Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)... Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

 1. Tip dulce: Demidulce Eliminare
 • D. Bogdan - Muscat Ottonel Demidulce 2018 - 0.75L D. Bogdan - Muscat Ottonel Demidulce 2018 - 0.75L
 • Domeniul Coroanei Segarcea - Prestige - tamaioasa roza 2018, 0.75L Domeniul Coroanei Segarcea - Prestige - tamaioasa roza 2018, 0.75L
  -3%
  Nou!

  Domeniul Coroanei Segarcea - Prestige - tamaioasa roza 2018, 0.75L

  Un soi salvat de la extincție, odată cu relansarea, după 2000, a podgoriei din Segarcea, a reușit să își găsească recunoașterea internațională în doar câțiva ani de existență pe piață, cucerind în această primăvară Medalia de Aur la Challenge International du Vin, în Bordeaux. Realizarea este cu atât mai mare cu cât juriul, cu o înclinație evidentă spre vinurile seci, a considerat acest vin demidulce demn de cea mai înaltă distincție.

   

  Aromele distinctive - de piersică bine coaptă, caise albe și fructe roșii de pădure - construiesc un buchet delicat, dar puternic.În gust se regăsesc aceleași arome, însă finalul lasă în urmă o notă lungă de petale și dulceață de trandafiri.

  Preț normal: 58,91 RON

  Special Price 57,00 RON

  (-1,91 RON)
 • -10%

  Basilescu - Eclipse - Tamaioasa Romaneasca, demidulce 2017 - 0.75L

  VIN: ECLIPSE

  PRODUCATOR / PODGORIE: CRAMA BASILESCU
  REGIUNE / TARA: I.G. DEALURILE MUNTENIEI / PIETROASA / ROMANIA
  SOIUL / SOIURILE: TAMAIOASA ROMANEASCA
  VOL. ALC.: 13.6 %

  Vin alb demidulce, îmbuteliat în septembrie 2009 la o aciditate totală de 5.9g/L cu zahăr rezidual de 18.8g/L. Soi românesc

  ASPECT: Culoare galben pai cu inflexiuni aurii.

  MIROS: Extrem de aromat, intens floral, soc, salcâm şi tei; pregnant de fructe răscoapte, fructe exotice, complectat cu arome delicate de melasă şi caramel.

  GUST: Îmbietor, de intensitate pronunţată, bogat în arome de fructe răscoapte, de pere galbene, ananas, pepene galben şi subtil mango. Vinul are o corpolenţă medie şi un gust final remanent bogat în nuanţe “mieroase” şi de fructe confiate.

  ASOCIERE CULINARĂ: Se serveşte preponderent cu preparate dulci: tarte de fructe sau cozonac cu fructe confiate şi/sau rahat, şi de asemenea lângă preparate asiatice nu foarte iuţi, bogate în condimente, gătite cu soia sau fish sauce.

  TEMP. DE SERVIRE: 6º C (nu necesită aerare sau decantare)

  Preț normal: 27,49 RON

  Special Price 24,74 RON

  Începând cu: 23,74 RON
  (-2,75 RON)
 • Basilescu - Eclipse - Busuioaca de Bohotin, demidulce 2017 - 0.75L

  Un vin demidulce, derivat din muscat, de un roz foaie de ceapă, prezintă pregnante note de flori de trandafir, busuioc şi caprifoi. Parfumul inconfundabil îl situează pe un loc aparte în topul vinurilor româneşti. Dulce, dar în acelaşi timp cu o aciditate ridicată şi cu un grad alcoolic potrivit, Busuioaca de Bohotin satisface fără efort cele mai exigente gusturi.
 • Segarcea - Prestige - Tamaioasa roza 2017 - 0.75L Segarcea - Prestige - Tamaioasa roza 2017 - 0.75L
  -10%

  Segarcea - Prestige - Tamaioasa roza 2017 - 0.75L

  Un soi salvat de la extincţie, odatã cu relansarea, dupã 2000, a podgoriei din Segarcea, a reuşit sã îşi gãseascã recunoaşterea internaţionalã în doar câţiva ani de existenţã pe piaţã, cucerind în aceastã primãvarã Medalia de Aur la Challenge International du Vin, în Bordeaux. Realizarea este cu atât mai mare cu cât juriul, cu o înclinaţie evidentã spre vinurile seci, a considerat acest vin demidulce demn de cea mai înaltã distincţie. Aromele distinctive - de piersicã bine coaptã, caise albe şi fructe roşii de pãdure - construiesc un buchet delicat, dar puternic. În gust se regãsesc aceleaşi arome, însã finalul lasã în urmã o notã lungã de petale şi dulceaţã de trandafiri.

  Preț normal: 58,91 RON

  Special Price 53,02 RON

  (-5,89 RON)
 • -10%

  D. Bogdan - Unu - Muscat Ottonel Demidulce 2015 - 0.75L

  Unu' Muscat Ottonel demidulce se defineşte prin intensitatea superioară a aromelor sale.
  Aşadar, pentru un desert complet vom servi un vin aromat, dulce şi înmiresmat cu note pregnante de struguri pârguiţi.
  Unu' e vinul care îţi vine în întâmpinare la raft şi îţi spune din capul locului ce găseşti în sticlă. Astfel, ne dorim ca tu să petreci mai puţin timp alegând vinul şi mai mult timp bucurându-te de el.
  Recomandăm servirea Unu' Muscat Ottonel demidulce împreună cu cine îţi este cel mai drag, alături de preparate de patiserie, Creme Brulee sau ciocolată albă, asezonat cu ce îţi place ţie.

  Preț normal: 19,64 RON

  Special Price 17,68 RON

  (-1,96 RON)
 • Averesti - Nativ - Busuioaca vin rose demidulce 2018 - 0.75L Averesti - Nativ - Busuioaca vin rose demidulce 2018 - 0.75L

  Averesti - Nativ - Busuioaca vin rose demidulce 2018 - 0.75L

  Sunt locuri in Romania unde frumosul, romanticul și tradiția se întrepătrund, dând naștere unui veritabil izvor de emoții și trăiri. Domeniile Averești este unul dintre acestea, este zona in care se transpune povestea vinului în realitate. In fiecare pahar de vin Domeniile Averești, este o nota a pasiunii, condimentata de noi provocări și noi descoperiri, o frumoasa poveste de dragoste.

  Aspect: Culoare de roz pal.
  Miros: Proaspat si intens cu note de busuioc si trandafiri, completate de note citrice de grapefruit.
  Gust: Dulce cu o usoara tenta de acrisor, alcoolul bine integrat si aciditate medie, imbina aromele florare cu aroma imbietoare de busuioc, lasand aromele de citrice si usoare arome de capsuna sa apara in post gustul lung.
  Asociere culinara: Bun de asortat cu mancaruri dulci-acrisoare si deserturi: torturi, checuri, prajituri.
  Temperatura de servire: 8-10°C.
Grilă Listă