Prin proprietatile pe care le are fiecare, vinul si branza se completeaza reciproc. Motivul principal pentru care se intampla acest lucru este continutul crescut de grasimi din branzeturi, care odata gustate, fac ca vinul baut mai apoi sa fie mai dulce si mai fructat.
Daca ti s-a intamplat vreodata sa fii la o masa unde se servesc astfel de combinatii si nu ai stiut ce sa alegi sau pur si simplu vrei ca in viitor sa ai o astfel de experienta, trebuie sa cunosti anumite aspecte ale acestor combinatii.
Tipuri de branza
Inainte de toate, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de branza, pe care ar fi bine sa le recunosti atunci cand le vezi pe un platou de branzeturi pentru vin.
Branzeturile proaspete sunt moi si nu au coaja, fiind obtinute din lapte de capra, vaca sau oaie. Nu sunt branzeturi maturate, iar aroma lor este delicata si proaspata. Din aceasta categorie fac parte branza feta, mozzarella, branza de capra, ricotta.
Branzeturile semi-tari sunt acele produse perfecte pentru a fi taiate in felii, pentru ca ele nu sunt tartinabile, dar nici nu se sfaramiteaza cum o fac branzeturile tari. Cele mai cunoscute branzaturi de acest tip sunt Gruyere si Provolone.
Branzeturile tari sunt cele care se sfarama si au un gust usor sarat, chiar intepator. Cateva dintre acestea sunt Pecorino, Parmezan, Cheddar.
Branzeturi cu mucegai alb – au un interior moale, dar sunt mai aromate decat cele proaspete si, spre deosebire de acestea, branza cu mucegai alb are coaja. Ea este comestibila si mai aromata decat interiorul branzei. Brie si Camembert sunt doua tipuri de astfel de produse.
Branzeturile cu mucegai nobil pot fi moi sau tari, mai intense sau mai blande ca gust, precum Gorgonzola, Danish Blue, Roquefort sau Bleau d’Auvergne.
Combinatii potrivite intre branzeturi si vin
In mod cert, nu este de ajuns sa cunosti tipurile se branza si de vin, fara sa reusesti sa gasesti combinatiile perfecte intre acestea. Iata cateva tipuri de branza al caror gust se imbina perfect cu vinul potrivit.
Pentru branzeturi tari si semi-tari, precum Gruyere, Provolone, Cheddar sau pe oricare alta o preferi din aceasta categorie, iti recomandam un vin rosu, care sa se comporte elegant cu acestea si care sa le estompeze putin intensitatea, oferindu-le o aroma mai potolita.
Cabernet Sauvignon de la Domeniul Coroanei Segarcea este alegerea perfecta in materie de vin rosu. Este unul din vinurile potrivite pentru pasionatii de vinuri rafinate, produse prin metode moderne, consecrate. Aromele de gemuri dulci si parfumate, presarate cu vanilie se vor imbina perfect cu gustul usor intepator al branzeturilor tari.
Pentru branzeturile proaspete si moi, cum sunt Feta, Telemeaua, chiar si Mozzarella, cu o culoare alba, gust sarat si acid si o textura densa, cremoasa este potrivit un vin alb. El trebuie sa fie echilibrat si usor pentru a se imbina perfect cu proprietatile acestor branzeturi.
Iti recomandam bautura Pinot Grigio de la Tinazzi, un vin alb sec cu gust proaspat si elegant, dat de aromele fuctate echilibrate, cu un final matasos si lung.
Acestea sunt doar cateva din numeroasele combinatii intre branzeturi si vin. Incearca-le si gaseste ce este pe gustul tau, pentru a simti savoarea creata de cele doua alimente!