Bautura spirtoasa originara din Rusia a suferit modificari de-a lungul timpului, atat in ceea ce priveste ingredientele, cat si in modalitatea de servire. Denumirea bauturii provine din cuvantul rusesc "voda". Exista o traditie indelungata de a lega anumite bauturi de ideea de apa, de viata, iar vodka nu este o exceptie de la regula. Asa cum denumirea de whiskey provine din sintagma "uisge beatha" sau "usquebaugh", adica "apa vietii", si cuvantul rusesc "voda" inseamna apa.
Majoritatea oamenilor nu fac distinctia intre mai multe tipuri de bautura. Insa, ea este la fel de diferita ca si alte bauturi alcoolice, iar diferentele sunt dictate de zona in care este produsa. Departe de a fi o bautura fada si destinata doar cocktailurilor, taria este predominata, de fapt, de gusturi si arome subtile si diverse, cu conditia ca ea sa fie de calitate. Pentru a scoate putin aceasta bautura din zona oarecum nisata in care a fost (pe nedrept) aruncata, ne-am propus sa iti dezvaluim cu ce se bea vodka si cum se consuma corect. Pentru ca exista, intr-adevar, o modalitate corecta si una gresita de a o consuma.
Alege calitatea in detrimentul cantitatii
Exista doua curente care se raporteaza diferit la aceasta bautura: old vodka, referindu-se la abordarea din Europa de Est si din statele incluse in Centura Vodcii si new vodka, abordarea occidentala, cu precadere SUA.
Producatorii din Europa de Est pun pret pe gustul bauturii. Chiar daca nu foarte pregnanta, aroma va fi intotdeauna prezenta. Pe cand in SUA, bautura este fara aroma si fara gust, destinata cu precadere cocktailurilor.
O vodka de calitate este una versatila, aromata. Ea trebuie degustata la temperatura camerei, pentru a-i simti toate subtilitatile gustului. Ea trebuie savurata cu inghitituri mici, deoarece, pe masura ce temperatura bauturii creste, aromele se intensifica si te poti bucura de ele din plin. Desi probabil nu esti obisnuit cu aceasta abordare, ar trebui sa stii ca felul in care se bea si cu ce se bea vodka face diferenta intre o experienta placuta si una in care iti vei dori sa ai un cocktail in fata.
Cu sau fara gheata?
Orice bautura servita cu gheata isi va schimba atat consistenta, cat si gustul. Daca te intrebi cu ce se bea vodka, ar trebui sa stii ca gheata este perfecta pentru a "imblanzi" taria bauturii. Insa, fii cu bagare de seama in ceea ce priveste gheata.
Foloseste forme din silicon, cu cuburi mari, deoarece un cub de gheata mare nu va dilua bautura la fel de mult precum mai multe cuburi mici. In plus, este indicat sa nu folosesti apa de la robinet, decat daca este filtrata, iar cuburile, odata formate, trebuie pastrate in pungi sigilate. Ultimul lucru pe care ti-l doresti atunci cand vrei sa descoperi cu ce se bea vodka este ca bautura sa "imprumute" gust "de frigider" sau de clor.
Simpla sau in cocktailuri?
Desi in Romania lumea nu este obisnuita sa serveasca vodka simpla, ar trebui sa stii ca in tara sa natala, Rusia, ea se savureaza astfel. Atunci cand este produsa din mere, struguri sau chiar din ingrediente exotice, precum siropul de artar, bautura servita sec devine o adevarata incantare. Totul este sa stii ce tip de bautura cauti.
Datorita versatilitatii bauturii, aceasta poate fi combinata cu multe ingrediente. Atunci cand esti curios cu ce se bea vodka, trebuie sa stii ca este foarte importanta atat calitatea tariei, cat si a celorlalte ingrediente. Tocmai pentru ca este o bautura neutra, calitatea ingredientelor este foarte importanta, pentru ca va influenta in mod hotarator gustul. Printre cele mai vestite cocktailuri cu vodka se numara "Surubelnita", "Cosmopolitan" si "Bloody Mary"
La congelator sau la temperatura camerei?
La fel de importanta precum intrebarea "cu ce se bea vodka" este si problema temperaturii. Este important de mentionat ca efectul temperaturilor scazute din congelator asupra tariei poate fi atat unul bun, cat si unul neplacut. Vodca de la congelator este mai cremoasa, iar taria este mai estompata. Acest lucru este de dorit in cazul unei bauturi mai slab calitative. Insa, daca doresti sa te bucuri de aromele ei, nu trebuie sa o pastrezi la congelator, caci efectul va fi acelasi: taria si implicit aromele se vor estompa.