Vinuri linistite
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
-
Vladoi
D. Vladoi - Anca Maria - Cuvee Primeur DOC 2022 - 0.75L, Alc: %
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: IG COLINELE DOBROGEI - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: BĂBEASCĂ NEAGRĂ, FETEASCĂ NEAGRĂ, SYRAH, MERLOT
VOL. ALC.: %
VIN ROŞU SEC. Pasionat de viticultură și arta de a crea cele mai bune vinuri românești, Niculae Vlădoi a adus vițe hibride și nobile din Drăgășani și le-a plantat pe pământul din jurul satului Siminoc. Pasiunea domnului Vlădoi pentru vinuri a mers mai departe și în anii comunismului cu o mică viță ce se intindea în curtea casei.
După 1989, familia Vlădoi a redobândit proprietățile, a reluat producția de vin, iar în anii 2000 au fost făcute schimbări majore în ceea ce privește vița, sistemele de irigație, utilajele și aparatura pentru vinificare. De pe cele 19 hectare ale Murfatlarului, hrănite de soarele generos și solul fertil, familia Vlădoi oferă o gamă variată de vinuri albe și roșii liniștite, dar și frizante.
Cupajul de patru soiuri roșii (Băbească Neagră, Fetească Neagră, Syrah, Merlot) din gama Anca Maria este numit Primeur cu scopul de a evidenția primul vin roșu al anului, produs în crama familiei Vlădoi.
ASPECT: Roşu-rubiniu, intens.
MIROS: Buchet de coacăze negre, mure și zmeură, arminizate de cafea, caramel dulce și condimente.
GUST: Intens, cu un corp echilibrat, dulce, note de vișine și cireșe negre macerate. Pe măsură ce este savurat aduce simțurilor profilul unui vin elegant și remanență lungă.
ASOCIERE CULINARĂ: Alegeți acest cupaj pentru mesele îmbelșugate cu preparate din carne de vită, la grătar / la cuptor sau la o tocăniță cu carne de vânat (căprioară).
TEMP. DE SERVIRE: 9 - 12°C.
55,66 RON Începând cu: 50,09 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Licorna
Licorna - Serafim Cabernet Sauvignon DOC 2020 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Domeniul Licorna Winehouse se află în Dealu Mare și cuprinde zeci de hectare de vie și un conac de la începutul secolului XX, cu pivinţă proprie, folosită de primii proprietari în urmă cu mai bine de 100 de ani. În pivnița conacului Licorna se păstrează vinuri la maturare în 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar și trei budane de 2000 de litri.
Alături de conac este centrul de vinificație, construit în 2013. În clădirea nouă se află cisternele de fermentație, cu tehnologie modernă și capabilitate de prelucrare a 150 de tone de struguri anual.
Producția este concentrată pe vinuri roșii și albe, obținute din cele mai bune cele soiuri. Vinificarea se face cu tehnologie modernă, urmată de maturatea în vase de stejar și învechirea la sticlă timp de minim 2 luni. Serafim este una dintre cele cinci game ale producătorului Licorna, în care se găsesc vinuri clasice, cu particularități pentru fiecare parcelă și soi.
ASPECT: Rubiniu intens.
MIROS: Buchetul aduce aromele din fructe de pădure și fructe roșii de livadă, unde se simte dulceața sucului din prune dolofane, coapte la sfârșit de sezon, apoi note vegetale.
GUST: Rotund, cu tanini moi, note foarte scurte de fructe roșii. Fondul dulce devine mai exotic, cu o notă de cocos sec, acoperit de ierburi uscate apoi lemn condimentat sau lemn dulce. Post gust mediu spre lung, catifelat.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin roșu potrivit atât pentru preparatele tradiționale românești cât și pentru preparatele asiatice din carne de porc, vită, miel, oaie, rață și gâscă. Acest Cabernet este o alegere bună și pentru gustările cu brânzeturi aromate de tip Gorgonzola, Blue Stilton sau Danish Blue.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Licorna
Licorna - Bon Viveur alb, DOC 2022 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Bon Viveur este gama de vinuri liniştite a producătorului Licorna Winehouse, cu podgorie în Dealu Mare. Din complexul Licorna face parte via și vechiul conac cu pivniță proprie, unde primii proprietarii au maturat vin la începutul secolului XX. În pivnița conacului Licorna se păstrează și astăzi vinuri la maturare în 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar și trei budane de 2000 de litri.
Alături de conac, pe domeniul Licorna se află centrul de vinificație construit în 2013. În clădirea nouă se află cisternele de fermentație cu tehnologie modernă și capabilitate de prelucrare a 150 de tone de struguri anual.
Producția este concentrată pe vinuri roșii, iar pentru cele albe sunt cultivate cele mai prețioase soiuri, apoi prelucrate în vase din lemn de stejar franțuzesc.
