Pinot Noir

Pinot Noir, numit si Blauburgunder, Spätburgunder, sau Pinot Nero, este un soi de strugure rosu, originar din Franta, regiunea viticola Burgundia. Acest soi este unul dintre cele mai vechi, existente in Europa si este cultivat in medii cu climat rece. Calitatile strugurilor de Pinot Noir permit vinificarea pentru producere varietatilor clasice  rosii si rose, sampanie, in Burgundia si spumante (prin vinificare in alb), in Italia si Anglia.


Aditional culturilor prezente in Europa Centrala si de Est, Pinot Noir este cultivat si in regiunile viticole de pe celelalte continente: America de Nord, America de Sud, Africa de Sud si Noua Zeelanda.


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurele de Pinot Noir are boaba albastruie, iar culoare rosie oferita vinurilor produse exclusiv din acest soi, sau in cupaj, variaza in functie de zona in care este cultivat, conditii si durata de maturare.


Miros:  Vinul de Pinot Noir este cel mai aromat dintre toate. Buchetul si aroma unui vin de Pinot Noir poate fi la fel de variat pe cat sunt suprafetele cultivate pe o singura tarla dintr-o localitate sau regiune viticola. Majoritatea vinurilor de Pinot Noir au in comun caracterul fructat, obtinut din fructe de padure, negre si rosii.


Gust: Vinul de Pinot Noir este sec si fructat. Desi fructele pot varia de la zona la zona, la vinurile proaspete domina fructele negre si rosii: capsuni, cirese, zmeura, mure. Un Pinot Noir matur incepe sa dezvolte si arome vegetale din ierburi, ciuperci, dar si arome de piele, in diferite combinatii.


Particularitatile chimice si biologice ale strugurilor de Pinot Noir aduc strugurilor sensibilitate crescuta la temperaturi scazute, vant si sol inghetat, de aceea este considerat unul dintre cele mai pretentioase soiuri din lume. In ciuda tuturor limitarilor, Pinot Noir este apreciat ca unul dintre soiurile care ofera, in toate conditiile si metodele de productie, un vin sec, cu un grad mediu de alcool, buchet fructat pentru cele tinere si potential mare de maturare.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

 1. Crama / Brand: Oprisor Eliminare
 • Crama Oprisor - La Cetate Pinot Noir 2016 - 0.75L, Alc: 14% Crama Oprisor - La Cetate Pinot Noir 2016 - 0.75L, Alc: 14%

  Crama Oprisor - La Cetate Pinot Noir 2016 - 0.75L, Alc: 14%

   ANUL DE RECOLTĂ: 2016

   

  REGIUNE / ȚARĂ: MEHEDINȚI - OLTENIA / ROMÂNIA

   

  SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR

   

  VOL. ALC.: 14%

   

  VIN ROȘU SEC. Cultivarea viței în Mehedinți este un fapt dovedit de scrieri ce ne întorc în timpul boierilor pământeni din Oltenia, care aveau culturi, crame și vinuri ce au devenit parte din legendele locului. Vinurile din Oprișor și-au găsit locul și în perioada modernă. În august 1994 s-a înființat în România Compania Carl Reh Trading, cu menirea specifică de a selecta vinuri românești pentru piața internațională, iar în iunie 1997, divizia s-a stabilit la Oprișor, luând decizia de a produce vinuri proprii din struguri proveniți pe plantațiile existente pe atunci în podgoriile oltenești ale Mehedințiului.

   

  Gama La Cetate oferă lumii unele dintre cele mai bune vinuri create pentru renașterea pământului românesc. Acestea sunt și primele monosoiuri albe și roșii produse cu tradiție și mare atenție pentru a cinsti istoria vinurilor românești care încă se mai scrie prin meșteșugul oamenilor pasionați și dedicați de la Crama Oprișor.

   

  Acest Pinot aduce parfumul vinului din Bucureștiul interbelic însă licoarea nu îți spune secretul cu ușurință. Aromele sale de vin elegant, savurat la petreceri dintr-o lume dispărută încurajează o și mai mare curiozitate ce debutează cu notele de lemn vechi.

   

   

  ASPECT: Rubiniu intens, aproape opac.

   

  MIROS: Parfumul de stejar amestecat cu note pământii dau senzația unui vin ținut la sticlă sigilată cu ceară și lăsată să se odihnească pe pământul unei pivnițe din piatră. Apoi își fac loc arome exotice, rom cald și nucă de cocos. La mijloc aromele revin la caracterul vinurilor roșii din Lumea Veche, poate unele dintre cele mai bune, clasice, fructate, cu note de iarbă sau frunze groase.    

   

  GUST: Pe papile se așează cu textura suplă și toate acele arome simțite mai devreme revin în aceeași ordine bine orchestrată parcă nu de om ci de natură.

   

  ASOCIERE CULINARĂ: Un vin monosoi 100% Pinot Noir este bine primit la mese cu preparate din carne de vită în sos de ciuperci, carne de pui, cocoș sau fazan înăbușit în vin, garnisit cu usturoi.

   

  TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.

   

Grilă Listă