Vinuri linistite
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
-
Sarica Niculitel
Sarica Niculitel - Caii de la Letea Princeps Sauvignon Blanc Fume DOC 2023 - 0.75L, Alc: 13%
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD SARICA NICULIȚEL - COLINELE DOBROGEI / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Viticultura practicată de localnicii nord-dobrogeni este documentată cel mai devreme în anul 1412. Podgoria Sarica Niculițel o găsim în nordul Dobrogei, aproape de Tulcea, în partea deluroasă, numită Sarica, din localitatea Niculițel, locul de unde a pornit renumele acestor vinuri.
Dezvoltarea viticulturii în Niculițel a fost favorizată de condițiile climatice unice, mai exact: expunerea nordică, lacurile din apropiere și întinsele zone împădurite din sud, care au permis apariția unor culturi sănătoase de viță și producția unor vinuri apreciate în toată țara. Viticola Sarica Niculițel este o afacere de familie începută în 2003. După 17 ani de activitate, culturile de viță de vie se întind pe 400 de hectare, cultivate cu soiuri românești și soiuri cunoscute în marile regiuni viticole ale lumii.
Princeps este o colecție de vinuri produse din cele mai bune plantații aflate în podgoria Sarica Niculițel. Vinificarea clasică este urmată de maturarea vinurilor în butoaie de stejar pentru a oferi cele mai bune varietăți ale etichetei Caii de la Letea.
ASPECT: Galben pal, strălucitor.
MIROS: Buchet amplu și sofisticat, dominat de citrice coapte și fructe exotice discrete, armonios împletite cu note de lemn fin, vanilie și nuanțe afumate subtile. Aromele vegetale caracteristice soiului se contopesc cu tonuri minerale și accente florale diafane, creând o impresie de complexitate și rafinament.
GUST: Atacul este plin și echilibrat, cu o aciditate bine integrată ce pune în valoare aromele de grapefruit, mere galbene și fructe exotice. Textura catifelată, sprijinită de finețea lemnului, adaugă adâncime și eleganță. Finalul este lung și armonios, cu ecouri delicate de vanilie și note ușor afumate, care se imprimă memorabil pe papile.
ASOCIERE CULINARĂ: Își relevă noblețea alături de preparate elaborate pe bază de pește la grătar, fructe de mare, pui cu sosuri cremoase sau brânzeturi maturate. Complexitatea sa îl recomandă și în asociere cu preparate culinare cu influențe asiatice, unde condimentele fine se echilibrează cu eleganța vinului.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
58,08 RON Începând cu: 52,27 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Baron Philippe de Rothschild
Baron Philippe de Rothschild - Baronesa P. rouge 2020 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2020
REGIUNE / ȚARĂ: MAIPO VALLEY / CHILE
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, CARMENERE, CABERNET FRANC, PETIT VERDOT, SYRAH
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Descendent al unei familii bogate din Frankfurt, Nathaniel de Rothschild, se stabilește la Paris în 1853, apoi în regiunea viticolă Medoc, în orașul Pauillac, unde cumpără un palat pe care îl redenumește Chateau Mouton Rothschild. În 1922, baronul Philippe de Rothschild, fiul cel mic al baronului Henri și strănepot al lui Nathaniel, începe schimbările majore asupra proprietății.
Vinul comercializat anterior în butoaie și trimis în Bordeaux este îmbuteliat în vinăria palatului și este creată faimoasa etichetă de artistul Jean Carlu.
Faima și standardul de excelență al vinurilor produse de casa baronului Philippe de Rothschild este continuată cu o ediție exclusivistă denumită Baronesa P. după fiica baronului, Philippine. Casa BPHR în colaborare cu partenerii din Chile au creat un cupaj excelent din strugurii cultivați în cele mai selecte porțiuni din regiunea Maipo, unde toate condițiile terroir-ului au fost atent cercetate și studiate pentru o viticultură specializată, organică și pură.
ASPECT: Roșu-rubiniu, cu tonuri de violet închis.
MIROS: Buchetul complex oferă arome foarte apropiate de prune, vișine coapte, coacăze negre și vanilie.
GUST: Consistența catifelată a vinului păstrează registrul aromatic al fructelor roșii, în deosebi prune și fructe de pădure, apoi note de frunze uscate, tutun și cafea proapăt culeasă.
ASOCIERE CULINARĂ: Sec, corpolent și acidulat, acest cupaj excelent din Chile este recomandat la mesele cu preparate din carne de vită / vițel, miel și vânat (căprioară).
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
309,76 RON Începând cu: 271,04 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Sarica Niculitel
Sarica Niculitel - Caii de la Letea Vol. II, Feteasca Neagra DOC 2022 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD SARICA NICULIȚEL - COLINELE DOBROGEI / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. Viticultura practicată de localnicii nord-dobrogeni este documentată cel mai devreme în anul 1412. Podgoria Sarica Niculițel o găsim în nordul Dobrogei, aproape de Tulcea, în partea deluroasă, numită Sarica, din localitatea Niculițel, locul de unde a pornit renumele acestor vinuri.
