatura de 12°C.
ASPECT: Roz-somon, auriu, strălucitor.
MIROS: Busuioaca aduce în fiecare vin aromele florale. În această ediție sunt prezente arome relaxante de trandafir și busuioc.
GUST: Pe papile aduce o structură simplă, compusă din arome de citrice și apă dulce de trandafir. Postgust scurt spre mediu, ușor dulce și răcoritor.
ASOCIERE CULINARĂ: Un rose pentru o după-amiază relaxantă sau o seară de vară răcoroasă în care vă delectați cu preparate dulci-acrișoare sau deserturi pentru toate gusturile.
TEMP. DE SERVIRE: 8°C.
56,87 RON Începând cu: 51,18 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Davino
Davino - Iacob rose, DOC 2023 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSE SEC. Crama Davino a fost înființată în 2003 în regiunea viticolă Dealu Mare din Muntenia, iar proprietarii sunt Dan Balaban și Bogdan Costăchescu, care se ocupă și de operațiunile de vinificare. Pe cele 68 de hectare aflate în proprietatea cramei și alte 18 hectare, deținute în arendă, sunt cultivate numeroase soiuri de calitate superioară, din care se obțin vinuri cu Denumire de Origine Controlată.
Printre soiurile reprezentative ale cramei Davino se află Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Cabernet Sauvignon și Merlot. Crama Davino produce vinuri dintr-un singur soi, dar și cupaje roșii, albe și rose, folosind tehnologia modernă a cisternelor din oțel cu temperatură controlată, aparate de sortare optică a boabelor cât și alte echipamente profesionale.
Iacob Rose este un cupaj realizat în anii cu cele mai bune culturi, prin vinificarea strugurilor roşii din soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot, recoltați la maturitate deplină. Pentru a se obține culoarea rose este folosită metoda macerației peliculare la temperatura de 12-13°C, timp de 3-4 ore. Mustul rose este separat cu ajutorul gravitației şi lăsat să fermenteze în vase din inox de 100 Hl, la temperatură controlată, timp de 12 până la 15 zile. Pentru a îmbogăţi profilul cu arome fine vinul este maturat în prezenţa unei cantităţi mici de drojdie.
ASPECT: Roz, cu reflexii aurii.
MIROS: Arome echilibrate de cireșe coapte și afine, păstrate prin macerația peliculară folosită de vinificator pentru acest cupaj.
GUST: Prospețime, aciditate naturală și note de fructe roșii, cu un postgust scurt, sec, absolut răcoritor.
ASOCIERE CULINARĂ: Iacob rose este un vin recomandat la mesele cu preparate din carne de peşte, fructe de mare și brânzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
56,87 RON Începând cu: 51,18 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Liliac
Liliac Transylvania - Sauvignon Blanc DOC 2024 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD LECHINŢA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. Vinurile produse în Transilvania sunt menționate în scrieri vechi de mii de ani ce aparțin lui Homer și Herodot. În Evul Mediu, germanii și descendenții lor, sașii, au contribuit la dezvoltarea viticulturii și diversificarea vinurilor, iar mai târziu, cooperativizarea regimului comunist a distrus culturile străvechi.
După 1989 transilvănenii au reluat producția de vin situată în inima Transilvaniei, satul Batoș, Județul Mureș. Vinurile Liliac sunt printre cele mai apreciate din regiune şi sunt produse din soiuri românești cum ar fi: Fetească Regală, Fetească Albă și Fetească Neagră, dar și soiuri internaționale cum ar fi: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot și Pinot Noir.
Sauvignon Blanc este vinul proaspăt, tânăr şi îndrăzneţ, cu arome de flori şi fructe ce inspiră zilele frumoase cu soare şi răcoreşte simţurile de fiecare dată. Acest vine aduce apreciere pentru munca echipei din Crama Liliac. Recent, vinul a a fost premiat la competiţii internaţionale de renume, dar şi la concursuri, ori evenimente locale, dedicate celor mai bune vinuri româneşti.
ASPECT: Galben-pai, limpede şi strălucitor.
MIROS: Un Sauvignon Blanc clasic, cu arome de bergamotă, cantaloupe și mango, echilibrate de flori și alte note de citrice.