ASPECT: Galben-verzui, limpede.
MIROS: Un cupaj alb ce își dezvăluie onctuozitatea și eleganța încă de la primele arome ridicate la gura paharului. Untul, vanilia, lemnul dulce și condimentele uscate conturează primele trăsături organoleptice.
GUST: Onctuozitatea se simte mai bine pe papile, și este completată cu aromele proaspete de ierburi verzi și condimente. Postgust mediu, armonios și foarte delicat.
ASOCIERE CULINARĂ: Bon Viveur alb este potrivit mesele cu preparate din carne de pasăre de curte, prepeliță, pește (somon, ton) sushi, sashimi, homar, crustacee și brânzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 11 - 13°C.
66,55 RON Începând cu: 59,90 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Lechburg
Lechburg - Sauvignon Blanc DOC, BIO 2023 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC LECHINȚA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. În Transilvania, la poalele Carpaților, este pământul cultivat cu viță de vie de sute de ani. Printre primi care au cultivat vie sunt germanii veniți din Valea Rhinului și regiunea viticolă situată aproape de râul Mosel. Urmașii lor, sașii, au continuat cultivarea viței de vie și producția de vin chiar și după Al Doilea Război Mondial, când o parte din ei s-au întors pe teritoriile de origine.
În istoria recentă, vinurile din Lechința sunt produse din 1962 într-o cramă din partea locului, iar din 2015 producția a fost preluată de o familie originară din Italia. Crama Lechburg păstrează patrimoniul natural al locului, moștenirea influențelor franceze din Alsacia și Rin în cultivarea viței de vie și o gamă variată de vinuri din soiurile: Chardonnay, Gewurztraminer, Golden Muscat, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling de Rhin, Sauvignon și Fetească Regală.
Producția vinului începe cu recolta manuală a strugurilor, desciorchinare și filtrarea gravitațională (depunerea naturală a sedimentelor). Fermentarea mustului se face lent, în vase din beton cu temperatură controlată. După fermentarea alcoolică vinul este maturat timp de 5-7 luni în prezența drojdiei fine care este amestecată periodic prin metoda batonajului.
ASPECT: Galben pai, cu reflexii verzui.
MIROS: Strugurii selecționați din soiul Sauvignon Blanc oferă un vin cu arome proaspete de lime, caise, smochine și flori de câmp.
GUST: Proaspăt, acidulat, cu aromă naturală de fructe coapte și notă de verdețuri. Gust final scurt spre mediu, sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Savuros la prânz sau la cină, alături de supe, preparate din pește, orez și sparanghel.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
56,47 RON Începând cu: 50,82 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Corcova
Corcova - Magna rosu (M+Sy+CS) DOC 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2016
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MEHEDINȚI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: MERLOT, SYRAH, CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROȘU SEC. Viticultura din Mehedinți pare să fi fost dintotdeauna o resursă și o parte din viața localnicilor. Viile și vinul din Corcova sunt menționate de nobilii și scriitori români și francezi din secolele XIX-XX.
Din anul 2005, oamenii pasionați și dedicați de la Crama Corcova, au extins domeniile și au început să producă cele mai bune monosoiuri și cupaje din regiune.
Pe domeniile Corcova, întinse pe 55 de hectare, parte din vechea moșie a boierilor pământeni din familia Bibești, au fost replantate soiuri românești: Fetească Neagră, Muscat Ottonel, precum și soiuri furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens, cu reflexii grena.
MIROS: Arome de fructe negre de pădure, fructe confiate, cacao, piele și note de tutun.
GUST: Bolta și papilele sunt acoperite de o textură cremoasă, cu note de lemn, tanini moi și consistenți. Remanență impresionantă, cu alcool bine integrat și note de fructe dulci.
ASOCIERE CULINARĂ: Un complex, pentru o varitate de preparate, începând cu aperitive din carne de cerb sau mistreț afumată, savurate alături de brânzeturi maturate și fructe uscate. La felul principal este recomandat alături de carne din vițel maturată Angus sau Wagyu Kobe, tocăniță de mistreț, cu trufe sau ceafă de porc cu sos vânătoresc. La desert alături de ciocolată artizanală cu un conținut de minim 75% cacao. Pentru cei care preferă și un trabuc după masă, acest vin este excelent alături de un Churchill sau Double Corona.
TEMP. DE SERVIRE: 18 - 20°C. (Este recomandată decantarea timp de minimum 45 de minute).
