Punciul este o bautura extrem de indragita pe baza de fructe sau suc de fructe, care poate fi atat alcoolica, cat si nealcoolica. Cu siguranta si tu ai vazut la petrecerile din filme celebrele boluri de punci, in care se serveste aceasta licoare fresh, perfecta pentru momentele speciale.
Bautura completeaza fiecare petrecere si incanta papilele gustative ale participantilor. Daca vorbim despre un punch cu alcool, acesta are rolul de a destinde atmosfera si de a aduce buna dispozitie printre participanti.
Cuvantul “punci” este imprumutat din limba sanscrita si inseamna “cinci”, intrucat reteta bauturii se baza, initial, pe 5 ingrediente: alcool, lamaie, apa, zahar, ceai sau condimente. Desi poti crede ca este o bautura moderna, se pare ca punch-ul a fost adus in Anglia din India, la inceputul secolului al XVII-lea, de catre marinari.
Reteta originala a fost schimbata de cateva ori si ingredientul de baza a variat, de la vin, coniac, pana la rom, iar, in prezent, este foarte des folosita vodka.
Bautura perfecta pe care sa o servesti invitatilor
Cu siguranta fiecare gazda isi doreste sa impresioneze invitatii cu preparatele pe care le pune pe masa. Chiar daca mancarea joaca un rol deosebit de important, nici bauturile nu se lasa mai prejos.
Punciul este o licoare “magica”, cu care vei reusi sa surprinzi placut pe oricine. In Romania nu este o bautura atat de populara precum un cocktail, de exemplu, astfel ca sansele ca invitatii sa fie uimiti de punch-ul de pe masa sunt foarte mari, mai ales ca aspectul acestuia este cu adevarat deosebit. Culorile vii au puterea de a fura privirea tuturor, iar, doar atunci cand il privesti, ti se face pofta, chiar daca poate nu stii nici ce gust are.
Daca iti gasesti inspiratia si creativitatea pentru a pune bautura in pahare si a le decora intr-un mod deosebit, cu siguranta nu vei putea sa dai gres cu aceasta licoare fresh. Secretul este sa adaugi mai multe ingrediente festive, fructe colorate, care sa pluteasca in pahar, dar, desigur, fara sa exagerezi cu cantitatea acestora, pentru a nu schimba gustul.
In functie de sezon, poti adauga diverse fructe. Vara, te poti folosi de cirese sau visine, spre exemplu, iar, daca vorbim despre o petrecere de Craciun, cu siguranta vei adauga felii de portocala, rodie sau merisoare.
Gustul punciului este la fel ca aspectul acestuia – spectaculos. Combinatia dintre aromele fresh si dulci ale fructelor, impreuna cu gustul intens al alcoolului va cuceri simturile tuturor.
Vodka este una dintre cele mai utilizate bauturi alcoolice din punch-uri, pentru ca ofera echilibrul perfect intre tarie si o aroma fresh a fructelor. Cu siguranta trebuie sa incerci si tu aceasta combinatie.
Reteta de punch cu vodka
Vei avea nevoie de o cana cu merisoare congelate, 0.5 L de vodka de o calitate inalta, pe care o gasesti aici, si 4 L de suc de merisoare.
Modul de preparare al unui punci este destul de simplu. Va trebui sa ai un bol foarte mare, special pentru aceste bauturi, unde vei amesteca vodka si sucul de merisoare. Apoi, poti adauga merisoarele congelate, care vor actiona pe post de gheata. Prin doar cativa pasi simpli, bautura este gata si poate fi servita tuturor invitatilor.
Daca iti doresti sa faci o bautura mai sofisticata, cu o explozie de gusturi si arome diferite, poti incerca aceasta reteta de punch cu vodka si alte ingrediente:
- 2 cani suc de rodii (la rece);
- 1 cana suc de merisoare (la rece);
- 1 cana Cointreau;
- 1 cana vodka;
- 1 cana apa minerala;
- O jumatate de cana zeama de lamaie proaspat stoarsa;
- Cuburi de gheata.
Acestea sunt recomandarile pe care specialistii BeiCeVrei le au pentru tine. Desigur ca nu exista o reteta standard si esti liber sa incerci ce ingrediente si combinatii ti se par potrivite, astfel incat sa ajungi la combinatii delicioase. Pune-ti abilitatile la incercare si realizeaza si tu un punch fresh, aromat si fructat, cu care sa ii dai gata pe invitati!