Merlot

Merlot numit si Picard sau Langon, este un soi de strugure rosu originar din Franta, regiunea viticola Bordeaux. Merlot este folosit pentru vinuri produse exclusiv din acest soi si pentru cupaje cu alte soiuri.


Soiul Merlot este cultivat in toata lumea, in doua stiluri diferite: stilul international, favorizat de tarile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda), si stilul clasic folosit in Europa de Franta si alte state in care se cultiva si se produc vinuri din Merlot, dupa modelul Bordeaux.


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Merlot au boaba de un albastru inchis. Vinurile tinere obtinute din acest soi pot varia de la rosu deschis la rosu inchis (opac). Merlot este mai deschis decat Cabernet Sauvignon si mai inchis decat Pinot Noir. Merlot este folosit si pentru producerea vinurilor rose sau albe, prin vinificare in alb.


 


Miros: Din Merlot rezulta vinuri cu arome de fructe de padure si posibile arome vegetale.  Fructele si notele vegetale variaza in functie de climatul, rece, mediu sau cald, in care sunt crescuti strugurii, metodele de vinificare si maturare.


 


Gust: Gustul este sec iar detaliile aromatice depind de cele doua stiluri abordate de producatorii de vin din Lumea Noua si Lumea Veche. Stilul favorizat de tarile din Lumea Noua, presupune culegerea tarzie a strugurilor, pentru consistenta, grad ridicat de alcool, arome bogate si intense de prune si mure. Apoi este stilul clasic din Lumea Veche, instituit de Franta. In regiunea Bordeaux strugurii sunt culesi devreme pentru a pastra aciditatea, gradul scazut de alcool, aromele proaspete de zmeura si capsuni si potential pentru dezvoltarea aromelor vegetale.


 


Merlot este un soi de calitate superioara, folosit pentru toate tipuri de vinuri linistite, exclusiv din acest soi, (monosoi), dar si in cupaj cu alte soiuri. Datorita calitatilor sale organoleptice: buchet corpolenta, finete vinurile din Merlot au potential de maturare care pot dezvolta arome noi, sofisticate.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Prince Stirbey Eliminare
  • Prince Stirbey - Merlot 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Prince Stirbey - Merlot 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Prince Stirbey - Merlot 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2016

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂȘANI - OLTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: MERLOT

     

    VOL. ALC.: 14.5%

     

    VIN ROȘU SEC. Vinurile produse pe domeniul Știrbey din Drăgășani au tradiție de peste 120 de ani, însă perioada comunistă a afectat producția și zeci de ani vinurile Știrbey au fost date uitării.

     

    Renașterea numelui Știrbey în lumea vinurilor românești a fost posibilă mulțumită descendentei Prințului Barbu Știrbey - Baroneasa leana Kripp-Costinescu și a soțului acesteia, care au descoperit zona Drăgășani în 1999. Cele două personalități s-au îndrăgostit de locuri, de oameni, de tradiția lor în munca viilor și arta de a produce cele mai bune vinuri din regiune.

     

    În prezent, Prince Știrbey produce vinuri liniștite și spumante, monosoi și cupaj, din soiuri românești cu origini vechi, dar și din soiuri clasice, cu origini franceze.

    Merlot este unul dintre soiurile cu origini vechi din Bordeaux, și unul dintre cele trei soiuri pentru vinuri de calitate, aduse din Lumea Veche în toate colțurile lumii.

     

    Strugurii din Merlot, cultivați în Drăgășani, păstrează puritatea și aromele excelente în vinuri premium. Buchetul soiului francez este desăvârșit după o perioadă de maturare de minim 12 luni în butoaie din lemn, noi, ce țin cantități mici.

     

    ASPECT: Roșu-grena adânc.

     

     

    MIROS: Merlot-ul anului 2016 are buchet de fructe roșii, coapte, și condimente.

     

    GUST: Un vin roșu unic, definit de prune coapte, vișine și un amestec de cel puțin trei plante aromatice, întâlnite rar la un vin liniștit (piper, ienupăr și dafin). La textură Stirbey Merlot are un corp plin, tanini bine intergați și aciditate medie. Potențial de învechile la sticlă de câțiva ani.   

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Recomandăm acest vin la mesele cu vânat și vițel la grătar (condimentate), sau la cuptor cu legume și sosuri, musaca de porc, brânzeturi intens aromate.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 18 - 20°C.

     

Grilă Listă