Vodka, una dintre cele mai populare tipuri de alcool, este considerata un fel de "regina" a bauturilor spirtoase. Cu siguranta si tu ai gustat, macar o data in viata taria nelipsita de pe mese de sarbatori sau la alte evenimente speciale.
Acest lucru este datorat faptului ca este o bautura foarte versatila, pe care o gasesti intr-o mare varietate de arome. Daca este consumata cu masura si fara a se face exces, ea are numeroase beneficii pentru organism.
Cu toate ca acest tip de alcool este celebru, exista inca detalii nestiute despre el. Daca si tu esti un iubitor al acestuia si vrei sa ii intelegi mai bine natura si originile, afla cele mai interesante si mai putin cunoscute informatii.
De unde provine?
Cand vine vorba de originea bauturii spirtoase, parca totul este un mister. Mai multe popoare, printre care rusii, polonezii, urcainienii, finlandezii, sustin ca au creat vodka. Atat Rusia, cat si Ucraina se mandresc cu o lunga traditie in prepararea celui mai cunoscut alcool tare din nordul si estul Europei.
Pentru a impaca pe toata lumea, vom spune ca acesta provine din popoarele slave, care au ocupat nord-estul Europei. Medicii acelor vremuri i-au observat proprietatile antibacteriene si au folosit alcoolul ca anestezic si dezinfectant. Ei faceau tincturi medicinale din vodka, pentru a trata simptomele diverselor boli. Din anul 1300, aceasta a inceput sa se produca si in scop de consum.
Din ce e facuta vodka?
Taria este rezultatul fermentarii diverselor tipuri de boabe de secara, grau, orez, quinoa, dar se poate face si din cartofi sau fructe. In zilele noastre, bautura poate fi facuta din orice: mere, capsuni, prune. Exista chiar si vodka pe baza de miere, artar sau alimente lactate, precum lapte sau zer.
Produsul cules se fierbe, in apa proaspata, iar ulterior mixul este incalzit si amidonul se transforma in zahar. Rezultatul devine un fel de piure, la care se adauga drojdie, care il fermenteaza si astfel se transforma in alcool. Procesul de fermentare dureaza intre 2-4 zile.
Apoi se indeparteaza drojdia, iar produsul fermentat este distilat. Cu cat procesul de distilare este mai des repetat, cu atat bautura este mai rafinata. Dupa terminarea procesului, se adauga apa purificata pentru a obtine procentul de alcool dorit, care variaza intre 35% si 50%.
Lucruri mai putin stiute despre cea mai iubita bautura tare
Primul pas in degustarea sa este sa o mirosi – este bine sa incepi prin a turna aproximativ 60 ml in pahar si sa duci paharul la nas, pentru a inhala aroma. Daca simti o aroma iute de alcool, inseamna ca bautura nu a fost distilata suficient. O bautura de calitate trebuie sa aiba note usoare si medii de alcool.
Trebuie sa fie pastrata la congelator – desi multi oameni spun ca este gresit, iti recomandam sa pui bautura la gheata cu trei ore inainte sa o servesti, intrucat aceasta etapa va reduce notele brute si o va face mai cremoasa.
Produce mai putina mahmureala decat alte tipuri de alcool – atunci cand o consumi, ficatul munceste din greu si, prin urmare, senzatia de mahmureala nu va fi atat de puternica.
Bucura-te de aromele specifice acestei bauturi senzationale, cu o lunga istorie. Comanda produsul care este pe gustul tau si aduna cei mai buni prieteni pentru a-l savura!