Este o băutură alcoolică obținută prin distilarea unui terci fermentat (plămadă) din malț la care se poate adăuga un alcool neutru obținut tot din cereale. Orzul, grâul, secara și porumbul sunt cerealele preponderent folosite. Necesită îmbătrânirea în butoaie de lemn, de diverse mărimi și esențe, noi sau folosite anterior la îmbătrânirea altor băuturi alcoolice.

Termenul de WHISKEY este denumirea dată de englezi, libațiunii întâlnite în Irlanda în 1170 în timpul campaniei militare a lui Henry al II-lea, băutură cunoscută în insulă sub numele de UISCE BEATHA sau USGUEBAUGH, care din limba galică se traduce: apa vieții.

Caracteristicile naturale, clima, metoda de producție tradiționale din zona și țara în care este "creat", influențează distinct aromele și savoarea fiecărui whisk(e)y în parte.

Termenii folosiți în etichetarea whisk(e)y-urilor sunt impuși prin legislația țărilor în care aceste băuturi spirtoase sunt produse; anumite terminologii, există doar în anumite țări sau diferă ca înțeles într-o oarecare măsură, de la o țară la alta.

TENNESSEE SOUR MASH WHISKEY

Este un distilat dintr-un terci fermentat de cereale ce conține minim 51% porumb și produs printr-un proces denumit SOUR MASH, ce impune folosirea și a unei părți din terciul folosit într-o distilare anterioară, și care încă conține drojdii active. Gustul unic este obținut și prin filtrarea printr-un carbune de lemn, făcut în distilerie prin aprinderea cu whiskey a scândurilor din copac de arțar, și nu în ultimul rând folosirea apei naturale fără conținut de fier, captată în peșteri.
Cele mai populare whiskey-uri americane sunt cunoscute ca fiind dulcege, cu o caracteristică puternică de caramel cu accente lemnoase și o tipicitate gustativă de porumb dulce.

KENTUCKY STRAIGHT BOURBON WHISKEY

Distilat dintr-un terci de cereale ce conține 51% materie primă porumb, bourbonul se produce pe întreg teritoriul S.U.A. încă din secolul XVIII, cel mai cunoscut provenind din Kentucky.
Denumirea conține și termenul de STRAIGHT însemnând că produsul îmbuteliat a fost îmbătrânit cel puțin 2 ani în butoaie noi, arse pe interior, din stejar american.

SINGLE MALT SCOTCH WHISKY

Este un distilat 100% din malț produs într-o singură distilerie, și trebuie să întrunească condițiile de producție impuse de Scotch Whisky Regulation - SWR din 2009, ce a înlocuit Scotch Whisky Act din 1988.
În Scoția SINGLE MALT-urile sunt catalogate după regiunea din care provin, fiecare influențînd din cauza locației, climei regiunii si tradiției metodei de distilare, gustul și aromele produsului final îmbuteliat

LOWLANDS

Zona situată în partea de Sud a Scoției. Aici se produc malțuri de o corpolență ușoară, culoare deschisă, cu o savoare de fructozitate dulceagă, cremoase și catifelate și un gust final sec și delicat condimentat. Ele sunt recomandate iubitorilor de whisky-uri lejere, ușoare și echilibrate, fără calități organoleptice în extremă: cum ar fi cele din insule ce pot fi mult prea afumate, extrem de saline sau cu o caracteristică pregnantă de turbă. 

CAMPBELTOWN

Campbeltown, originar cunoscut sub numele Kinlochkilkerran, este un oraș cu o lungă tradiție în negoțul cu whisky, situat în partea sudică a ceea ce este din punct de vedere geografic o peninsulă. Malțurile din această regiune au o corpolență medie sau plină uneori, și sunt de o salinitate puternică și caracteristici gustative distincte, tipice pentru o locație peninsulară expusă curenților de aer și intemperiilor oceanului.  Whisky-urile produse aici sunt în genere preferate de cei ce apreciază salinitatea distinctă în single malțuri, ce se asociază bine cu preparate din pește uscat, delicat afumat (scrumbie, macrou), pește crud (sashimi, sushi) servit cu wasabi și fresh ginger sau cu produse de patiserie umplute cu brănzeturi maturate sau ciocolată neagră.

HIGHLANDS

Situată în partea nordică a Scoției, este cea mai mare regiune, cu o mare varietate a malțurilor, cu distilerii răspandite în toate colțurile teritoriului, deci implicit cu calități organoleptice relativ diferite. Dacă nu luăm în considerare Speyside (care este parte integrantă din Highlands, dar este tratată separat de către toți scriitori și criticii care “studiază” whisky-urile), restul distileriilor din această regiune păstrează totuși o constantă: produse mai corpolente, mai puțin lejere și evident mai afumate și mai condimentate decît cele din Lowlands, fără însă ca aceste caracteristici să fie atît de extreme ca și la whisky-urile din Islands.

