Intrebata fiind care este secretul din spatele optimismului sau, actrita americana Susan Strasberg a dat un raspuns memorabil: „Meditez, fac yoga si am multi prieteni care sunt vindecatori... Si daca niciuna dintre aceste metode nu functioneaza, imi cumpar ciocolata si coniac.”
Nu suna rau, nu? Daca ai vrea sa procedezi la fel, insa nu esti sigur cum se serveste coniacul pentru a profita la maximum de avantajele sale, ai ajuns unde trebuie! In cele ce urmeaza, vei descoperi tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta bautura. Astfel, cu prima ocazie, vei putea savura un pahar de coniac ca un connaisseur!
Cum se obtine coniacul?
Tehnic vorbind, coniacul nu este decat un tip de brandy, obtinut din vin distilat care a fost ulterior maturat in butoaie de lemn. Insa, spre deosebire de brandy, denumirea de coniac nu poate fi folosita decat pentru bauturile care provin din vestul Frantei, in regiunea situata la cateva sute de kilometri de estul Parisului.
De altfel, insasi regiunea in care se produce aceasta bautura este impartita in subregiuni, in functie de tipul de sol specific care ofera un anumit soi de struguri. Printre cele mai apreciate soiuri de struguri se numara cele care provin din zonele Grand Champagne, Petit Champagne si Borderies.
Cum se serveste coniacul?
Atunci cand vine momentul sa savurezi un pahar de coniac, gusturile tale dicteaza regulile. Acesta poate fi servit simplu, cu gheata sau in diferite combinatii alcoolice. Ceea ce nu stie foarte multa lume este ca acest tip de bautura poate fi consumata si sub forma inghetata, ceea ce acorda vascozitate lichidului. Coniacul nu va ingheta complet, insa aromele vor fi potentate.
Care este paharul potrivit?
Cand servesti coniac sec, este recomandat sa optezi pentru un pahar lung si ingust, care te va ajuta sa explorezi la maximum aromele si notele specifice acestei bauturi. Un astfel de pahar este denumit sugestiv „pahar de degustare”.
Daca alegi sa adaugi cativa stropi de apa in coniac, alcoolul se va dilua si tu vei simti mai bine aromele cand bei dintr-un pahar mare. Cei care aleg sa adauge cateva cuburi de gheata in bautura vor avea nevoie de un pahar inalt. Astfel, gustul racoritor va fi pastrat pentru timp indelungat.
Cand este servit pe post de aperitiv, coniacul trebuie sa fie baut dintr-un pahar snifter, ideal pentru degustare. In acest timp, poti tine paharul in mana pentru a incalzi bautura treptat.
Bauturi pe baza de coniac
Dupa cum mentionam la inceputul acestui articol, coniacul este o bautura eleganta, care poate fi folosita pentru a crea cocktailuri formidabile. Una dintre cele mai populare combinatii este Sidecar, o bautura pe baza de coniac, Cointreau si suc de lamaie.
De asemenea, poti prepara Sazerac, un shot intens in care amesteci coniac, absint, bitter si un cub de zahar. Insa cea mai populara combinatie ramane cea dintre coniac si suc, servit in pahare inalte.
Noi iti punem la dispozitie o gama variata de coniac, produs de branduri renumite. Exploreaza colectia de bauturi marca Hennessy, Remy Martin, Courvoisier si multe altele. Alege sortimentul care ti se potriveste, savureaza-l cum se cuvine si pregateste-te pentru o experienta senzoriala unica!