Vin fortifiat

Vinurile fortifiate, sau vinurile desert sunt practic vinuri linistite obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri, la care se adauga brandy sau alt tip de alcool distilat din struguri, cereale sau trestie de zahar.


Inainte de terminarea procesului de fermentatie peste must este adaugat distilatul, care elimina drojdia si aduce mai mult zahar rezidual. In urma acestor procese rezulta un vin mai dulce si mai tare, cu un procent de alcool ridicat (pana in 20%).


In functie de momentul din procesul de fermentatie in care se adauga distilatul, se poate obtine un vin fortifiat dulce sau sec.


Suplimentarea vinului cu un distilat pur a avut rolul initial de conservare a bauturii. In timp, vinul fortifiat a devenit apreciat si produs pentru potentialul mare de maturare in butoaie din stejar pentru perioade de 10, 15, 20 ani, sau mai mult.


Vinurile fortifiate au aparut in tari din Lumea Veche (Portugalia, Spania, Italia, Cipru), care ofera si in prezent produse traditionale cum ar fi Port, Sherry, Madeira, Marsala, Vermouth si Commandaria.

Grilă Listă
  1. Croft - Port wine Tawny - 0.75L, Alc: 20% Croft - Port wine Tawny - 0.75L, Alc: 20%

    REGIUNE / ȚARĂ: PORTO / PORTUGALIA

     

    SOIUL / SOIURILE: TINTA RORIZ, TOURIGA FRANCA, TOURIGA NACIONAL

     

    VOL. ALC.: 20%

     

    VIN FORTIFIAT ROȘU DULCE. Compania Croft a apărut în 1588 în Marea Britanie (York), iar fondatorii şi-au mutat operaţiunile din Franţa în Portugalia, unde au început producţia de port pe la 1700.

     

    La nivel mondial, Croft este una dintre cele mai distinse dintre casele producătoare de vin Port. Brand-ul cu origini britanice este apreciat în special pentru vinurile maturate timp de ani, chiar zeci de ani (vintage), dar şi pentru rezervele de vinurile fortifiate şi maturate regulat în butoaie din lemn.

     

    Vinurile port sunt produse în Valea Doura, în orăşelul Pinhão, ce găzduieşte domeniul Quinta da Roêda şi unele dintre cele mai vechi culturi de viţă de vie. După 430 de ani, schimbări aduse de evenimente mondiale şi preluări de către mari companii, Croft rămâne o afacere de familie, dedicată tradiţiei vinului Port, obţinut în toate stilurile consacrate, pentru cunoscători şi pasionaţi.

     

     

    ASPECT: Port Tawny are o culoare caracteristică de roşu închis cu tentă maronie.

     

    MIROS: Fructe coapte şi moi cu arome de smochin şi prune, urmate de note atrăgătoare de lemn şi mirodenii.

     

    GUST: Pe papile este neted şi rotund, plin de aromele unor gemuri de fructe. Bogat în tanini, astringent, cu alcool bine integrat şi post gust fructat, lung.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin consistent, pentru mesele cu preparate din carne de vită şi gustări cu brânzeturi tari şi maturate. Delicios şi alături de deserturi pe bază de ciocolată dulce.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 13 - 20°C.

     

    62,83 RON
  2. Croft - Port wine White - 0.75L, Alc: 20% Croft - Port wine White - 0.75L, Alc: 20%

    REGIUNE / ȚARĂ: PORTO / PORTUGALIA

     

    SOIUL / SOIURILE: ARINTO, BOAL, ESGANA CAO, FOLGASAO, GOUVEIO, VIOSINHO, RABIGATO

     

    VOL. ALC.: 20%

     

    VIN FORTIFIAT ALB SEC. Compania Croft a apărut în 1588 în Marea Britanie (York), iar fondatorii şi-au mutat operaţiunile din Franţa în Portugalia, unde au început producţia de port pe la 1700.

     

    La nivel mondial, Croft este una dintre cele mai distinse dintre casele producătoare de vin Port. Brand-ul cu origini britanice este apreciat în special pentru vinurile maturate timp de ani, chiar zeci de ani (vintage), dar şi pentru rezervele de vinurile fortifiate şi maturate regulat în butoaie din lemn.

     

    Vinurile port sunt produse în Valea Doura, în orăşelul Pinhão, ce găzduieşte domeniul Quinta da Roêda şi unele dintre cele mai vechi culturi de viţă de vie. După 430 de ani, schimbări aduse de evenimente mondiale şi preluări de către mari companii, Croft rămâne o afacere de familie, dedicată tradiţiei vinului Port, obţinut în toate stilurile consacrate, pentru cunoscători şi pasionaţi.

     

     

    ASPECT: Galben intens cu reflexii verzui.

     

    MIROS: Un vin cu parfum intens, compus din arome de fructe coapte şi citrice, cu note miere şi stejar.

     

    GUST: Pentru acest vin ficare dintre soiuri este vinificat în cuve din lemn de stejar aproximativ trei ani, pentru a îmbogăţi profilul aromatic. După ce este lăsat câteva minute să respire, vinul îşi dezvăluie pe palat aromele pure  şi catifelate de fructe dulci. Finalul este dulceag şi uşor lemnos. În post gust reţine aceleaşi arome, diminuate.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Recomandat ca aperitiv sau alături de fructe de mare.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.

     

    62,83 RON
Grilă Listă