SPEYSIDE

Considerat ca parte integrată din Highlands, este arealul în care coexistă mai bine de jumătate din distileriile din întreaga Scoție, de unde și marea varietate de malțuri, de caracteristici diferite. Cuprinde cele mai cunoscute brand-uri de scotch, dintre care cele mai multe experimentează cu diverse tipuri de lemn (stejar american folosit la maturarea bourbon-ului, sau stejar european de la producătorii de vin de porto sau sherry) și a căror portofoliu include o varietate atît de largă de produse, încît cu greu se pot generaliza, organoleptic, în limitele unor parametri comuni.

ISLAY

Pronunțat "eye-luh", este deseori considerată ca parte din Islands dar whisky-urile au o distincție ce merită o categorie separată. Sunt cele mai “extreme” din punct de vedere aromatic și gustativ. Singurele whisky-uri care mai au caracteristici oarecum asemanatoare (atît de distinct de afumat, turbă, pămînt, arome pregnant lemnoase sau saline și extrem de intens condimentate), sunt doar cîteva și provin din Japonia: un producător ce a “copiat” în întregime întreaga metodologie de distilare a scotch-urilor. În consecință, nu sunt whisky-uri pentru cei “slabi de inger” sau novici în ale savurării single malț-urilor. 

ISLANDS

În afară de Islay, toate insulele care au distilerii, intră în această categorie. Cele mai renumite insule, ce găzduiesc distilerii de notorietate, sunt: Orkney, Skye, Mull, Jura, Arran.Whisky-urile din aceste insule, deși nu sunt la fel de puternic afumate ca și cele din insula Islay, sunt cu siguranță mult mai distincte aromatic decît cele din teritoriu, din Speyside, Lowlands sau Highlands. Cel mai ușor mod în a identifica diferențele olfactive și gustative, este degustarea comparativă între produse provenind de la distilerii din insule diferite.

FINE BLENDED SCOTCH WHISKY

Un amestec de whisky-uri provenind de la mai multe distilerii (câteodată chiar și 40 de distilerii diferite), în încercarea de a crea un produs constant cu aceleași caracteristici organoleptice.  Printre producătorii de BLENDED există foarte mulți dedicați produselor super premium, care-și îmbătrînesc / maturează “amestecurile” pe perioade  foarte lungi, pentru a obține băuturi extrem de fine, foarte apreciate chiar și de iubitorii și fanii de single malț-uri.

SINGLE MALT JAPANESE WHISKY

Modelul copiat de japonezi (de unde și omiterea literei "e" în denumirea de "whisky") este cel de  SCOTCH SINGLE MALTcu care sunt foarte similare din punct de vedere olfactiv și gustativ. Deși există și exemple de BLENDED WHISKY produse în insulele Japoniei,  produsele cele mai populare sunt extrem de asemănătoare organoleptic, celor ce fac faimă Scoției.

FINE IRISH WHISKEY

Whiskey-urile din Irlanda sunt tot atât de variate ca și cele din Scoția. Ca o mențiune, cele irlandeze nu sunt atăt de afumate deoarece pe durata procesului de uscare, malțul nu este expus la fum. Tradiția și legislația impun ca Irish whiskey să fie distilat de trei ori.  Prin comparație cu alte whisk(e)y-uri produse în afara Irlandei, sunt considerate a fi cele mai echilibrate și plăcut fructate, fără a fi extrem de dulcege precum burbonul sau prea afumate ca și scotch-urile.

CANADIAN WHISKY

Este un whisky produs doar în Canada. Pentru că piața internă a favorizat whisky-urile cu un conținut mare de secară, producătorii locali au început să folosească secara din ce în ce mai mult ca materie primă. În ziua de astăzi termenii de "rye whisky" și "whisky canadian" sunt folosiți alternativ în Canada și se referă la același produs.

OTHER WHISK(E)Y

Printre țările producătoare de whisk(e)y  fără o istorie atât de veche, sau cu un renume internațional atât de apreciat precum Irlanda, Scoția, S.U.A. sau Japonia, se numără țări care au o istorie mai veche sau mai nouă în producția acestui "lichid" atât de apreciat: Australia, Danemarca, Anglia, Finlanda, Germania, India, Țara Galilor, Suedia, Cehia, Spania, Pakistan, Thailanda, Uruguay, Elveția, Brazilia, Venezuela, Turcia, Austria, Africa de Sud.