Coniacul este o bautura spirtoasa, un tip de brandy produs in regiunea Cognac din Franta. Aceasta este o bautura complexa, caracterizata prin aroma sa distincta de vanilie, caramel si stejar. Acest produs si-a castigat notorietatea inca din cele mai vechi timpuri, iar astazi este una dintre cele mai iubite licori, fiind consumata atat ca atare, cat si ca baza pentru o multime de cocktailuri delicioase.
Cognacul este considerat a fi una dintre cele mai luxoase si rafinate bauturi spirtoase din lume si are o istorie bogata care dateaza din secolul al XVI-lea. Daca si tu esti un iubitor al acestei bauturi, trebuie sa stii ca, pentru a te bucura la maximum de calitatile sale, este nevoie sa ii cunosti istoria.
Trecutul istoric al coniacului
Razboiul de 100 de ani dintre Franta si Anglia are ca rezultat importul de vin din Charente catre englezi. In 1411, incepe distilarea vinului, iar rezultatul este numit brandy, o etapa importanta pentru existenta cognacului. Rolul decisiv pentru raspandirea tehnicii prin care se obtine bautura pe care o consumam astazi il au olandezii, care, in secolul al XVI-lea, navigheaza catre porturile Cognac si Charentais, pentru a cumpara vin din regiunile Champagne.
In timpul transportului, acestia observa ca vinul isi pierde proprietatile, astfel ca incep sa il pastreze mai bine. In timp, pentru ca s-a observat ca bautura are un gust mai placut atunci cand sta mai mult timp in butoaiele de stejar, aceasta tehnica s-a raspandit.
Usor, usor, coniacul a capatat notorietate in intreaga lume, iar acesta se bucura de o popularitate sporita si in prezent, aflandu-se in topul preferintelor pentru oamenii de pretutindeni.
Cum se face coniacul?
Procesul de fabricare a coniacului incepe cu selectia strugurilor, care se cultiva doar in Franta, in departamentul Charente si Charente Maritime. Strugurii sunt culesi toamna si presati apoi pentru a extrage sucul.
Urmatorul pas este fermentarea, in care sucul este amestecat cu drojdia pentru a transforma zaharul in alcool. Lichidul fermentat, numit vin, este apoi distilat de doua ori in alambicuri de cupru. Prima distilare, numita „brouillis”, produce un lichid cu un continut de alcool de aproximativ 30%, iar a doua distilare, numita „bonne chauffe”, creste continutul de alcool la aproximativ 70%.
Dupa distilare, lichidul este invechit in butoaie de stejar timp de minimum doi ani. Procesul de invechire confera aroma si culoare coniacului. Dupa invechire, cognacul este amestecat pentru a crea o bautura consistenta. Produsul final este apoi imbuteliat si expediat clientilor din intreaga lume.
Trecerea timpului – procesul care ofera valoare unui coniac
Procesul de maturare a coniacului reprezinta un aspect esential al productiei sale si contribuie semnificativ la aroma si complexitatea sa unica. Butoaiele de stejar in care este maturat ajuta la filtrarea si rafinarea cognacului, oferindu-i un gust neted si bogat.
Durata de maturare a coniacului este un factor important in determinarea calitatii acestuia. Acesta este tinut in butoi cel putin doi ani, dar majoritatea bauturilor spirtoase de acest tip sunt maturate mai mult timp. Cu cat produsul este mai vechi, cu atat aroma lui va deveni mai complexa si nuantata. Acesta este motivul pentru care coniacurile vechi sunt adesea considerate a fi de calitate superioara si sunt mai scumpe.
Procesul de imbatranire al cognacului contribuie, de asemenea, la culoarea sa distincta. Pe masura ce timpul trece, produsul capata o culoare aurie. Culoarea cognacului poate indica durata de maturare a acestuia, bauturile de culoare mai inchisa indica o perioada mai lunga in care a avut loc acest proces.
In magazinul online afisat aici, ai la dispozitie o gama extinsa de cognac, atat tanar, pastrat cel putin doi ani in butoaie, cat si produse premium, maturate cel putin 6 ani.
Acum ca stii cum se face coniacul si care este istoria care a dus la obtinerea bauturii spirtoase care astazi ne incanta simturile, nu ramane decat sa achizitionezi o sticla si sa te delectezi cu aromele sale desavarsite!