Cine nu iubeste cocktailurile cu aromele lor surprinzatoare? Daca esti pasionat de astfel de bauturi, trebuie neaparat sa incerci B52, reteta pentru o seara perfecta alaturi de prieteni si familie. Impresioneaza-ti musafirii cu un cocktail al carui nume ascunde o poveste de-a dreptul interesanta, care va ramane amintire celor ce degusta minunata bautura.
Cocktailul B52 este o bautura stratificata compusa din lichior de cafea, o crema irlandeza si un Grand Marnier. Cand sunt preparate corect, ingredientele se separa in trei straturi vizibile. Chiar daca e un shot, este o bautura foarte light, in special apreciata de doamne si domnisoare, datorita gustului dulce si aromei inconfundabile. Poate fi consumat la petreceri sau asociat cu deserturi usoare, pe baza de ciocolata si inghetata.
Cocktail B52 reteta:
- 1 parte lichior de cafea Kahlua;
- 1 parte crema irlandeza Baileys;
- 1 parte coniac cu aroma de portocale Grand Marnier.
Exista si cateva aparate speciale care pot prepara un B52 reteta clasica, insa, cu putina experienta, oricine poate prepara aceasta bautura manual, in mod traditional. Metoda de preparare se numeste "cladire", deoarece, asa cum am mentionat mai sus, bautura nu se prepara prin agitare sau amestecare, ci prin stratificarea ingredientelor.
B52 este servit intr-un pahar de sticla, de shot, iar atunci cand este servit "in flacari" este nevoie de un pahar rezistent la gradul ridicat de caldura. Pentru inceput, se toarna lichiorul de cafea, peste acesta vine Irish Cream-ul, avand grija ca stratul anterior sa nu fie deranjat, iar apoi urmeaza triplu sec Grand Marnier, folosind o lingurita de bar.
In varianta flambata, stratul superior se aprinde si produce o flacara albastra, care impresioneaza din punct de vedere vizual. Pentru acest cocktail, este ideal ca paharul de shot sa fie umplut cu varf, pentru a reduce astfel suprafata de expunere a paharului in flacari. In acest fel, nu va exista riscul ca paharul sa se sparga in timpul producerii bauturii.
Dupa ce a fost aprins, cocktailul trebuie consumat imediat, pentru a evita atat arderea paiului, cat si supraincalzirea paharului. Grand Marnier nu se aprinde atat de usor, daca este lasat la temperatura camerei, de aceea specialistii recomanda ca acest strat sa fie incalzit in prealabil inainte de flambare sau sa fie acoperit cu un strat suplimentar de rom.
Inca de la prima degustare, vei ajunge sa te indragostesti iremedial de aceasta bautura cu aspect inedit si aroma delicioasa. Cei care o cunosc deja stiu ca exista si alte variante ale cocktailului B52. Reteta, dupa cum urmeaza:
- B51, un B52 cu lichior de alune in loc de triplu sec;
- B52 cu Bomb Bay, cu cocktail in care folosesti gin Bombay;
- B52 in desert, o bautura cu tequila in loc de Irish Cream;
- B53, un cocktail cu Sambuca in loc de Irish Cream;
- B54, un B52 cu lichior de migdale in loc de triplu sec;
- B55, un B52 cu absint deasupra.
Dupa cum vezi, un B52, reteta clasica, nu e chiar atat de greu de preparat, insa nici variatiile acestuia. Exerseaza-ti abilitatile de barman in propria casa si iti vei surprinde prietenii cu o bautura inedita, care anunta multa voie buna si distractie!