Ginul se regaseste in intreaga lume, fiind o bautura extrem de indragita la nivel mondial, gratie trasaturilor unice prin care se caracterizeaza gustul sau. Aromele sale desavarsite sunt oferite de ingredientul de baza a acestei licori – ienuparul, care poate fi folosit in combinatie cu mai multe alte ingrediente, precum note de pin, erbacee, si tente florale, in functie de alegerea producatorului.
Chiar daca este un produs care se regaseste in intreaga lume, chiar si cei mai mari fani au anumite intrebari, incertitudini si curiozitati in ceea ce priveste ginul. De la cum a aparut, pana la modul de preparare si din ce se face ginul, in acest articol iti vom prezenta in detaliu cele mai putin cunoscute informatii despre aceasta licoare delicioasa.
Cum a aparut faimoasa bautura?
Creatorul ginului este necunoscut, insa radacinile se intind pe secole. Primele mentiuni incep in secolul XI de la calugarii Benedictini din Italia, Salermo, care distilau vinul la alambic pentru a obtine un alcool pe care il infuzau apoi cu ienuparul cules de pe dealurile din jurul manastirii. O alta mentiune a aparut in secolul XII, intr-o lucrare enciclopedica din Bruges, iar prima reteta a fost tiparita in secolul al XVI-lea in Antwerp.
Medicul Franciscus Sylvius este declarat in multe surse ca inventator al ginului in secolul al XVII-lea. Acest lucru este fals! Ginul era deja o bautura cunoscuta in Razboiul de 80 de ani, atunci cand englezii au venit in regiunea numita astazi Benelux pentru a lupta alaturi de olandezi impotriva spaniolilor.
In 1585, cu aproape 30 de ani inainte de a se naste Franciscus Sylvius, englezii au remarcat soldatii olandezi, care beau gin pentru a se calma inainte de lupta. In acea perioada ginul a fost numit “curajul olandez”.
Din ce se face ginul?
Cei mai multi dintre noi recunoastem aceasta licoare dupa aroma distincta cu care ne cucereste simturile, insa cati stim care este ingredientul ce sta la baza acestei arome distincte? Ei bine, ingredientul secret este un fruct mic, care seamana cu fuctele de padure – ienuparul. Acesta este elementul ce confera unicitate unui gin autentic.
Cand vine vorba despre ingredientele din care este obtinuta licoarea, posibilitatile sunt nenumarate. Desi la baza produsului sta ienuparul, brandurile au adaugat in reteta diferite alte plante, ierburi si fructe precum coriandru, lamaie, portocala, radacina de angelica, cardamom, lemn dulce, piper negru, castravete etc.
Astazi exista mai multe modalitati de a face gin, insa majoritatea se bazeaza pe un alcool de baza care este bine distilat. Acesta este amestecat, apoi, cu ienupar si restul ingredientelor alese de producator.
Acum ca detii toate aceste informatii pretioase despre bautura pe baza de ienupar, poti spune ca o consumi ca un adevarat cunoscator. Atat baut ca atare, cat si folosit in diferite cocktailuri, ginul este o bautura care face senzatie, indiferent de anotimp.
Ce spui de un Gin Tonic sau un Dirty Martini savurat impreuna cu cei mai buni prieteni? Consulta catalogul online pe care ti l-am pus la dispozitie AICI si alege un gin de calitate inalta, la pret avantajos! Delecteaza-te cu aromele specifice ale acestei bauturi delicioase si ofera-ti sansa de a trai o experienta senzoriala unica!