Pinot Noir

Pinot Noir, numit si Blauburgunder, Spätburgunder, sau Pinot Nero, este un soi de strugure rosu, originar din Franta, regiunea viticola Burgundia. Acest soi este unul dintre cele mai vechi, existente in Europa si este cultivat in medii cu climat rece. Calitatile strugurilor de Pinot Noir permit vinificarea pentru producere varietatilor clasice  rosii si rose, sampanie, in Burgundia si spumante (prin vinificare in alb), in Italia si Anglia.


Aditional culturilor prezente in Europa Centrala si de Est, Pinot Noir este cultivat si in regiunile viticole de pe celelalte continente: America de Nord, America de Sud, Africa de Sud si Noua Zeelanda.


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurele de Pinot Noir are boaba albastruie, iar culoare rosie oferita vinurilor produse exclusiv din acest soi, sau in cupaj, variaza in functie de zona in care este cultivat, conditii si durata de maturare.


Miros:  Vinul de Pinot Noir este cel mai aromat dintre toate. Buchetul si aroma unui vin de Pinot Noir poate fi la fel de variat pe cat sunt suprafetele cultivate pe o singura tarla dintr-o localitate sau regiune viticola. Majoritatea vinurilor de Pinot Noir au in comun caracterul fructat, obtinut din fructe de padure, negre si rosii.


Gust: Vinul de Pinot Noir este sec si fructat. Desi fructele pot varia de la zona la zona, la vinurile proaspete domina fructele negre si rosii: capsuni, cirese, zmeura, mure. Un Pinot Noir matur incepe sa dezvolte si arome vegetale din ierburi, ciuperci, dar si arome de piele, in diferite combinatii.


Particularitatile chimice si biologice ale strugurilor de Pinot Noir aduc strugurilor sensibilitate crescuta la temperaturi scazute, vant si sol inghetat, de aceea este considerat unul dintre cele mai pretentioase soiuri din lume. In ciuda tuturor limitarilor, Pinot Noir este apreciat ca unul dintre soiurile care ofera, in toate conditiile si metodele de productie, un vin sec, cu un grad mediu de alcool, buchet fructat pentru cele tinere si potential mare de maturare.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Gîrboiu Eliminare
  • Crama Girboiu - Tectonic - Rose 2019 - 0.75L, Alc: 13% Crama Girboiu - Tectonic - Rose 2019 - 0.75L, Alc: 13%

    Crama Girboiu - Tectonic - Rose 2019 - 0.75L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2019

     

    REGIUNE / ȚARĂ: COTEȘTI - MOLDOVA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ROSE SEC. Crama Gîrboiu este o afacere de familie fondată în 2005 de Constantin Gîrboiu ce oferă vinuri românești obținute din podgoria întinsă pe 250 de hectare, în comuna Cotești. Familia Gîrboiu a ales o zonă caracterizată de condiții climatice favorabile și sol bogat pentru a cultiva cele mai bune soiuri românești și străine.

     

    Crama Gîrboiu oferă vinuri liniștite și spumante de tip monosoi și cupaj, obținute prin metode tradiționale de vinificare cu echipamente moderne și maturare în butoaie din stejar. Echipa de vinificatori din Cotești beneficiază și de experiența oenologului consultant Giovanni Menotti, în efortul continuu de a oferi publicului din România, și de peste hotare, cele mai bune vinuri din regiunea viticolă Moldova.

     

    Vinurile din gama Tectonic redau prin aromele diverse energia și terroir-ul Vrancei. În fiecare vin, imaginea oferită de arome devine mai clară, mai frumoasă, așa cum sunt podgoriile însorite întise pe dealurile din Cotești. Vinurile aduc și un tribut oamenilor pentru efortul depus la îngrijirea viței, cât și strugurilor din toate soiurile, care se transformă în vinuri prețioase.

     

     

    ASPECT: Roz-somon, limpede.

     

    MIROS: Experiența olfactivă începe cu arome curate de fructe de pădure, mai ales fragi și zmeură, cireșe albe, grepfrut și coajă de portocală.

     

    GUST: Gustat la temperatura optimă, monosoiul rose este ușor, fără corpolență, dar cu aciditate medie. Gustul echilibrat este marcat în final de arome florale.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Savurați acest vin alături de salate, curry picant cu creveți, risotto cu hribi și deserturi ușoare.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10°C.

     

  • Crama Girboiu - Cuartz vin spumant roze 0.75L, Alc: 12% Crama Girboiu - Cuartz vin spumant roze 0.75L, Alc: 12%

    Crama Girboiu - Cuartz vin spumant roze 0.75L, Alc: 12%

    REGIUNE / ȚARĂ: COTEȘTI - MOLDOVA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR

     

    VOL. ALC.: 12%

     

    VIN SPUMANT ROSE BRUT. Crama Gîrboiu este o afacere de familie fondată în 2005 de Constantin Gîrboiu, ce oferă vinuri românești obținute din podgoria întinsă pe 250 de hectare, în comuna Cotești. Familia Gîrboiu a ales o zonă caracterizată de condiții climatice favorabile și sol bogat pentru cele mai bune soiuri românești și străine.

     

    Crama Gîrboiu oferă vinuri liniștite și spumante de tip monosoi și cupaj, obținute prin metode tradiționale de vinificare cu echipamente moderne și maturare în butoaie din stejar. Echipa de vinificatori din Cotești beneficiază și de experiența oenologului consultant Giovanni Menotti, în efortul continuu de a oferi publicului din România, și de peste hotare, cele mai bune vinuri din regiunea viticolă Moldova.

     

    Cuartz este primul spumant oferit de Crama Gîrboiu, și este creat cu mândrie, pentru a oferi tuturor experiența unui vin prețios, limpede ca un cristal, mineral, cu aciditate răcoritoare în zilele fierbinți de vară. 

     

     

    ASPECT: Rose-somon, strălucitor, cu perlaj fin și persistent.

     

    MIROS: Cuartz rose este un vin spumant obținut din soiul Pinot Noir, ce oferă un parfum fructat și surprinzător de floral.

     

    GUST: Cuatz rose este bogat se remarcă printr-un duet de arome dăruite de fructe roșii ce au rezistat impecabil vinificării în rose și perioadei în care s-au gasit capturate de sticlă. Cireșele și zmeura sunt cele două arome de fructe, urmate de coacăze negre, care uimesc papilele și rămân în post gust.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Quartz rose este potrivit la aperitive cu pește (prosciutto cu melone), carne de vită la grătar, puțin condimentată, diferite preparate cu pește (somon, ton) și deserturi cu fructe.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 6 - 8°C.

     

Grilă Listă