Dezvoltarea viticulturii în Niculițel a fost favorizată de condițiile climatice unice, mai exact: expunerea nordică, lacurile din apropiere și întinsele zone împădurite din sud, care au permis apariția unor culturi sănătoase de viță și producția unor vinuri apreciate în toată țara. Viticola Sarica Niculițel este o afacere de familie începută în 2003. După 17 ani de activitate, culturile de viță de vie se întind pe 400 de hectare, cultivate cu soiuri românești și soiuri cunoscute în marile regiuni viticole ale lumii.
Caii din Letea este o gamă de vinuri premium inspirată de libertatea, frumusețea și unicitatea cailor ce se plimbă nestingheriți pe pășunile din satul Letea. Această gamă oferă publicului o selecție a celor mai bune vinuri obținute anual în crama Viticola Sarica Niculiţel. Vol. II al acestui vin din soiul românesc Fetească Neagră a fost maturat timp de 12 luni în baricuri din stejar la prima și la a doua umplere pentru a-i dezvolta structura aromatică și pentru a crea un potențial de învechire la sticlă.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Parfum de dulceață, căpșune, fructe roșii de pădure și prune coapte.
GUST: Pe papile aduce un corp suplu (cu potențial de învechire), aciditate, tanini seci, note de vișine și tușe din alte fructe roșii. Gustul final este lung, fructat, și condimentat cu o notă de cuișoare.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin potrivit pentru degustare, simplu, la o gustare cu brânzeturi maturate sau la mesele cu preparate din carne de vânat la cuptor, ciorbă de fasole cu prune uscate și afumate.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.
58,08 RON Începând cu: 52,27 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Purcari
Purcari - Nocturne Chardonnay de Purcari 2024 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: IGP ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. Fondat în 1827 Château Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile din Purcari au fost servite la Curțile Regale din Europa încă de acum 150 de ani.
Prima medalie de aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și intensă a soiului Negru de Purcari, care a fost confundat cu unul originar din faimoasa regiune viticolă Bordeaux.
Nocturne din soiul Chardonnay este obținut din struguri culeși manual în răcoarea nopții și vinificați prin metoda tradițională. După apusul soarelui atmosfera rece păstrează în struguri aroma bogată, intensitatea și zahărul natural ce va contribui la fermentarea alcoolică și dezvoltarea unui buchet elegant.
ASPECT: Galben-pai, strălucitor.
MIROS: În primele momente de aerare dăruiește arome de pere și citrice, apoi, pe măsură ce se învârte în pahar, dezvăluie note de vanilie și stejar.
GUST: Sec și fructat, cu alcool discret, aciditate medie și gust final mineral, cu tușo de fructe dulci exotice.
ASOCIERE CULINARĂ: Aromele de fructe dulci sunt perfecte alături de preparate ușoare, mediteraneene - stridii, melci, creveți cu sos curry, somon, sturion la cuptor sau, un preparat mai consistent, escalop de vită fragedă.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
55,54 RON Începând cu: 49,99 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Purcari
Purcari - 1827 Sauvignon Blanc 2024 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: IGP ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Fondat în 1827 Château Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile din Purcari au fost servite la Curțile Regale din Europa încă de acum 150 de ani.
Prima medalie de aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și intensă a soiului Negru de Purcari, care a fost confundat cu unul originar din faimoasa regiune viticolă Bordeaux.
De-a lungul timpului, vinurile Purcari au câștigat peste 300 de medalii și distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale (Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge Internațional du Vin), precum și recunoașterea Casei Regale a Marii Britanii.
ASPECT: Galben-pai strălucitor, cu reflexii verzui.
MIROS: Un buchet aromatic vibrant și complex. Se deschid note de fructe exotice precum fructul pasiunii, ananas și o nuanță de coacăze negre. De asemenea, se simt arome vegetale de soc și ardei gras verde, completate de o notă minerală din calcar.
GUST: Atacul este proaspăt și direct, cu o aciditate vivace. Aromele din nas se regăsesc în gust, cu o explozie de citrice (grapefruit roz, lămâie verde), urmată de un gust de fructe tropicale coapte. Finalul este lung, mineral și revigorant, lăsând o senzație persistentă de prospețime.
ASOCIERE CULINARĂ: Fructe de mare (stridii, midii), pește la grătar cu lămâie și ierburi, salată de chèvre (brânză de capră) cu dressing de lămâie, alte preparate cu sparanghel aburit.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Soffio Oro
Soffio Oro - Spumant Rose Millesimato Extra Dry 2023 - 0.75L, Alc: 11%
REGIUNE / ȚARĂ: ITALIA
VOL. ALC.: 11%
VIN SPUMANT ROSE EXTRA SEC. Soffio Oro este un brand italian ce face parte din grupul Italian Wine Brands din 2021. Italian Wine Brands este unul dintre cele mai mari grupuri din industria vinului din Italia și prima antrepriză de acest fel listată la bursa de valori din Milano.