203,36 RON Începând cu: 183,02 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido - Bolgheri Sassicaia DOC 2021 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: BOLGHERI DOC - TOSCANA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, CABERNET FRANC
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Tenuta San Guido este o casa italiană fondată de Mario Incisa della Rocheta, descendent al nobililor care au scris istoria regiunilor italiene. La începutul anilor ‘40 Mario a fost interesat de viticultură și soiurile Lumii Vechi, așa că a început să planteze primele soiuri pe câmpiile din apropierea cetății Castiglioncello, în regiunea viticolă Toscana. Mario a observat asemănările între solul italian din Bolgheri și cel din zona Graves în regiunea viticolă Bordeaux din Franța, și s-a concentrat pe producția de vinuri roșii de calitate superioară.
Descendeții lui Mario continuă tradiția monosoiuriulor și cupajelor din Toscana (Super Tuscan). Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sangiovese și Merlot sunt soiurile cultivate în Bolgheri la altitudini ce variază între 60 și 400 de metri deasupra mării, iar vița de vie are expunere vest - sud vest, și este hrănită de sol compozit ce variază între straturi de calcar, alberese și gabbro.
Pentru acest vin strugurii sunt recoltați până la începutul lui octombrie, presați ușor și desciorchinați, apoi lăsați la fermentat în cisterne din oțel inoxidabil, la temperatura de 28-30°C. fără adăugarea drojdiei. Macerarea durează 11-12 zile pentru Cabernet Franc și 13-14 zile pentru Cabernet Sauvignon. Pomparea la suprafață a vinului și alte operațiuni specifice din timpul fermentării alcoolice dezvoltă structura și aromele vinului proaspăt. După fermentarea malolactică cea mai mare parte din vin este maturată în baricuri din stejar franțuzesc, iar restul în butoaie din stejar american pentru o perioadă de 20 - 25 de luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Sassicaia este un vin cupaj clasic italian ce dăruiește simțurilor arome de coacăze, vișine, ierburi de câmp, vanilie și alte condimente uscate.
GUST: Rotund, cu o structură generoasă, tipică stilului toscan, unde se pun în evidență aromele de prune uscate, lemn, fum și rozmarin uscat. Taninii aduc și note de vegetale uscate-pământii de toamnă, ce se păstrează mult pe papile.
ASOCIERE CULINARĂ: O alegere inspirată pentru o seară în stil italian, cu preparate din carne de vită / vițel, miel sau vânat la cuptor, ori la grătar, dar și tradiționalele paste și brânzeturi maturate din regiunile Italiei.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C. (Este recomandată decantarea timp de 60 de minute. Potențial de învechire la sticlă de 15 până la 20 ani în condiții de pivniță).
1.281,17 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Tenuta Il Poggione
Il Poggione - Rosso di Montalcino DOC 2020 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: MONTALCINO DOC - TOSCANA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Povestea domeniului Il Poggione a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe dealurile aflate deasupra orașului Florența. Lavinio Franceschi, proprietar de teren din Scandicci a fost fermecat de poveștile locului și a cumpărat terenul ce a devenit apoi parte din comoara viticolă a regiunii Toscana. Francesci a văzut potențialul viticol al zonei, mai ales pentru a dezvolta soiul local Sangiovese. Clonele de struguri au fost triate pentru cultivare și adaptate mai bine pământului, podgoria a fost extinsă în alte zone, special alese pentru producție mare și sănătoasă.
Astăzi domeniul Il Poggione include una dintre cele mai mari vinării din Montalcino, cu 140 de hectare ocupate de podgorie și alte aproape 400 de hectare cu plantații de măslini, cereale și păduri. Pentru toate vinurile Il Poggione strugurii sunt culeși manual, iar vinificarea se face prin metoda tradițională, cu tehnologie de ultimă generație. Noua vinărie, construită în 2004, are cisterne de fermentare cu temperatură controlată, iar maturarea vinurilor roșii se face în butoaie mari din stejar franțuzesc, păstrate la 5 metri sub pământ.
Rosso di Montalcino este produs din struguri Sangiovese, culeși manual din rândurile cele mai tinere ale domeniului Il Poggione. Fermentarea alcoolică are loc în cisterne din oțel după metoda ”submerged cap”, în care strugurii sunt presați iar pielița este scufundată în must, fără a lua contact cu oxigenul, în acest caz timp de 15 zile. În final vinul este fermentat malolactic în același tip de vas, apoi baricat timp de 12 luni în butoaie mari din stejar franțuzesc și învechit la sticlă.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Un vin cu note energice de coacăze negre și lemn dulce, echilibrat de mineralitate din piatră, din sol predominant calcaros.
GUST: Textura este mătăsoasă, cu aciditate bine integrată și prăjitură cu fructe. Post gust lung, cu tanini delicați. Un Sangiovese bine structurat, dar și cu arome proaspete ce poate oferi și alte note interesante după ce este învechit la sticlă pentru o scurtă perioadă.
ASOCIERE CULINARĂ: Paste cu sos de carne, friptură la cuptor sau la grătar și degustări cu brânzeturi semi-maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 18 - 20°C.