GUST: Răcoritor, cu arome de citronelă, coajă de citrice și fructe tropicale dulci. Postgust scurt spre mediu, crocant și sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Prospețimea și aromele fructate îl recomandă la mesele cu salate de vară, preparate din carne de pasăre cu legume la cuptor și fructe de mare.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
66,55 RON Începând cu: 59,90 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tohani
Mosia Tohani - Apogeum Feteasca Neagra Editie Limitata VII, DOC 2017 - 0.75L, Alc: 14.8%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.8%
VIN ROȘU SEC. După atestările documentare din 1773, vinurile din Tohani au stat sub semnul regalității. Din anul 1930, Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II-lea, devine proprietarul domeniului și după ce renunță la tron și se căsătorește cu Ioana Doletti, duce mai departe pasiunea pentru vinurile din Tohani.
Începând cu anul 2000, zonele viticole din Tohani au fost privatizate. Noii proprietari au replantat vița, au extins culturile și au învestit în clădiri și echipamente moderne. Vinurile din Tohani s-au alăturat celorlalte brand-uri cu istorie îndelungată, care au oferit cele mai bune vinuri din Europa de Est. În semn de recunoaștere a calității și valorilor promovate de Tohani Romania, compania devine în 2012 furnizor al Casei Regale.
Tohani Apogeum, anul VII este produs din soiul Fetească Neagră al culturii 2017 și este disponibil în ediție limitată. Tradiția milenară a vinurilor din Tohani a inspirat proprietarul cramei, Virgil Mandru, să revină la metoda de vinificare în amfore de ceramică a strugurilor culeși manual din vița de vie cu o vârstă de peste 50 de ani. Vinul este maturat în butoaie din lemn de stejar franțuzesc timp de 24 de luni, apoi este îmbuteliat și ținuit în depozit minim 24 de luni. După o perioadă de cel puțin patru ani, vinurile sunt trimise la concursuri mondiale renumite și doar dacă acestea obțin medalia de aur sunt scoase la vânzare.
ASPECT: Roșu-rubiniu, închis.
MIROS: Buchetul aduce arome de fructe roșii și negre, prune coapte, note de vegetale uscate, apropiate de tutun și o notă scurtă de lemn. Mirosul aduce și note diverse de condimente, anunțate de piper, cuișoare și vanilie
GUST: Pe papile este catifelat cu taninuri moi din maturare și un post gust lung adus de ciocolată neagră și vișine.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin roșu din soi românesc, premiat cu medalia de aur la prestigiosul concurs Decanter World Wine Awards 2021 aduce în prim plan complexitatea aromatică la o degustare în tihnă, fără preparate, acompaniat doar de o țigare de foi.
TEMP. DE SERVIRE: 15 - 17°C. (Este recomandată decantarea timp de minimum 120 de minute).
314,60 RON Începând cu: 283,14 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tohani
Mosia Tohani - Apogeum Feteasca Neagra Editie Limitata V DOC 2015 - 1.5L, Alc: 14.8%
ANUL DE RECOLTĂ: 2015
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.8%
VIN ROȘU SEC. După atestările documentare din 1773, vinurile din Tohani au stat sub semnul regalității. Din anul 1930, Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II-lea, devine proprietarul domeniului și după ce renunță la tron și se căsătorește cu Ioana Doletti, duce mai departe pasiunea pentru vinurile din Tohani.
Începând cu anul 2000, zonele viticole din Tohani au fost privatizate. Noii proprietari au replantat vița, au extins culturile și au învestit în clădiri și echipamente moderne. Vinurile din Tohani s-au alăturat celorlalte brand-uri cu istorie îndelungată, care au oferit cele mai bune vinuri din Europa de Est. În semn de recunoaștere a calității și valorilor promovate de Tohani Romania, compania devine în 2012 furnizor al Casei Regale.
Apogeum Fetească Neagră Ediție Limitată 2015 este un vin special din soi românesc, cu arome elegante, adunate într-un buchet ce desfată caracterele rafinate și aduce acel stil regal, gândit pentru toate vinurile Tohani. Vinul este maturat timp de 24 de luni în baricuri din stejar franțuzesc, îmbuteliat și lăsat la învechit încă 12 luni înainte de comercializare.
ASPECT: Roșu-rubiniu, strălucitor.
MIROS: Buchet fructat de prune, afine și coacăze negre armonizate de notele foarte scurte de maturare, dezvoltate de maturarea în baric.
GUST: Catifelat și condimentat, cu note de piper uscat și vanilie dulce. Taninii rotunjiți și nota de ciocolată cu vișine oferă o remanență lungă și satisfăcătoare.
ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat la preparatele delicioase din carne rosie, piept de rață cu miere și oțet balsamic, brânzeturi maturate și deserturi cu ciocolată amăruie.
