Pinot Noir

Pinot Noir, numit si Blauburgunder, Spätburgunder, sau Pinot Nero, este un soi de strugure rosu, originar din Franta, regiunea viticola Burgundia. Acest soi este unul dintre cele mai vechi, existente in Europa si este cultivat in medii cu climat rece. Calitatile strugurilor de Pinot Noir permit vinificarea pentru producere varietatilor clasice  rosii si rose, sampanie, in Burgundia si spumante (prin vinificare in alb), in Italia si Anglia.


Aditional culturilor prezente in Europa Centrala si de Est, Pinot Noir este cultivat si in regiunile viticole de pe celelalte continente: America de Nord, America de Sud, Africa de Sud si Noua Zeelanda.


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurele de Pinot Noir are boaba albastruie, iar culoare rosie oferita vinurilor produse exclusiv din acest soi, sau in cupaj, variaza in functie de zona in care este cultivat, conditii si durata de maturare.


Miros:  Vinul de Pinot Noir este cel mai aromat dintre toate. Buchetul si aroma unui vin de Pinot Noir poate fi la fel de variat pe cat sunt suprafetele cultivate pe o singura tarla dintr-o localitate sau regiune viticola. Majoritatea vinurilor de Pinot Noir au in comun caracterul fructat, obtinut din fructe de padure, negre si rosii.


Gust: Vinul de Pinot Noir este sec si fructat. Desi fructele pot varia de la zona la zona, la vinurile proaspete domina fructele negre si rosii: capsuni, cirese, zmeura, mure. Un Pinot Noir matur incepe sa dezvolte si arome vegetale din ierburi, ciuperci, dar si arome de piele, in diferite combinatii.


Particularitatile chimice si biologice ale strugurilor de Pinot Noir aduc strugurilor sensibilitate crescuta la temperaturi scazute, vant si sol inghetat, de aceea este considerat unul dintre cele mai pretentioase soiuri din lume. In ciuda tuturor limitarilor, Pinot Noir este apreciat ca unul dintre soiurile care ofera, in toate conditiile si metodele de productie, un vin sec, cu un grad mediu de alcool, buchet fructat pentru cele tinere si potential mare de maturare.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Cramele Halewood Eliminare
  • Cramele Halewood - Kronos - Pinot Noir 2014 - 0.75L, Alc: 13% Cramele Halewood - Kronos - Pinot Noir 2014 - 0.75L, Alc: 13%

    Cramele Halewood - Kronos - Pinot Noir 2014 - 0.75L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2014

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE - MUNTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ROȘU SEC. Monosoiul Kronos a fost denumit astfel după zeul grec asociat cu agricultura și roadele pământului. Pentru acest monosoi vinificatorii Halewood ajung în podgoriile din Dealu Mare la primele ore ale dimineții și culeg manual fiecare ciorchine de Pinot Noir.

     

    După zdrobire, mustul şi pieliţa strugurilor roşii sunt lăsate să macereze împreună timp de trei zile, la temperatura controlată de 4°C. Această fază este urmată de maturarea în butoaie din stejar franțuzesc timp de 14 luni pentru lăsa vinul să împrumute arome complexe de lemn și condimente.

     

    În final, Kronos este un vin roșu de Pinot Noir produs în ediție limitată, cu arome și buchet sofisticat, ce merită savurat cu orice ocazie.

     

     

    ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.

     

    MIROS: Strugurii de Pinot Noir oferă aromele de prune și cireșe aflată într-o livadă bogată unde se simt și notele de ierburile uscate. Condimente nedeslușite se fac simțite pentru scurt timp mulțumită maturări în baricuri franțuzești.   

     

    GUST: Aromele fructate se simt și îngust ca o parte inegalată a buchetului. Alături de fructe ajung pe papile note de vanilie și scorțișoară.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin roșu perfect alături de pește la grătar, miel, curcan sau preparate din carne de rață.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.

     

Grilă Listă