Cu nuanta rozalie si gustul sau racoritor, vinul roze a devenit vedeta zilelor calde de vara, iar popularitatea sa nu pare sa scada!
Este unul dintre cele mai indragite tipuri de vin, mai ales de catre reprezentantele sexului frumos, asa ca exista multe curiozitati in legatura cu el, pe care le vom clarifica noi in acest articol. Iata raspunsurile la cele mai frecvente intrebari!
Ce este vinul roze?
Roze nu reprezinta un tip specific de struguri, ci este pur si simplu un tip de vin, la fel ca vinul rosu sau alb. Desi este produs intr-un mod similar ca vinul rosu, timpul de fermentare al cojilor de struguri este mai scurt. De aceea, acest sortiment capata culoarea roz si nu rosie!
Care sunt cele mai folosite soiuri de struguri pentru vinul roze?
Vinul roze poate fi obtinut din orice tip de strugure rosu, acesta fiind, de obicei, rezultatul unui amestec de soiuri, precum Sangiovese, Grenache, Syrah, Pinot Noir, Carignan si Cinsault.
In unele cazuri, vinul roze este realizat dintr-un singur soi de struguri. De exemplu, in California, este realizat din 100% struguri Pinot Noir.
Cum se obtine vinul roze?
Asa cum am mentionat si mai sus, acest vin capata culoarea roz datorita contactului de scurta durata cu coaja strugurilor. Atunci cand strugurii sunt zdrobiti, culoarea care iese din fruct este clara, nuanta rosie fiind oferita doar de coaja.
In cazul vinului roze, coaja se lasa la macerat doar cateva ore, maximum o zi. Odata ce sucul a prins culoarea dorita, cojile sunt indepartate si sucul este lasat la fermentat.
Probabil ca ai observat deja ca vinul roze poate fi gasit in multe nuante de roz, iar acest lucru se intampla tocmai datorita diverselor metode de macerare. Multi oameni considera ca acest tip de vin este obtinut prin amestecarea vinului rosu cu cel alb, dar, desi exista aceasta practica, ea este foarte rar intalnita.
Ce gust are vinul roze?
In cazul in care citesti acest articol pentru ca iti doresti sa incerci vinul roze, dar inca nu ai avut ocazia, trebuie sa stii ca profilul aromatic al roze-ului este proaspat si fructat.
Asteapta-te sa simti urmatoarele arome atunci cand bei un pahar de vin roze:
- fructe rosii, cum ar fi capsuni, cirese sau zmeura;
- arome florale;
- citrice.
Fiecare tip de vin roze va avea un gust usor diferit, in functie de tipul de struguri folosit pentru a-l produce, asa ca vei fi surprins de aroma fiecarui sortiment in parte!
Cu ce preparate se potriveste cel mai bine vinul roze?
- Vinurile seci, facute din strugurii Grenache sau Cinsault, pot fi asociate cu salate, paste, mancaruri din orez, peste la gratar si fructe de mare.
- Vinurile roze demiseci, facute din strugurii Pinot Noir, se potrivesc de minune cu preparatele mentionate mai sus, dar si cu deserturi usoare, fructate.
- Vinurile roze mai corpolente, create in sudul Frantei si Spania, pot fi asociate cu preparate pe baza de peste, masline, usturoi si sofran. De exemplu, poti savura un astfel de vin alaturi de o paella, pui la gratar sau miel cu diverse ierburi.
- Vinurile roze spumante reprezinta o optiune excelenta pentru petreceri si pot completa perfect deserturile pe baza de fructe.
Acum ca ai aflat mai multe detalii despre acest tip de vin, descopera gama Beicevrei si achizitioneaza-l la un super pret!