87,12 RON Începând cu: 76,23 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Baron Philippe de Rothschild
Escudo Rojo - Reserva Chardonnay 2021 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: CENTRAL VALLEY / CHILE
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. În 2003, Baronesa Phillippine, descendentă a Baronului Philippe de Rothschild, a inaugurat vinăria din Chile, situată în podgoria Maipo din Valea Centrală. Situată la 45 de km de capitala Santiago, podgoriile de peste 1000 de hectare din Maipo si Maule, oferă cele mai bune vinuri chiliene din cupaje realizate în stilul Bordeaux, al partenerilor francezi.
Acest Chardonnay e produs din struguri cultivați în Valea Casablanca (parte din Valea Centrală), aflată la 75 de Km de capitala Santiago. Asemenea majorității regiunilor viticole din Chile, Casablanca este o zonă cu denumire de origine controlată, iar primele culturi de viță au fost plantate în anii 1980, în timpul reformei industriei de vin. Succesul vinurilor din Casablanca se datorează culturilor care prosperă în climatul mai răcoros din această sub-regiune, cu toate că valea se află mai aproape de Ecuador, decât orice altă regiune viticolă europeană.
Chilienii produc acest vin din 100% Chardonnay, peste standard-ul de calitate al legislației ce impune 75%. După fermentarea alcoolică vinul este maturat în proporție de 50% în baricuri din stejar și 50% în cisterne din oțel inoxidabil timp de 6 luni, apoi este îmbuteliat.
ASPECT: Galben, limpede, cu reflexii verzui.
MIROS: Arome de lămâie, grepfrut, flori de portocal, nuanțe de fructe tropicale și alune coapte ce sugerează o scurtă maturare în butoaie din stejar.
GUST: Atacă papilele cu prospețime și intensitate, apoi aduce o textură mai echilibrată, cremoasă și citrică. Post gust persistent, sec, ușor mineral.
ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest Chardonnay din Lumea Nouă la mesele cu preparate din carne de pui, pește (cod în sos de șofran), creveți de mare cu usturoi și pătrunjel, brânzeturi cu mucegai albastru.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
71,63 RON Începând cu: 62,68 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Galicea Mare
Galicea Mare - Martha Bouquet (PG + TR) 2022 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: IG DEALURILE OLTENIEI - OLTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: PINOT GRIS, TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC. Pe pământul din județul Dolj, comuna Galicea Mare, viile și vinul fac parte din viața localnicilor de peste 100 de ani. Crama originală a fost ridicată în 1912 de nepotul domnitorului Gheorghe Bibescu, marele aviator George-Valentin Bibescu. În apropiere de cramă se aflau 15 hectare de vie, cu soiuri altoite la pepiniera Prințului Știrbei.
În 1916, după inaugurarea cramei, românii s-au bucurat de primele vinuri din Galicea Mare. Aceste evenimente au fost inspirația pentru efortul mare depus în ultimii ani, de actualul vinificator al cramei Galicea Mare.
Din anul 2016, Iosefin Florea a finanțat lucrările de renovare și a început să producă din nou vinuri pe Moșia Galicea Mare, după o pauză de zeci de ani. Vinurile produse în Dolj sunt obținute de pe mai bine de 40 de hectare, cultivate cu soiuri albe și roșii, românești și cu origini în Franța, vinificate cu tehnologie modernă.
ASPECT: Galben-verzui, strălucitor.
MIROS: Martha Bouquet aduce laolaltă personalitățile deosebit de elegante ale soiurilor albe Pinot Gris și Tămâioasă Românească, prin debutul natural al aromelor florale și fructate. Aromele de vanilie și lemn completează grațios profilul acestui cupaj alb, nobil.
GUST: Echilibrat, floral, chiar vegetal, cu o notă persistentă din frunze uscate de ceai verde, o tușă de vanilie și un gust final mediu, ușor acidulat.
ASOCIERE CULINARĂ: O alegere potrivită la orice masă cu preparate din carne albă, inclusiv pește, paste cu sos cremos și brânzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
72,60 RON Începând cu: 65,34 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Metamorfosis
Metamorfosis - Coltul Pietrei Chardonnay DOC 2024 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 14%
VIN ALB SEC. Crama Vitis Metamorfosis este parte din antreprizele Marchizului Piero Antinori, care a dezvoltat anterior proiecte similare în alte regiuni viticole din Italia, SUA, Chile și Ungaria.
În România, Marchizul a ales Dealu Mare, pentru condițiile asemănătoare cu regiunea viticolă Toscana. Potențialul și calitatea vinurilor produse pe alte podgorii din Dealu Mare au fost de ajuns pentru a demara proiectul Metamorfosis. În prezent, domeniul se întinde pe trei plaiuri viticole (Valea Urloi, Fintești și Năeni), cu o suprafață totală de 100 de hectare.
