Pe cat de delicios este un fel de mancare, acesta nu este complet pana nu este asociat cu bautura potrivita. De exemplu, selectarea unui vin adecvat poate potenta gustul preparatelor si poate eleva experienta de care ai parte. Din acest motiv, specialistii culinari stiu cum sa asocieze diferite tipuri de mancare cu bautura potrivita.
In cazul in care vrei sa afli ce vin merge la rata, ai ajuns in locul potrivit. Iata care sunt informatiile pe care trebuie sa le cunosti!
Desi vorbim despre o carne rosie, rata este o pasare, motiv pentru care, atunci cand o gatesti, aceasta va semana mai mult cu puiul. La fel in cazul oricarei pasari de curte, aroma specifica se elibereaza in timpul gatitului, mai ales daca acest proces implica utilizarea unei suprafete fierbinte, cand pielea sau partea exterioara a carnii este caramelizata.
Sosul, garniturile si vinul joaca un rol important in profilul de aroma al felului de mancare de rata pe care il vei gati. Inainte de a descoperi ce vin merge la rata, trebuie sa stii ca experienta culinara va fi influentata de cupajul de struguri folositi.
- Vinurile roze sunt cea mai buna populara alegere pentru preparatele pe baza de rata. Totusi, multi experti in domeniu considera ca aceasta alegere, desi este ireprosabila, poate fi destul de banala.
- Vinurile rosii usoare sau vinurile albe sunt ideale pentru rata gatita lent. De asemenea, acestea pot fi asociate cu retete care nu presupun caramelizarea carnii si pot fi utilizate pentru sosurile pe baza de fructe si usor aromate.
- Pentru friptura de rata, rata la gratar sau pentru orice metoda care scoate in evidenta aromele puternice ale pielii sau carnii de rata, opteaza pentru un vin rosu puternic.
In cele ce urmeaza, vei afla ce vin merge la rata. Dupa cum stii, modul in care alegi sa gatesti carnea de rata va influenta si tipul de bautura indicat. Asadar, iata cateva recomandari generale de care sa tii cont!
- Pastele cu piept de rata sunt delicioase, insa nu au un gust pregnant. Din acest motiv, ele pot fi savurate alaturi de un vin alb cu gust racoritor, precum Pinot Girs sau un sortiment produs in Valea Loarei.
- Daca servesti carne de rata coapta cu sos de visine, vinurile rosii si albe vor adauga un plus de valoare. Opteaza pentru un vin cu aciditate crescuta, care va incanta papilele gustative, precum Vinul Cavalerului – Riesling.
- Carnea de pasare prajita, la care s-au adaugat condimente si sos dulce de miere, merge bine cu un vin spaniol, precum Chivite – Vina Salceda Reserva.
- Friptura este una dintre cele mai populare metode de a gati rata. Fiind frageda, cu aroma bogata, aceasta poate fi asociata cu un Chardonnay, insa si cu vinuri rose si rosii, precum Pinot Noir si Merlot.
- Daca vei comanda carne de rata intr-un restaurant de top, cel mai probabil ti se va recomanda sa o servesti alaturi de un vin precum Colombard.
- Carnea de rata servita la rece se combina cel mai bine cu vinurile albe usoare, obtinute din soiurile de vin Verdejo sau Chardonnay.
- Servite ca entree-uri, gustarile cu carne de rata se potrivesc de minune cu un vin spumant.
Acum ca ai descoperit mai multe despre ce vin merge la rata, nu mai ramane decat sa comanzi sortimentul potrivit si sa te bucuri de o experienta culinara de top!