Il Poggione - Brunello di Montalcino DOCG 2018 - 0.75L, Alc: 14.5%
ANUL DE RECOLTĂ: 2018
REGIUNE / ȚARĂ: MONTALCINO DOCG - TOSCANA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROȘU SEC. Povestea domeniului Il Poggione a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe dealurile aflate deasupra orașului Florența. Lavinio Franceschi, proprietar de teren din Scandicci a fost fermecat de poveștile locului și a cumpărat terenul ce a devenit apoi parte din comoara viticolă a regiunii Toscana. Francesci a văzut potențialul viticol al zonei, mai ales pentru a dezvolta soiul local Sangiovese. Clonele de struguri au fost triate pentru cultivare și adaptate mai bine pământului, podgoria a fost extinsă în alte zone, special alese pentru producție mare și sănătoasă.
Astăzi domeniul Il Poggione include una dintre cele mai mari vinării din Montalcino, cu 140 de hectare ocupate de podgorie și alte aproape 400 de hectare cu plantații de măslini, cereale și păduri. Pentru toate vinurile Il Poggione strugurii sunt culeși manual, iar vinificarea se face prin metoda tradițională, cu tehnologie de ultimă generație. Noua vinărie, construită în 2004, are cisterne de fermentare cu temperatură controlată, iar maturarea vinurilor roșii se face în butoaie mari din stejar franțuzesc, păstrate la 5 metri sub pământ.
Brunello di Montalcino este vinul etalon al producătorului italian Il Poggione și este obținut exclusiv din struguri Sangiovese, culeși manual din cea mai veche viță de vie a podgoriei. Fermentarea alcoolică are loc în cisterne din oțel după metoda ”submerged cap”, în care strugurii sunt presați iar pielița este scufundată în must, fără a lua contact cu oxigenul, în acest caz timp de 15-20 de zile. Urmează fermentarea malolactică în același tip de vas, apoi maturarea în butoaie din stejar franțuzesc timp de 36 de luni și învechire la sticlă timp de câteva luni.
ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.
MIROS: Buchet complex, unde cireșele negre și prunele coapte se împletesc cu note dulci de condimente, lemn fin de stejar și delicate accente de petale de trandafir uscat, evocând rafinament și profunzime.
GUST: Gustul este plin și catifelat, cu taninuri fine, aciditate echilibrată și un postgust lung care amintește de fructele negre, condimentele calde și subtilitatea lemnului, oferind o experiență memorabilă și armonioasă.
ASOCIERE CULINARĂ: Savurați-l alături de fripturi suculente de vită sau vânat, brânzeturi maturate, risotto cu trufe sau paste cu sosuri bogate, pentru a evidenția complexitatea și profunzimea aromelor.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C. (Este recomandată decantarea timp de 60 de minute. Potențial de învechire în sticlă de 10 până la 15 ani).
| Soi strugure | Sangiovese |
|---|---|
| Ţara de Origine | Italia |
| Regiune | Toscana |
| Tip ambalaj | Sticla |
| Brand | Tenuta Il Poggione |
| An productie | 2018 |
| Culoare | Vin rosu |
| Tip dulce | Sec |
| Alcool | 14.5% |
| Litraj | 0,75L |
| Alergeni | Contine sulfiti. |
| Atentionari speciale | Consumati cu moderatie, alcoolul dauneaza grav sanatatii. Nerecomandat femeilor insarcinate. Este interzisa vanzarea catre persoanele cu varsta sub 18 ani. |