Bautura de origine italiana, sambuca, este un lichior extravagant, care va face deliciul oricarei petreceri. Fiind produsa din uleiurile extrase din semintele de anason, sambuca este un lichior puternic si dulce, care poate fi servita simpla sau in cocktailuri originale.
Ce este sambuca?
Incadrata in categoria de lichior, Sambuca are un continut ridicat de zahar (aproximativ 350 de grame), care completeaza cu succes celelalte ingrediente de baza, anume anasonul stelat si alcoolul. Din moment ce reteta sa este destul de simpla, foarte multi producatori aleg sa adauge ingrediente aromate in sambuca, precum anason verde, fenicul, flori de soc, lemn dulce si multe altele. In ceea ce priveste procentajul de alcool, acesta poate varia intre valorile de 38% pana la 42%.
Cate tipuri de sambuca exista?
Cel mai popular sortiment al lichiorului italian este limpede, insa acest tip de alcool poate avea diferite culori. De exemplu, poti gasi varianta de Black sau Dark Sambuca, a carui nuanta inchisa la culoare se datoreaza lemnului dulce. Desi este cunoscuta drept sambuca „neagra”, nuanta acesteia tinde mai degraba spre albastru inchis – violet. Exista si sortimente rosii ale acestei bauturi, in care sunt incluse ingrediente precum zmeura sau cirese. Acestea din urma pastreaza note de scortisoara.
Cum se bea sambuca?
Bineinteles, exista si acei producatori pe care nu ii intereseaza nuanta pe care o va avea bautura, ci pun accent pe ingredientele adaugate, precum banane sau cafea. De altfel, o metoda foarte populara de a savura sambuca este alaturi de cateva boabe de cafea, aceasta varianta fiind cunoscuta sub denumirea de con la mosca.
Cele trei boabe de cafea simbolizeaza sanatate, fericire si prosperitate. Exista si persoane care prefera sa adauge sapte boabe de cafea intr-un shot de sambuca, fiecare dintre acestea reprezentand cele Sapte Coline ale Romei.
Povestea spune ca Angelo Molinari, cel care a contribuit la distribuirea acestui tip de alcool dupa Al Doilea Razboi Mondial, a sugerat ca sambuca sa fie servita alaturi de boabe de cafea din moment ce gustul amar al acestora ar ameliora dulceata lichiorului de anason.
In plus, dupa o masa copioasa, italienii savureaza o ceasca de cafea cu sambuca. Combinatia poarta denumirea de caffè corretto. Alt mod spectaculos de a consuma aceasta bautura este reprezentata de adaugarea unei flacari. Traditia a inceput in momentul in care boabele de cafea din reteta con la mosca trebuiau prajite si usor caramelizate.
In magazinul nostru, vei descoperi diferite tipuri de sambuca, ideale pentru pregatirea unei cafele tipic italiene ori pentru a fi savurate alaturi de cei dragi. Iata doar doua retete pe care le poti pregati chiar la tine acasa!
Sambuca Mocha Latte
Pregateste o bautura savuroasa amestecand cafea, sambuca, sirop de ciocolata si frisca. Adauga si 3 boabe de cafea pentru sanatate, fericire si prosperitate. Daca vrei sa te bucuri de aceasta bautura rece, nu trebuie decat sa pui cateva cuburi de gheata.
Sambuca Sazerac
Pregateste acest cocktail la urmatoarea ta petrecere si vei impresiona toti oaspetii! Pentru o portie, vei folosi 60 ml de whisky, 30 ml de sambuca si cativa stropi de bitter. Decoreaza paharul cu coaja de lamaie si savureaza!