Numeroasele vinuri liniștite și spumante, produse sub brand-urile din portofoliul provin din cele mai cunoscute regiuni viticole și sunt distribuite pe piețele din toată lumea.
Soffio Oro Rosé este un vin proaspăt și elegant, perfect pentru a fi savurat în orice zi. Un amestec de struguri italieni sunt atent selecționați și fermentați la temperatura de 15°C. cu drojdii selecționate.
ASPECT: Rose-pal, cu perlaj discret.
MIROS: Un buchet cu arome plăcute de flori și note din fructe roșii de pădure.
GUST: Delicat, vibrant, cu tușe de trandafir și căpșune proaspete.
ASOCIERE CULINARĂ: Ideal alături de aperitive, fructe de mare și preparate condimentate din bucătăria asiatică.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
48,66 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Trantu
Crama Trantu - Daima - Gewurztraminer 2022 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: IG COLINELE DOBROGEI - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: GEWURZTRAMINER
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Crama Trantu a fost inființată de Panait Trantu, unul ditre vinificatorii români cu experiență de peste 30 de ani. Crama actuală, aflată în Cernavodă, a fost înainte de 1989 un combinat de stat. În 1999 Dl. Trantu a achiziționat terenul, a înlocuit via, a modernizat crama, apoi a început producția, devenind unul dintre primii vinificatori privați din țară.
Crama Trântu este situată în partea de vest a podgoriei Murfatlar și este expusă unor condiții propice culturilor an de an. În această zonă bat curenții slabi dinspre Dunăre și Marea Neagră, soare generos ce încăzește bine vița și pământul cu straturi de calcar. În terroir-ul din Dobrogea și iernile blânde ajută culturile de viță întinse pe 40 de hectare să ofere cele mai bune recolte din soiuri românești (Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră), dar și din soiuri cunoscute ale Lumii Vechi (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon).
Pentru acest vin de Gewurztraminer, asemenea tuturor vinurilor produse cu tradiție și experiență în crama Trantu, munca începe din vie, locul din care au fost recoltați strugurii, puși în lădițe, sortați cu atenție pentru a îndepărta boabele verzi și resturile vegetale, desciorchinați și presați. După presarea strugurilor, pielița a fost lăsată la o macerare scurtă pentru oferi aromele fine. Apoi mustul a fost tras în cisterne din oțel inoxidabil unde a fermentat la temperatură controlată. Din toate aceste procese a rezultat un vin special, reprezentativ pentru terroir-ul Dobrogei și bogat în arome caracteristicile soiului de origine franceză.
ASPECT: Alb-gălbui, ușor strălucitor.
MIROS: Parfumul aduce arome florale, mai ales din petale de trandafir, arome fructate din caise și alte fructe exotice.
GUST: Aromele de trandafir îl prezintă ca un vin complex, corpolent, însă pe limbă se simte textura ușoară și acidulată. Se simt mineralele din solul bogat al Podgoriei Murfatlar. În final este jovial și revigorant - un vin excelent, recomandat în sezonul cald.
ASOCIERE CULINARĂ: În răcoarea serilor de vară este fermecător alături de aperitive cu fructe de mare, legume caramelizate, salate și brânzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 12°C.
44,73 RON Începând cu: 40,26 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Lechburg
Lechburg - Feteasca Regala DOC, BIO 2023 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC LECHINȚA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ REGALĂ
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC. Feteasca Regală este un soi alb, românesc, identificat în regiunea Transilvaniei, un posibil rezultat al hibridizării naturale între Fetească Albă și Grasă de Cotnari.
Soiul românesc Fetească Regală își schimbă culoarea de la galben pai la galben auriu după o periodă de maturare, iar profilul aromatic este fructat, cu un nivel ridicat de aciditate ce conferă o placută prospețime și finețe la degustare.
Pentru acest vin sunt culeși struguri din soiul Fetească Regală, sortați manual și desciorchinați. Urmează presare ușoară, deburbare și limpezire naturală a mustului. Fermentarea alcoolică are loc încet în cisterne din beton, cu temperatură controlată. Vinul este maturat în aceleași recipiente timp de 5-7 luni cu batonaj.
ASPECT: Galben-pal, cu reflexii vezui.
MIROS: Arome de ierburi și flori de câmp ce încropesc fundalul aromatic al soiului alb românesc.
GUST: Se dezvăluie pe papile cu o textură acidulată persistentă, ușor vegetală și lemnoasă. Gust final scurt, sec, cu alcool discret.