Pentru acest vin strugurii din soiul Chardonnay au fost macerați timp de 5 ore la temperaturi foarte scăzute în interiorul unei prese pneumatice. Astfel au fost extrase cu atenție aromele, păstrate în timpul fermentației alcoolice în vase de inox, la temperatura de 17°C. și dezvoltate prin contactul cu butoaiele de stejar. Vinul a fost maturat timp de 6 luni, apoi îmbuteliat și învechit câteva luni în crama Metamorfosis din Dealu Mare.
ASPECT: Galben-pai, cu reflexii verzui.
MIROS: La mai puțin de un de la maturare și îmbuteliere, oferă un buchet incredibil de proaspăt, cu note de caise coapte, vanilie și pâine prăjită cu unt.
GUST: Revigorant și echilibrat, se joacă pe papile cu arome suplimentare de fructe exotice, migdale și lemn, cu o notă amăruie. Aciditatea medie spre ridicată, echilibrată de arome și alcoolul cu o valoare consistentă, oferă un gust final sățios, consistent, cu tușă de minerale.
ASOCIERE CULINARĂ: O experiență plăcută cu orice ocazie, fie că este servit pur și simplu sau alături de aperitive, salate, pește și fructe de mare.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
55,93 RON Începând cu: 50,34 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
1000 de Chipuri
1000 de Chipuri - Shiraz DOC 2021 - 0.75L, Alc: 15.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SHIRAZ
VOL. ALC.: 15.5%
VIN ROȘU SEC. Povestea vinurilor 1000 de Chipuri a început în 2007, odată cu plantarea primilor butași de viță de vie în podgoria din județul Buzău, în arealul Dealu Mare, ce cuprinde și comunele Fințești-Năeni. În 2011 au fost recoltați primii struguri, iar în 2012 au fost lansate primele vinuri cu eticheta 1000 de Chipuri.
Pe cele 63 de hectare deținute în prezent, sunt lucrate anual soiuri de viță de vie românească (Fetească Neagră, Fetească Albă, Tămâioasă Românească) și soiuri populare în majoritatea regiunilor viticole cu tradiție din Franța și Italia (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc, Riesling Italian).
ASPECT: Rubiniu închis, cu reflexii violet.
MIROS: O explozie aromatică de zmeură neagră, afine și o tentă de prune afumate. Note de piper negru, violete și o subtilă aromă de vegetație uscată-pământie.
GUST: Corp plin și catifelat, cu straturi de fructe negre, cireșe negre și condimente. Taninuri ferme, dar rafinate, duc spre un final lung și cu o urmă de vanilie și lemn dulce.
ASOCIERE CULINARĂ: Intensitatea aromelor odferite de soiul roșu Shiraz este ușor de asociat cu preparate tradiționale din carne de porc, vită sau vânat (iepure, cerb, mistreț), gătită la cuptor sau la grătar. După felul principal îl puteți încerca și alături de brânzeturi maturate, brânzeturi moi, cu arome puternice, cum ar fi Brie sau Camembert.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
55,66 RON Începând cu: 50,09 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Lamblin & Fils
Lamblin Fils - Muscat Pays DOC, blanc 2018 - 0.75L, Alc: 12%
ANUL DE RECOLTĂ: 2018
REGIUNE / ȚARĂ: LANGUEDOC / FRANȚA
SOIUL / SOIURILE: MUSCAT
ALC: 12%
VIN ALB SEC. Familia Lamblin deține loturi extinse de pământ în Franța, Regiunea Bourgogne (Chablis), încă din anul 1690. Numele Lamblin se alătură celor care lucrează cu grijă și experiență cele mai bune soiurile locale și produc vinuri de excepție prin tehnologia modernă și know-how, dobândit în ani de activitate pe piața vinurilor premium.
Soiul varietal Muscat este recoltat și presat direct cu utilaj pneumatic pentru mustul ce este apoi decantat static la rece. Fermentarea alcoolică are loc în condiții controlate, la temperaturi cuprinse între 14 - 16°C. Ultima fază a vinificării este scurta maturare pe drojdie ce îi oferă mai multă complexitate organoleptică.
ASPECT: Auriu, strălucitor.
MIROS: Generos în arome de fructe verzi și fructe proaspete.
GUST: Acidulat, cu note de struguri verzi și cârcei, o tușă de minerale și remanență scurtă.
ASOCIERE CULINARĂ: Aperitive, sparanghel, fructe de mare, stridii, pepene galben, deserturi (biscuiți, fondant de ciocolată), salate de fructe.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
30,01 RON Începând cu: 26,26 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Villa Raiano
Villa Raiano - Fiano di Avellino DOCG, bianco 2016 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2016
REGIUNE / ȚARĂ: FIANO DI AVELLINO DOCG - CAMPANIA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: FIANO
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Vila Raiano produce vinuri de calitate superioară în Irpinia de peste 30 de ani. Irpinia, este un teritoriu situat în peisajul rural din sudul Italiei, care oferă cele mai bune condiţii podgoriilor cu soiuri tradiţionale, întinse pe 27 de hectare.
