Una, alta, despre o bautura spirtoasa pe care am incercat-o cel putin odata cei mai multi dintre noi (cei cu varsta legala), fie din curiozitate, din obligatie sau din pasiune pentru ceva facut tot din pasiune, cu mandrie si constinciozitate.
Pe vremea cand timpul meu personal dedicat lecturii, nu era subjugat de literatura de specialitate (in cazul meu, evident, vorbim de cartile si tratatele dedicate vinului si bauturilor alcoolice, din cauza meseriei grea si plina de provocari si care cere un “sacrifiu” zilnic; acum sunt sigur ca deja va imaginati lacrimile mici si delicate, ivite ochii mei “sufeinzi”... ), m-am lovit de un citat de Octavian Paler: “O pasiune n-are nevoie de motivari. Ea nu cere neaparat sa fie inteleasa si explicabila. Dimpotriva, incepe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfarsind abia cand simte din nou nevoia de lamuriri”.
Imi place sa cred, desi probabil ca visez ziua in amiaza mare, ca intr-o zi voi fi capabil de asemenea cuvinte, poate inspirat de savoarea unui single malt din Islay. Pana atunci, am sa ma pastrez pe partea rigida si explicativa de notiuni informative pentru aceste scrieri si note de pe blogg.
WHISK(E)Y, este o bautura alcoolica obtinuta prin distilarea unui terci (plamada) din malt la care se poate adauga un alcool neutru obtinut tot din cereale. Cerealele preponderent folosite sunt: orzul, grau, secara si porumbul.
Termenul de WHISKEY este denumirea data de englezi, libatiunii intalnite in Irlanda in 1170 in timpul campaniei militare a lui Henry al II-lea, bautura cunoscuta in insula sub numele de UISCE BEATHA sau USGUEBAUGH, care din limba galica se traduce: apa vietii.
Caracteristicile naturale, clima, metodologiile de productie traditionale din zona si tara in care este “creat”, influenteaza distinct aromele si savoarea fiecarui whisk(e)y in parte. Fiecare tara producatoare, are o legislatie in vigoare care legifereaza standardele de productie, de la materia prima folosita si pana la termenii folositi la etichetarea produsului.
CATEGORII
TENNESSEE SOUR MASH WHISKEY
Este un distilat dintr-un terci de cereale ce contine minim 51% porumb si produs printr-un proces denumit SOUR MASH, ce impune folosirea cerealelor, malturilor si apei, impreuna cu o parte din terciul folosit intr-o distilare anterioara, si care inca contine drojdii active; denumirea contine si numele statului din care provine acest whiskey. Cele mai populare whiskey-uri americane sunt cunoscute ca fiind dulcege, cu o caracteristica puternica de caramel cu accente lemnoase si o tipicitate gustativa de porumb dulce.
Exemple de produse premium:
Jack Daniel’s NO 7 | 40% alc.
Cel mai popular sour mash, un clasic din Tennessee care probabil nu mai are nevoie de nici o prezentare.
Jack Daniel’s MASTER DISTILLER | 43% alc.
Filtrat prin carbune pentru a-i catifela si atenua asprimea, acest whiskey este chintesenta sour mash-ului de calitate, cu un gust cum “parintele” lui master distiller-ul, isi doreste sa soarba din propriul pahar.
Jack Daniel’s GENTLEMAN JACK | 40% alc.
Rare Tennessee Whiskey, un adevarat simbol gustativ si olfactiv al gentleman-ului modern.
Jack Daniel’s SINGLE BARREL | 45% alc.
Select Tennessee Whiskey, un sour mash cu arome pregnante si lemnoase completate cu nuante de ciocolata si vanilie. In fiecare sticla veti gasi ceva nou, expresia butoiului din care provine.
KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY
Distilat dintr-un terci de cereale ce contine 51% materie prima porumb, bourbonul se produce pe intreg teritoriul S.U.A. inca din secolul XVIII, cel mai cunoscut provenind din Kentucky. Denumirea contine si termenul de STRAIGHT insemnand ca produsul imbuteliat a fost imbatranit cel putin 2 ani in butoaie noi, arse pe interior, din stejar american. Dupa “Old Mr. Boston - Official Bartenders Guide” din 1965, inca din acel an erau recunoscute de catre guvernul american, 32 de tipuri distincte de whiskey in afara de bourbon.
Exemple produse premium:
Labrot & Graham WOODFORD RESERVE | 43.2%
Kentucky Straight Bourbon, sec si condimentat, delicat olfactiv dar intens gustativ: piperat, cu accente de melasa dulcege, fructat, accentuat de piersica, delicat de piele si scortisoara.
Va urma...