ASOCIERE CULINARĂ: Răcit la temperatura recomandată și savurat în ritmul propriu se dovedește excelent la mesele cu aperitive, brânzeturi ușoare, mezeluri semi-afumate și legume proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
53,01 RON Începând cu: 47,71 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
1000 de Chipuri
1000 de Chipuri - Merlot DOC 2021 - 0.75L, Alc: 15%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: DOC - CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: MERLOT
VOL. ALC.: 15%
VIN ROȘU SEC. Povestea vinurilor 1000 de Chipuri a început în 2007, odată cu plantarea primilor butași de viță de vie în podgoria din județul Buzău, în arealul Dealu Mare, ce cuprinde și comunele Fințești-Năeni. În 2011 au fost recoltați primii struguri, iar în 2012 au fost lansate primele vinuri cu eticheta 1000 de Chipuri.
Pe cele 63 de hectare deținute în prezent, sunt lucrate anual soiuri de viță de vie românească (Fetească Neagră, Fetească Albă, Tămâioasă Românească) și soiuri populare în majoritatea regiunilor viticole cu tradiție din Franța și Italia (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc, Riesling Italian).
Aromele seducătoare ale acestui Merlot aduc încă odată unicitatea terroir-ului, aromele generoase ale soiului și priceperea vinificatorului din crama 1000 de Chipuri. Obținut din cultura anului 2020, acest Merlot sec este oferit publici într-un număr de sticle foarte limitat.
ASPECT: Roșu-rubiniu.
MIROS: Asemenea vinului din recolta anului 2018, și acest Merlot seduce cu aromele de fructe roșii și tușe de vanilie uscată, trezite de o aerare binemeritată.
GUST: Pe structura echilibrată se dezvoltă aromele de fructe roșii, dulci, acrișoare, macerate, rezumate treptat la arome de vișine, susținute armonios cu note de ierburi și condimente dulci.
ASOCIERE CULINARĂ: Un Merlot clasic, așezat, pregătit să facă față gusturilor alese, care preferă o gamă variată de rețete cu carne roșie cu sosuri și gustări cu brânzeturi maturate, servite după felul principal.
TEMP. DE SERVIRE: 14 - 16°C.
49,61 RON Începând cu: 44,65 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
1000 de Chipuri
1000 de Chipuri - Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc DOC 2022 - 0.75L, Alc: 15.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC - CMD DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, CABERNET FRANC
VOL. ALC.: 15.5%
VIN ROȘU SEC. Povestea vinurilor 1000 de Chipuri a început în 2007, odată cu plantarea primilor butași de viță de vie în podgoria din județul Buzău, în arealul Dealu Mare, ce cuprinde și comunele Fințești-Năeni. În 2011 au fost recoltați primii struguri, iar în 2012 au fost lansate primele vinuri cu eticheta 1000 de Chipuri.
Pe cele 63 de hectare deținute în prezent, sunt lucrate anual soiuri de viță de vie românească (Fetească Neagră, Fetească Albă, Tămâioasă Românească) și soiuri populare în majoritatea regiunilor viticole cu tradiție din Franța și Italia (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc, Riesling Italian).
Cupajul de Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc este obținut prin macerare strugurilor și fermentare de 3-4 săptămâni, la temperaturi cuprinse între 20 și 28°C. Aceste metode oferă vinului culoarea intensă, aromele caracteristice soiurilor și taninurile. Personalitatea vinului este definită de contactul direct cu lemnul de stejar al butoiului timp de 12 de luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Buchet intens de coacăze, afine și prune uscate, împletite cu note elegante de vanilie, cedru şi lemn dulce provenite din maturarea în butoaie de stejar timp de 12 luni.
GUST: Gust matur, corpolent, cu tanini bine definiţi şi integrati; aromele de fructe negre persistă pe papile, completate de o uşoară tuşă de cacao şi piper. Postgust lung, cu o senzaţie caldă de alcool bine echilibrat.
ASOCIERE CULINARĂ: Perfect alături de friptură de vită sau miel la grătar, vânat ușor, brânzeturi maturate (Gouda, Manchego), preparate cu sosuri bogate pe bază de vin roșu sau ciuperci sălbatice.
TEMP. DE SERVIRE: 17 - 19°C.
71,39 RON Începând cu: 64,25 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Chateau d'Esclans
Chateau d'Esclans - Whispering Angel rose Magnum 2021 - 1.5L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: PROVENCE / FRANȚA
SOIUL / SOIURILE: GRENACHE, VERMENTINO, CINSAULT
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSE SEC. Brandul actual şi popularitatea vinurilor Chateau d’Esclans au apărut începând cu anul 2006, când proprietatea a fost achiziţionată de oenologul Sacha Lichine. Vinurile Chateau d’Esclans sunt un vis născut și devenit relitate pe dealurile însorite, pline de farmec, ale regiunii Provance.
