Considerat de multi „bautura nationala a Greciei”, ouzo are un gust specific, clar si matasos, completat de o aroma unica de lemn dulce si, adeseori, de anason, menta, mastic sau coriandru. Grecii obisnuiesc sa spuna ca „ouzo face spiritul”, motiv pentru care a venit momentul sa descoperi cum se bea ouzo pentru a profita la maximum de aceasta bautura de exceptie.
Cum se bea ouzo?
In general, ouzo nu se combina cu alte bauturi. Daca vrei sa descoperi cum se bea ouzo, trebuie sa stii ca la acesta se poate adauga doar gheata sau putina apa, dar in cantitati foarte mici pentru a nu afecta aroma originala si taria acestei bauturi unice.
Desi multe persoane considera initial ca ouzo nu este o bautura foarte tare, acestia se insala amarnic. In general, ouzo contine aproximativ 40% alcool, insa continutul de zahar intarzie absorbtia acestuia. De aceea, in comparatie cu alte tipuri de bauturi alcoolice, efectul acestuia apare dupa ceva timp. Este recomandat sa bei ouzo intr-un pahar mic si ingust, care sa potenteze aroma acestei bauturi.
Ouzo si mancarea
Spriritul grecesc rasufla prin conversatii aprinse, prelungite ore in sir in aroma de ouzo, dar si in mancarea consistenta. De aceea, bautura nationala a Greciei trebuie acompaniata de preparate culinare de exceptie. Descopera mai multe despre acestea in cele ce urmeaza!
Cu ce mancaruri poti asocia ouzo?
Daca ajungi in Grecia, trebuie sa vizitezi uzierele sau barurile ouzeries, unde poti descoperi cum se bea ouzo ca un localnic. Aici vei avea acces nu doar la tipuri variate de ouzo, dar si la diferite aperitive si meniuri gandite special pentru a fi asociate cu aceasta bautura.
Tipurile de mancare pe care le poti consuma alaturi de un pahar de vodka greceasca sunt, de cele mai multe ori, sarate si au un continut ridicat de grasimi, care favorizeaza absorbtia alcoolului. De asemenea, aceasta se potriveste cu preparate specific mediteraneene precum sardine, caracatite la gratar, hering prajit, creveti, dar si branza feta, masline, ardei sau dovlecei copti sau sarmalute de orez in frunze de vita de vie.
Ce mancaruri poti prepara cu ouzo?
De altfel, trebuie sa stii ca ouzo nu este destinat doar bautului, ci poate fi adaugat cu succes la diferite preparate culinare. Motivul pentru care grecii folosesc acest tip de alcool pe post de ingredient consta in aroma distincta de anason pe care o acorda diferitelor preparate. In momentul de fata, poti gasi chiar si bomboane cu aroma de ouzo.
Beneficii pentru sanatate
Dupa ce am discutat despre ouzo ca bautura, ca ingredient pentru diferite mancaruri, nu mai ramane decat sa mentionam proprietatile benefice pe care acesta la poate avea asupra sanatatii tale.
Foarte multe persoane cred in proprietatile curative ale acestei bauturi, pe care o folosesc preponderent pentru a trata durerea de cap sau problemele la stomac. De altfel, anumiti parinti freaca gingiile copiilor cu cateva picaturi de ouzo pentru a diminua disconfortul simtit de cei mici.
Cei care nu au posibilitatea sa ajunga in Grecia prea curand se pot bucura de ouzo chiar la ei acasa cu ajutorul magazinului nostru online. Iti punem la dispozitie bautura originala Kazanisto, un brand cu o istorie care se intinde peste 3 secole si care te va cuceri pe loc!