Merlot

Merlot numit si Picard sau Langon, este un soi de strugure rosu originar din Franta, regiunea viticola Bordeaux. Merlot este folosit pentru vinuri produse exclusiv din acest soi si pentru cupaje cu alte soiuri.


Soiul Merlot este cultivat in toata lumea, in doua stiluri diferite: stilul international, favorizat de tarile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda), si stilul clasic folosit in Europa de Franta si alte state in care se cultiva si se produc vinuri din Merlot, dupa modelul Bordeaux.


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Merlot au boaba de un albastru inchis. Vinurile tinere obtinute din acest soi pot varia de la rosu deschis la rosu inchis (opac). Merlot este mai deschis decat Cabernet Sauvignon si mai inchis decat Pinot Noir. Merlot este folosit si pentru producerea vinurilor rose sau albe, prin vinificare in alb.


 


Miros: Din Merlot rezulta vinuri cu arome de fructe de padure si posibile arome vegetale.  Fructele si notele vegetale variaza in functie de climatul, rece, mediu sau cald, in care sunt crescuti strugurii, metodele de vinificare si maturare.


 


Gust: Gustul este sec iar detaliile aromatice depind de cele doua stiluri abordate de producatorii de vin din Lumea Noua si Lumea Veche. Stilul favorizat de tarile din Lumea Noua, presupune culegerea tarzie a strugurilor, pentru consistenta, grad ridicat de alcool, arome bogate si intense de prune si mure. Apoi este stilul clasic din Lumea Veche, instituit de Franta. In regiunea Bordeaux strugurii sunt culesi devreme pentru a pastra aciditatea, gradul scazut de alcool, aromele proaspete de zmeura si capsuni si potential pentru dezvoltarea aromelor vegetale.


 


Merlot este un soi de calitate superioara, folosit pentru toate tipuri de vinuri linistite, exclusiv din acest soi, (monosoi), dar si in cupaj cu alte soiuri. Datorita calitatilor sale organoleptice: buchet corpolenta, finete vinurile din Merlot au potential de maturare care pot dezvolta arome noi, sofisticate.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

 1. Litraj: 1,5L Eliminare
 • Vinarte - Prince Matei, Merlot Magnum - 2000 - 1.5 L, Alc: 14.5%

  Denumire de Origine: DOC-CMD Dealu Mare – Zoresti
  Producator: vinul este produs si imbuteliat la Crama Villa Zorilor - Vinarte
  Clima: temperat-continentala, cu parametri ce caracterizeaza regiunea ecologica viticola sud – carpatica .
  Sol: argiluvisoluri de tip brun roscat, de la slab la puternic erodat, cu urme de carbonat de calciu si texturi lutoase si luto-argiloase.
  Soi: Merlot 90% , Cabernet Sauvignon 10% .
  Continut de alcool : 14,5 % vol.
  Vinificatie: Strugurii provin din parcele consacrate si conditii naturale pentru obtinerea de maxima calitate. Numarul de ciorchini pe butuc este limitat in asa fel incat sa se obtina un echilibru perfect intre acumularea de zahar, concentratia de arome si substante colorante.
  Selectia strugurilor se face foarte minutios atat la recoltarea facuta manual cat si pe banda de sortare inainte de zdrobire si desciorchinare. Mustuiala este trimisa in cisterne de inox cu temperatura controlata unde are loc maceratia si fermentatia alcoolica (timp de 25 zile). Vinul se trage in barrique-uri de 225 litri de provenienta franceza, unde are loc fermentatia malolactica si maturarea pentru o perioada de 12 luni. Dupa aceasta perioada , vinul se imbuteliaza in sticle si se pastreaza in pivnita minimum sase luni.

  Degustare:

  Vizual: limpede, culoare rosu rubiniu, stralucitor, reflexii purpurii-
  roscate

  Olfactiv: fructe de padure (mure, coacaze, fragi), arome complexe
  de piper negru, ciocolata, cafea si vanilie.

  Gustativ: sec, intens, corpolent, textura bine echilibrata de tanini
  dulci, astringenta delicata, post-gust prelung

  Asocieri gastronomice: temperatura optima de consum este de 18-20C. Se poate servi la preparate din carne rosie, vanat nobil cu sosuri complexe, preparate traditionale romanesti pe baza de carne, branzeturi maturate
  Potential de invechire: vinul poate fi invechit la sticla in conditii de pivnita, astfel capatand o textura catifelata si un buchet complex.
 • Vinarte - Prince Mircea, Merlot Magnum 2000 - 1.5 L, Alc: 14%

  Este un vin foarte bine structurat şi echilibrat, puternic, sec şi foarte taninos.
  Se potriveşte cu mâncărurile din carne roşie şi merge acompaniat cu brânzeturi foarte bine maturate.
Grilă Listă