Primele vinuri de la Villa Raiano au fost produse în anii 1990, iar din anul 2009, alături de alte vinuri și distilate din portofoliu, producția a fost mutată în noua cramă și distilerie din regiunea Campania. Vinurile sunt produse cu respectarea stilulului şi tradiţiei din viticultura italienă, cu ajutorul experienței și tehnologiei moderne.
Fiano de Avellino Bianco începe cu strugurii albi din soiul Fiano, culeși din 4 podgorii: Candida, Lapio, San Michele di Serino si Montefredane, situate la altitudini cuprinse între 450m - 600m, pe soluri calcaroase, argiloase și nisipoase. Vinificarea începe cu recolta manuală în lădițe mici apoi presarea fină pentru a se obține mustul ravac. Fermentarea alcoolică are loc în prezența unor drojdii selecționate la temperatura de 16°C. urmată de maturare în cisterne din oțel. Vinu este îmbuteliat după aproximativ 3 luni de maturare.
ASPECT: Galben-pal, cu reflexii verzui.
MIROS: Vinul anului 2016 aduce arome comune soiului italian Fiano: fructe cu pulpă galbenă, drupe și note minerale. După un moment de respiro, buchetul este definit de piersică, ananas, caise uscate și o nuanță de ciocolată albă.
GUST: Bogat, generos, multifațetat de notele fructate, dulci și acrișoare, note vegetale, mai ales cele de mentă proaspătă. În final este ușor sărat, cu o persistență medie.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin alb cu note minerale potrivit alături de pește, fructe de mare, mai ales caracatiță, omletă cu anșoa, spaghete cu sos și gustări simple.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
55,18 RON Începând cu: 49,66 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Tinazzi
Tinazzi - Soave DOP Coresei 2019 - 0.75L, Alc: 12%
ANUL DE RECOLTĂ: 2019
REGIUNE / ȚARĂ: SOAVE DOP - VENETO / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: GARGANEGA, TREBBIANO
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC. La sfârșitul anilor 1960 determinarea și pasiunea pentru vinuri au fost de ajuns pentru Eugenio Tinazzi, încât să pornească propria afacere, vinăria Tinazzi. Pasiunea a fost transmisă din tată în fiu, iar în anii următori Gian Andreea Tinazzi a deschis treptat orizonturile companiei.
În prezent, Gian și copiii săi conduc Casa Tinazzi, una dintre cele mai respectabile vinării din Italia și continuă să producă propriile vinuri în orășelul Lazise.Tinazzi deține și proprietăți extinse în Valpolicella și Apulia unde sunt cultivați struguri din soiuri locale, vinificați cu tehnologie modernă, pentru monosoiuri și cupaje roșii, albe și rose.
ASPECT: Galben-pal, limpede și strălucitor.
MIROS: Arome proaspete de pere, mere, flori de câmp (mușețel) și o notă de portocală.
GUST: Un vin energic ce păstrează bine aromele de fructe, oferite de mărul verde, dulce-acrișor și o notă vegetală din ierburi sălbatice. Textura este ușor antuoasă și oferă un post gust mediu, răcoritor.
ASOCIERE CULINARĂ: O alegere bună pentru mesele cu aperitive, pește slab, fructe de mare și preparate vegetariene.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
25,17 RON Începând cu: 22,02 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Tinazzi
Tinazzi - Duca delle Corone - Primitivo di Salento IGP, Rosato 2022 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: SALENTO IGP - PUGLIA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: PRIMITIVO DIN SALENTO
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ROSE SEC. La sfârșitul anilor 1960 determinarea și pasiunea pentru vinuri au fost de ajuns pentru Eugenio Tinazzi, încât să pornească propria afacere, vinăria Tinazzi. Pasiunea a fost transmisă din tată în fiu, iar în anii următori Gian Andreea Tinazzi a deschis treptat orizonturile companiei.
În prezent, Gian și copiii săi conduc Casa Tinazzi, una dintre cele mai respectabile vinării din Italia, și continuă să producă propriile vinuri în orășelul Lazise. Tinazzi deține și proprietăți extinse în Valpolicella și Apulia unde sunt cultivați struguri din soiuri locale, vinificați cu tehnologie modernă, pentru numeroasele game de vinuri roșii, albe și rose, produse anual.
Soiul de struguri roșii Primitivo, din zona cu indicație geografică protejată Salento, regiunea Puglia, este vinificat în rose prin presarea ușoară și fermentare alcoolică la temperatura de 17-18°C. Maturarea vinului are loc în cisterne din oțel inoxidabil.