În acest loc a renăscut vinul rose, cu expresii desăvârșite de talentul și munca lui Sacha Lichine și a echipei sale. Pe cele 267 de hectare, sunt cultivate și transformate de terroir soiuri tradiționale ale regiunii Provence: Grenache - plantat în urmă cu 90 de ani - Vermentino, Cinsault, Merlot, Mourvedre, Syrah și Tibouren.
De pe parcele selecționate ale zonei La Motte en Provence, strugurii sunt culeşi din zori până la amiază, apoi selecţionaţi manual, curăţaţi şi zdrobiţi uşor la temperatura de 7-8°C. pentru a se evita oxidarea. Atât mustul ravac cât şi cel obţinut din presare este fermentat parțial, la temperatură controlată, în butoaie din stejar cu capacitatea de 600 de litri.
Whispering Angel Rose 2021 a fost apreciat cu 91 de puncte de renumitul critic și autor James Suckling, fondatorul site-ului de profil JamesSuckling.com
ASPECT: Roz-pal, cu reflexii aurii.
MIROS: Noua ediție Whispering Angel aduce arome frumoase de zmeură și piersici, pe un fond citric de grepfrut.
GUST: Delicat, rotund și cremos, cu note foarte scurte de condimente, apoi fructe, echilibrate de aciditatea naturală ce oferă un post gust răcoritor.
ASOCIERE CULINARĂ: Un rose foarte potrivit ca aperitiv sau un vin excelent la mesele cu antreuri și feluri principale din carne albă, în special pește și fructe de mare.Whispering Angel poate fi servit și la desert alături de tartine sau salate cu fructe.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
232,32 RON Începând cu: 203,28 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Regnard
Regnard - Pouilly Fuisse Clos du Pavillon, blanc 2022 - 0.75L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: BOURGOGNE / FRANȚA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Regnard este unul dintre cei mai vechi și prestigioși producători de vin din Franța. Afacerea a luat naștere în 1860 la inițiativa lui Zéphir Régnard, în zona Pouilly Fuissé, unde se află și domeniul cu pivnițe folosite încă din anul 1755.
Din anii ‘80, când proprietatea fost preluată de Baronul Patrick De Ladoucette, palatul a fost renovat, iar podgoria cultivată cu soiuri pure pentru a oferi unele dintre cele mai bune vinuri ale regiunii Burgundia.
Domeniul pe care se cultivă soiul de Chardonnay pentru vinurile fine Pouilly Fuisse, este parte din parcelele cu acelaşi nume, cunoscute în urmă cu peste 200 de ani sub numele de Clos de Pavillion. Strugurii din care sunt obţinute vinurile Regnard sunt ierarhizați în funcţie de straturile de sol Kimmeridgian şi Portlandian. Solul Kimmeridgian oferă vinului mineralele extrase din carbonat din calciu, format din perioada Jurassicului, iar solul Portlandian oferă un strugure fără minerale, dar bogat în arome de fructe.
ASPECT: Galben-pal, limpede.
MIROS: Generos, cu arome de piersici, cireșe negre, prune și pere.
GUST: Textura licoroasă păstrează aromele piersici, cireșe negre, prune și pere, completate de o notă acrișoară, ușor amăruie, de gutuie coaptă și alte fructe verzi de livadă. Un vin echilibrat pe papile, cu aciditate discretă și gust final mediu spre lung.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin franțuzesc din soiul Chardonnay, cu arome potrivite la salate de vară, pește (biban de mare, șalău, guvid) și fructe de mare, dar și preparate de cherhana. La finalul mesei este recomandat alături de brânzeturi fine, tari și semitari (Emmental, Jarlsberg, Pepper Jack).
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C. (Se recomandă aerarea prin decantare).
208,12 RON Începând cu: 182,11 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Purcari
Purcari - Nocturne Pinot Grigio de Purcari 2023 - 0.75L, Alc: 12.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: IGP ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURILE: PINOT GRIGIO
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC. Fondat în 1827 Château Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile din Purcari au fost servite la Curțile Regale din Europa încă de acum 150 de ani.
Prima medalie de aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și intensă a soiului Negru de Purcari, care a fost confundat cu unul originar din faimoasa regiune viticolă Bordeaux.
Pentru vinurile din gama Nocturne, strugurii sunt culeși manual în răcoarea nopții și vinificați prin metoda tradițională. După apusul soarelui atmosfera rece păstrează în struguri aroma bogată, intensitatea și zahărul natural ce va contribui la fermentarea alcoolică și dezvoltarea unui buchet proaspăt și revigorant.
ASPECT: Galben-pai, cu reflexii verzui. Limpede și strălucitor.
MIROS: Aromele fructate și florale sunt elemente de bază ale experienței organoleptice. Aromele primare sunt suplimentate discret cu o notă de citrice.
GUST: Pe papile este energic, ușor acidulat, cu arome de caprifoi, coajă de lime, mere, pere, caise, alte note vegetale asociate cu flori de tei și gențiană.