TEMP. DE SERVIRE: 15 - 17°C. (Este recomandată decantarea timp de minimum 120 de minute).
629,20 RON Începând cu: 566,20 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tohani
Mosia Tohani - Apogeum Feteasca Neagra Editie Limitata V, DOC 2015 - 0.75L, Alc: 14.8%
ANUL DE RECOLTĂ: 2015
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14.8%
VIN ROȘU SEC. După atestările documentare din 1773, vinurile din Tohani au stat sub semnul regalității. Din anul 1930, Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II-lea, devine proprietarul domeniului și după ce renunță la tron și se căsătorește cu Ioana Doletti, duce mai departe pasiunea pentru vinurile din Tohani.
Începând cu anul 2000, zonele viticole din Tohani au fost privatizate. Noii proprietari au replantat vița, au extins culturile și au învestit în clădiri și echipamente moderne. Vinurile din Tohani s-au alăturat celorlalte brand-uri cu istorie îndelungată, care au oferit cele mai bune vinuri din Europa de Est. În semn de recunoaștere a calității și valorilor promovate de Tohani Romania, compania devine în 2012 furnizor al Casei Regale.
Tohani Apogeum, anul VI este produs din soiul Fetească Neagră al culturii 2016 și este disponibil în ediție limitată. Acest vin este produs din struguri culeși manual în lădițe de 15 kilograme și sortați cu grijă. Strugurii sunt macerați la temperatura de 8-10°C. timp cinci până 8 zile. Mustuiala este fermentată între opt și zece zile în cisterne cu temperatură controlată de 26-28°C. O perioadă de 24 de luni vinul este lăsat în contact cu lemnul de stejar Allier al butoaielor proprii aflate în crama. După îmbuteliere vinul este lăsat din nou să se odihnească timp de 12 luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, închis.
MIROS: Aroma de prună deschide siajul notelor de fructe de pădure, roșii și negre, lemn dulce și cacao.
GUST: Mătăsos, cu tanini ce întrețin aromele de fructe proiectate anterior. Taninii aduc și tușe de maturare pentru un post gust impresionant de lung și sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin echilibrat, potrivit la mesele cu preparate din carne roșie, piept de rață învelit cu miere și oțet balsamic, nelipsitele brânzeturi tari și deserturi cu ciocolată amăruie.
TEMP. DE SERVIRE: 15 - 17°C. (Este recomandată decantarea timp de minimum 120 de minute).
375,10 RON Începând cu: 337,59 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Caraman
Caraman - Cuvee 83 Cupaj Alb, DOC 2022 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC, FETEASCĂ ALBĂ, MUSCAT OTTONEL
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. Pe pământul Dobrogei, pe dealurile Murfatlarului, vița de vie pare să fie veșnică, ori cunoscută de om de cel puțin 2700 de ani, din vremuri antice unde nectarul strugurelui era închinat zeului Bachus, ce păzea vițele și ocrotea rodul pentru locuitorii Tomisului.
De la Răscoala din 1907 se consemnează prima atestare a podgoriei Murfatlar pe numai 10 hectare, iar de acolo s-au extins viile cu soiurile lumii vechi, dar și soiuri autohtone. În aceeași zonă milenară a Murfatlarului este locul de naștere al Domeniilor Caraman, deținute de Agroserv Trading din Constanța, al lui Stelian și Dumitru Caraman. În activitatea de vinificare aceștia beneficiază și de serviciile lui Nicolae Itu, un vinificator profesionist ce a lucrat anterior la Crama Murfatlar România SA.
Cuvee 83 este parte din gama Cuvee Barique, ce reprezintă simbioza modernă între știința viticulturii și arta vinificației. În această gamă intră doar vinuri alese, realizate prin asamblaj, apoi maturate în butoaie ce le desăvârșesc profilul aromatic.
ASPECT: Galben-pal, strălucitor.
MIROS: Vesel și revigorant, cu parfum de flori, citrice și o notă de vanilie.
GUST: Textura acidulată a cupajului se află în echilibru cu dulceața oferită de cupaj prin notele scurte de fructe. Post gust mediu, sec, cu alcool bine integrat.
ASOCIERE CULINARĂ: Un cupaj alb potrivit la mesele cu preparate din carne de pește la grătar, multe alte preparate clasice din carne albă și paste cu ierburi aromatice.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
78,65 RON Începând cu: 70,79 RON+ 0,50 RON garanție SGR