ASPECT: Roz deschis.
MIROS: Note de fructe roșii și flori delicate ce formează un parfum seducător.
GUST: Proaspăt, cu arome plăcute de fructe roșii și flori ce lasă un gust final mediu spre lung.
ASOCIERE CULINARĂ: Un rose răcoritor pentru mesele cu preparate din carne albă, pește, paste și risotto.
TEMP. DE SERVIRE: 9 - 10°C.
45,50 RON Începând cu: 39,81 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Recas
Recas - Regno Roze, DOC 2023 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD RECAȘ - BANAT / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: MERLOT, CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ROSE DEMISEC. Regno Recaș, alături de Domeniile Recaș, sunt două game create cu scopul de a onora producătorii de vin din vestul României, regiunea Banat, la aniversarea a 25 de ani de la fondarea vinăriei Recaș. Gama Regno este compusă din 9 vinuri albe, roșii și rose obținute din cele mai bune soiuri autohtone cât și soiuri din alte state europene. (Negru de Drăgășani, Fetească Neagră, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir și Syrah).
Chipurile de pe etichete sunt create prin reinterpretarea artei renascentiste de către pictorul Vali Irina Ciobanu.
Fructele și florile din care sunt compuse trăsăturile personajelor au fost alese cu scopul de a sugera profilul aromatic al fiecărui vin, monosepaj sau cupaj.
ASPECT: Roz-somon, limpede.
MIROS: Un vin rose cu arome desenate olfactiv de tușele generale elegante de flori și fructe roșii, delicate și plăcute, asemenea chipului feminin.
GUST: Liniile aromatice generale se despart în multe note ce definesc detaliile acestui chip. Chipul tineneri continuă cu flori de trandafir și flori albe prinse printre șuvițele ce cad deasupra urcheilor împodobite cu boabe de cireșe, struguri, coacăze și mure vibrante ce ating obrazul fin și se lasă încet spre gât. Mai departe, frunze verzi și dude se așază ca un colier al naturii.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin elegant pentru un ospăț cu salatele de pește, carne la grătar, pizza și deserturi cu fructe.
TEMP. DE SERVIRE: 7 - 9°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Balla Geza
Balla Geza - Cuvee Aradinum Reserve 2021 - 0.75L, Alc: 15.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MINIȘ - CRIȘANA ȘI MARAMUREȘ / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, CABERNET FRANC, CADARCĂ
VOL. ALC.: 15.5%
VIN ROȘU SEC. Pe câmpiile aflate în apropiere de Arad se află podgoria Miniș-Măderat, locul de origine al soiurilor Cădarcă și Fetească Regală, din care erau produse vinuri cunoscute în toată Europa. În 1999 Dr. Ing. Balla Geza, administratorul și oenologul societății, a reluat producția cum misiunea de a aduce faima de altă dată vinurilor tradiționale din Miniș.
Strugurii culeși de pe 124 de hectare sunt vinificați în cele mai bune cupaje și monosoiuri roșii, albe și rose. Vinurile roșii sunt maturate în budane (butoaie de capacitate mare) și baricuri din stejar. Vinurile albe sunt maturate scurt în cisternele din oțel inoxidabil montate în pivniță, unde se pot depozita până la 8000 de hectolitri.
Balla Geza Cuvee Aradinum Reserve 2020 este un cupaj obținut din trei soiuri roșii cu următoarele proporții: Cabernet Sauvignon 40%, Cabernet Franc 40% și Cadarcă 20%.
ASPECT: Roșu rubiniu, intens.
MIROS: Cele trei soiuri hrănite de terroir-ul românesc și vinificate cu pricepere în Miniș, oferă un buchet proaspăt, cu arome de prune coapte, zemoase, nuanțe de lemn și fructe mici de pădure
GUST: Fructele roșii aduc notele naturale acrișoare, urmate de tanini cu intensitate medie și alcool generos, ce oferă un postgust fructat, sec, ușor lemnos.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin premium cu potențial de învechire, potrivit la mesele cu preparate din carne de vită, miel, porc, pasăre, dar și mâncăruri condimentate. După masă îi puteți aprecia calitățile organoleptice alături de brânzeturi aromate.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
253,07 RON Începând cu: 227,76 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Averesti
Averesti - Nativa Rose Merlot DOC 2022 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC HUŞI - MOLDOVA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: MERLOT
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSE SEC. În partea de nord-est a României, pe pământul scăldat de soare se află culturile de struguri ale podgoriei Huşi. În acelaşi loc se află Centrul Viticol Avereşti, unde se produc unele dintre cele mai bune vinuri din regiunea Moldova. În această parte a ţării, prin locurile civilizaţiei străvechi Cucuteni, viţa de vie se cultivă de mii de ani.