ASOCIERE CULINARĂ: Buchetul și aromele revigorante sunt o alegere inspirată la mesele cu pește prăjit și legume, sushi și diverse preparate cu fructe de mare.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
51,91 RON Începând cu: 46,72 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Baron Philippe de Rothschild
Mouton Cadet - Bordeaux AOC, blanc 2023 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: BORDEAUX AOC / FRANŢA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC, SEMILLON, MUSCADELLE
VOL. ALC.: 13.5%
În 2021, Decanter World Wine Awards, cel mai mare concurs de vinuri din lume, a oferit vinului Mouton Cadet Blanc 2020, medalia de aur, cu 95 de puncte. Tot anul acesta, Concours Mondial de Bruxelles, a oferit cupajului alb de Bordeaux, o medalie de argint.
VIN ALB SEC. Descendent al unei familii bogate din Frankfurt, Nathaniel de Rothschild, se stabilește la Paris în 1853, apoi în regiunea viticolă Medoc, în orașul Pauillac, unde cumpără un palat pe care îl redenumește Chateau Mouton Rothschild. În 1922, baronul Philippe de Rothschild, fiul cel mic al baronului Henri și strănepot al lui Nathaniel, începe schimbările majore asupra proprietății.
Vinul comercializat anterior în butoaie și trimis în Bordeaux este îmbuteliat în vinăria palatului și este creată faimoasa etichetă de artistul Jean Carlu.
Pentru a păstra standardul de excelență al vinurilor consacrate cu eticheta Chateau Mouton-Rothschild, produse pe proprietatea sa, baronul Philippe de Rothschild a decis ca vinul din culturile anului 1930 să fie îmbuteliat cu eticheta Mouton Cadet. Noua eticheta oferea un vin tânăr, cu arome mai proaspete și mai ușor de savurat. Încă din primele decenii Mouton Cadet a avut succes și a devenit unul dintre sortimentele de bază ale casei franceze.
ASPECT: Galben-pal, strălucitor.
MIROS: Parfum delicat de citrice, o notă clară de lime, ierburi și caise coapte, proaspete.
GUST: Acidulat si onctuos, aduce pe papile alte note de citrice, cum ar fi cea de lămâie, coajă de lămâie și pepene galben, copt. Mai corpolent spre sfârșit, acest Bordeux alb aduce un post gust scurt spre mediu, fructat și sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin frațuzesc potrivit pentru o fasă franțuzească cu scoici de apă sărată scăldate în unt, sos de portocale, stridii și multe alte preparate cu fructe de mare.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 11°C.
51,30 RON Începând cu: 44,89 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Tenuta Il Poggione
Il Poggione - Rosso di Montalcino DOC 2021 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2021
REGIUNE / ȚARĂ: MONTALCINO DOC - TOSCANA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Povestea domeniului Il Poggione a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe dealurile aflate deasupra orașului Florența. Lavinio Franceschi, proprietar de teren din Scandicci a fost fermecat de poveștile locului și a cumpărat terenul ce a devenit apoi parte din comoara viticolă a regiunii Toscana. Francesci a văzut potențialul viticol al zonei, mai ales pentru a dezvolta soiul local Sangiovese. Clonele de struguri au fost triate pentru cultivare și adaptate mai bine pământului, podgoria a fost extinsă în alte zone, special alese pentru producție mare și sănătoasă.
Astăzi domeniul Il Poggione include una dintre cele mai mari vinării din Montalcino, cu 140 de hectare ocupate de podgorie și alte aproape 400 de hectare cu plantații de măslini, cereale și păduri. Pentru toate vinurile Il Poggione strugurii sunt culeși manual, iar vinificarea se face prin metoda tradițională, cu tehnologie de ultimă generație. Noua vinărie, construită în 2004, are cisterne de fermentare cu temperatură controlată, iar maturarea vinurilor roșii se face în butoaie mari din stejar franțuzesc, păstrate la 5 metri sub pământ.
Rosso di Montalcino este produs din struguri Sangiovese, culeși manual din rândurile cele mai tinere ale domeniului Il Poggione. Fermentarea alcoolică are loc în cisterne din oțel după metoda ”submerged cap”, în care strugurii sunt presați iar pielița este scufundată în must, fără a lua contact cu oxigenul, în acest caz timp de 15 zile. În final vinul este fermentat malolactic în același tip de vas, apoi baricat timp de 12 luni în butoaie mari din stejar franțuzesc și învechit la sticlă.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Buchetul aduce aromele Toscanei rustice, cu fructe roșii și fructe negre de pădure, acrișoare, note de scoarță uscată și lemn pământiu.
GUST: Atacul aromelor de fructe acrișoare (zmeură și vișine trecute) stimulează papilele, apoi le acoperă cu tanini medii și note finale medii, cărnoase.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin italian pentru o masă italiană cu paste cu sos de carne, friptură la cuptor sau la grătar și degustări cu brânzeturi semi-maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 18 - 20°C.