În 1874, boierul Ştefan Negruzzi şi oenologul francez René Faure au aplicat primele practici ale viticulturii moderne. Talentatului oenolog francez i se datorează renaşterea soiurilor româneşti Zghihară şi Busuioacă, dar şi primele plantaţii ale soiurilor Merlot, Cabernet şi Aligote, aduse din regiunile viticole ale Franței.
Printre soiurile cultivate în Podgoria Huşi sunt Zghihara de Huși şi Busuioaca de Bohotin, Fetească Regală, Fetească Albă, Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer şi Cabernet Sauvignon.
ASPECT: Un vin de culoare roz-trandafiriu, fermecător și limpede.
MIROS: Domeniul Averești ne oferă un rose proaspăt, cu arome spontane și intense, caracteristice soiului roșu cu origini franțuzești.
GUST: Peste așteptările unui vin rose de masă, Nativa Merlot își începe povestea cu arome florale împletite armonios cu nuanțe de fructe de pădure.
ASOCIERE CULINARĂ: Alegeți acest rose pentru mesele cu preparate din carne de pasăre și garnitură de legume, fructe de mare cu verdețuri aromate și deserturi cu fructe.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
41,14 RON Începând cu: 37,03 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Averesti
Averesti - Nativa Busuioaca de Averesti rose, DOC, demidulce 2021 - 0.75L, Alc: 12%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC HUŞI - MOLDOVA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: BUSUIOACĂ DE AVEREȘTI
VOL. ALC.: 12%
VIN ROSE DEMIDULCE. În partea de nord-est a României, pe pământul scăldat de soare se află culturile de struguri ale podgoriei Huşi. În acelaşi loc se află Centrul Viticol Avereşti, unde se produc unele dintre cele mai bune vinuri din regiunea Moldova. În această parte a ţării, prin locurile civilizaţiei străvechi Cucuteni, viţa de vie se cultivă de mii de ani.
În 1874, boierul Ştefan Negruzzi şi oenologul francez René Faure au aplicat primele practici ale viticulturii moderne. Talentatului oenolog francez i se datorează renaşterea soiurilor româneşti Zghihară şi Busuioacă, dar şi primele plantaţii ale soiurilor Merlot, Cabernet şi Aligote, aduse din regiunile viticole ale Franței.
Printre soiurile cultivate în Podgoria Huşi sunt Zghihara de Huși şi Busuioaca de Bohotin, Fetească Regală, Fetească Albă, Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer şi Cabernet Sauvignon.
ASPECT: Rose cu tentă de foiță de ceapă.
MIROS: Un parfum delicat de busuioc verde, puțin cimbrișor, flori de câmp și citrice.
GUST: Notele de flori cu puțină miere și grepfrut aduce o textură consistentă, dar echilibrată. Gustul final este ușor dulce, apoi amărui / sec prin notele vegetale.
ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest rose la orice masă cu preparate dulci-acrișoare și desert (chec, prăjituri și torturi).
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
43,56 RON Începând cu: 39,20 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat
-
Averesti
Averesti - Diamond Junior Zghihara de Averesti 2020 - 0.75L, Alc: 12%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: HUŞI - MOLDOVA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: ZGHIHARĂ
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC. În partea de nord-est a României, pe pământul scăldat de soare se află culturile de struguri ale podgoriei Huşi. În acelaşi loc se află centrul Viticol Avereşti, unde se produc unele dintre cele mai bune vinuri din regiunea Moldova. În această parte a ţării, prin locurile civilizaţiei străvechi Cucuteni, viţa de vie se cultivă de mii de ani.
Vinuri de pe pământul Moldovei sunt apreciate de sute de ani. Însuși Dimitrie Cantemir, a scris în lucrarea sa ''Descriptio Moldaviae'', faptul că vinurile (Moldovei), sunt mai bune decât alte vinuri europene și chiar decât cele din regiunea viticolă Tokaj, din Ungaria.
Zghihara și-a căpătat numele în timpul ocupației otomane, când turcii ar fi spus despre acest soi că este ca o “zghihară”, o formă a cuvântului “ghiară”. Alături de soiul Zghihara, în Huși se cultivă şi Busuioaca de Bohotin, Fetească Regală, Fetească Albă şi soiurile clasice din vestul Europei: Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer şi Cabernet Sauvignon.
ASPECT: Galben-verzui.
MIROS: Buchetul aduce un amestec energic de arome florale și fructate.
GUST: Pe papile se reîntâlnesc aromele difuze din amestec fructe, apoi se definesc citrice și fructe coapte și condimente. Post gust mediu, marcat de citrice.
ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest monosoi special alături de preparate din carne de vită și porc, vinete cu maioneză, ouă umplute, salate cu legume (boeuf, orientală).
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
48,40 RON Începând cu: 43,56 RON+ 0,50 RON garanție SGR
Stoc epuizat