87,12 RON Începând cu: 76,23 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Domeniul Bogdan
Domeniul Bogdan - Primordial Feteasca Neagra DOC, BIO 2022 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2022
REGIUNE / ȚARĂ: DOC-CMD MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 14%
VIN ROȘU SEC. În Murfatlar, satul Peștera este un loc cu tradiție în cultivarea viței de vie încă din vremurile dacilor și Imperiului Roman. Acolo, unde pământul dă multe roade, Domeniul Pogdan a mărit podgoria cu soiuri noi ce se întind pe 154 de hectare.
Domeniul Bogdan s-a născut în 2011 din dorința de a produce un vin de excepție, total natural, asemenea celui produs de strămoșii noștri în urmă cu sute și mii de ani.
În Cernoziomul pe pat de roci calcaroase al regiunii Murfatlar, se află vița de vie a soiului românesc Fetească Neagră, ce oferă o recoltă de 5 tone la hectar, începută în prima jumătate a lunii octombrie. În crama strugurii sunt desciorchinați, iar boabe mutate în vase de inox pentru macerare la temperatura de 4-5°C. Pentru a dezvolta aromele și culoare vinului fermentarea se face cu macerare și remontaj de 30 de zile, realizate înainte de a începe fermentarea alcoolică. În completarea acestui efort, producătorul apelează la metoda delestage de 3-4 ori pe săptămână pentru a oferi vinului mai mult oxigen, culoare și persistență taninoasă. Maturarea vinului are loc timp de minim 12 luni în baricuri franțuzești aflate la doua și a treia umplere, arse mediu la interior.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Abundă aromele de vișine, cireșe și prune alături de note lemnoase, vanilie și piper alb, completate de accente pământii.
GUST: Gustul este bogat, de corp plin, cu taninuri ferme, dar bine integrate; aciditatea susține echilibrul aromelor de fructe negre. Tonuri de lemn și condimente dulci cu alcool bine integrat oferă un gust final cald, ușor condimentat.
ASOCIERE CULINARĂ: Se potrivește excelent cu fripturi (vita, miel), vânat, preparate în sosuri bogate de vin, brânzeturi maturate sau cu ciuperci; ideal și cu preparate de porc marinat sau cu arome de fum.
TEMP. DE SERVIRE: 15 - 17°C.
93,17 RON Începând cu: 83,85 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Purcari
Purcari - 1827 Chardonnay 2024 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: IGP ȘTEFAN VODĂ / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. Fondat în 1827 Château Purcari reprezintă unul dintre cele mai valoroase și renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile din Purcari au fost servite la Curțile Regale din Europa încă de acum 150 de ani.
Prima medalie de aur a fost acordată vinurilor din Purcari în 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, când experții francezi au fost profund impresionați de aroma bogată și intensă a soiului Negru de Purcari, care a fost confundat cu unul originar din faimoasa regiune viticolă Bordeaux.
De-a lungul timpului, vinurile Purcari au câștigat peste 300 de medalii și distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale (Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge Internațional du Vin), precum și recunoașterea Casei Regale a Marii Britanii.
Chardonnay de Purcari va rămâne pentru totdeauna regele vinurilor albe: superb, distins și intens.
ASPECT: Galben auriu intens.
MIROS: Aromatic și sofisticat, cu note de pere coapte, mere verzi și vanilie delicată, ușor onctuos, cu accente de migdale și flori albe.
GUST: Catifelat și generos, cu textură bogată, aciditate echilibrată și un final lung, persistent, cu arome fructate și note fine de lemn dulce.
ASOCIERE CULINARĂ: Un Chardonnay clasic, savurat rece, este cea mai bună alegere la mesele cu pește gras, pui la cuptor cu ierburi, paste cu sos alb sau brânzeturi fine.
TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.
36,30 RON Începând cu: 32,67 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Vladoi
D. Vladoi - Ravak alb, DOC 2023 - 0.75L, Alc: 12.7%
ANUL DE RECOLTĂ: 2023
REGIUNE / ȚARĂ: DOC COLINELE DOBROGEI - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: ALIGOTE, FETEASCĂ ALBĂ, FETEASCĂ REGALĂ
VOL. ALC.: 12.7%
VIN ALB SEC. Pasionat de viticultură și arta de a crea cele mai bune vinuri românești, Niculae Vlădoi a adus vițe hibride și nobile din Drăgășani și le-a plantat pe pământul din jurul satului Siminoc. Pasiunea domnului Vlădoi pentru vinuri a mers mai departe și în anii comunismului cu o mică viță ce se intindea în curtea casei.
După 1989, familia Vlădoi a redobândit proprietățile, a reluat producția de vin, iar în anii 2000 au fost făcute schimbări majore în ceea ce privește vița, sistemele de irigație, utilajele și aparatura pentru vinificare.
De pe cele 19 hectare ale Murfatlarului, hrănite de soarele generos și solul fertil, familia Vlădoi oferă o gamă variată de vinuri albe și roșii liniștite, dar și frizante. Gamele produse de Domeniul Vlădoi includ monosoiuri și cupaje, proaspete și maturate, din soiuri românești și soiuri populare la nivel internațional.
ASPECT: Galben-pal.
MIROS: Proaspăt, cu arome de măr verde, drupe și citrice.
GUST: Acidulat, cu un arome de măr verde, caise și citrice coapte. Mineralitatea echilibrată oferă un postgust mediu, fructat și sec.
ASOCIERE CULINARĂ: Un cupaj alb recomandat la mesele cu fructe de mare în sos de vin, pește condimentat cu plante aromatice și gustări cu brânzeturi fine.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
40,54 RON Începând cu: 36,49 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Averesti
Averesti - Nativus Zghihara de Averesti DOC 2024 - 0.75L, Alc: 13.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: DOC HUŞI - MOLDOVA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: ZGHIHARĂ
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC. În partea de nord-est a României, pe pământul scăldat de soare se află culturile de struguri ale podgoriei Huşi. În acelaşi loc se află Centrul Viticol Avereşti, unde se produc unele dintre cele mai bune vinuri din regiunea Moldova. În această parte a ţării, prin locurile civilizaţiei străvechi Cucuteni, viţa de vie se cultivă de mii de ani.
Vinuri de pe pământul Moldovei sunt apreciate de sute de ani. Însuși Dimitrie Cantemir, a scris în lucrarea sa ''Descriptio Moldaviae'', faptul că vinurile (Moldovei), sunt mai bune decât alte vinuri europene și chiar decât cele din regiunea viticolă Tokaj, din Ungaria.
Zghihara și-a căpătat numele în timpul ocupației otomane, când turcii ar fi spus despre acest soi că este ca o “zghihară”, o formă a cuvântului “ghiară”. Alături de soiul Zghihara, în Huși se cultivă şi Busuioaca de Bohotin, Feteasca Regală, Feteasca Albă şi soiurile clasice din vestul Europei: Aligote, Sauvignon Blanc, Traminer şi Cabernet Sauvignon.
ASPECT: Galben-verzui.
MIROS: Aromă proaspătă, tipică soiului - mere verzi, pere și citrice, completate de note florale delicate. Se simt accente minerale și vegetale, care îi conferă autenticitatea terroirului.
GUST: Sprinten, cu aciditate crocantă. Domină notele de fructe verzi și citrice, cu o textură lejeră și final proaspăt, vioi, cu ușoară mineralitate.
ASOCIERE CULINARĂ: Excelent ca aperitiv, alături de pește alb, fructe de mare sau salate ușoare. Este ușor de savurat și cu brânzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.
42,35 RON Începând cu: 38,12 RON+ 0,50 RON garanție SGR
-
Vladoi
D. Vladoi - Anca Maria - Rose Syrah & Cabernet Sauvignon DOC 2024 - 0.75L, Alc: 12.9%
ANUL DE RECOLTĂ: 2024
REGIUNE / ȚARĂ: DOC MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: SYRAH, CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 12.9%
VIN ROSE SEC. Pasionat de viticultură și arta de a crea cele mai bune vinuri românești, Niculae Vlădoi a adus vițe hibride și nobile din Drăgășani și le-a plantat pe pământul din jurul satului Siminoc. Pasiunea domnului Vlădoi pentru vinuri a mers mai departe și în anii comunismului cu o mică viță ce se intindea în curtea casei.
După 1989, familia Vlădoi a redobândit proprietățile, a reluat producția de vin, iar în anii 2000 au fost făcute schimbări majore în ceea ce privește vița, sistemele de irigație, utilajele și aparatura pentru vinificare.
De pe cele 19 hectare ale Murfatlarului, hrănite de soarele generos și solul fertil, familia Vlădoi oferă o gamă variată de vinuri albe și roșii liniștite, dar și frizante. Gamele produse de Domeniul Vlădoi includ monosoiuri și cupaje, proaspete și maturate, din soiuri românești și soiuri populare la nivel internațional.
ASPECT: Roz-somon.
MIROS: Note delicate florale, cu accente uşor condimentate, îmbogăţite de aroma de trandafir şi piersici coapte.
GUST: Gust fin şi plăcut, cu aciditate bine susţinută, mineralitate revigorantă; textura catifelată și postgust scurt spre mediu, fructat.
ASOCIERE CULINARĂ: Se potriveşte excelent cu fructe de mare în sos roşu uşor condimentat sau aperitive uşoare, salate sau carne de pasăre.
TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.
59,29 RON Începând cu: 53,36 RON+ 0,50 RON garanție SGR