Merlot

Merlot numit si Picard sau Langon, este un soi de strugure rosu originar din Franta, regiunea viticola Bordeaux. Merlot este folosit pentru vinuri produse exclusiv din acest soi si pentru cupaje cu alte soiuri.


Soiul Merlot este cultivat in toata lumea, in doua stiluri diferite: stilul international, favorizat de tarile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda), si stilul clasic folosit in Europa de Franta si alte state in care se cultiva si se produc vinuri din Merlot, dupa modelul Bordeaux.


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Merlot au boaba de un albastru inchis. Vinurile tinere obtinute din acest soi pot varia de la rosu deschis la rosu inchis (opac). Merlot este mai deschis decat Cabernet Sauvignon si mai inchis decat Pinot Noir. Merlot este folosit si pentru producerea vinurilor rose sau albe, prin vinificare in alb.


 


Miros: Din Merlot rezulta vinuri cu arome de fructe de padure si posibile arome vegetale.  Fructele si notele vegetale variaza in functie de climatul, rece, mediu sau cald, in care sunt crescuti strugurii, metodele de vinificare si maturare.


 


Gust: Gustul este sec iar detaliile aromatice depind de cele doua stiluri abordate de producatorii de vin din Lumea Noua si Lumea Veche. Stilul favorizat de tarile din Lumea Noua, presupune culegerea tarzie a strugurilor, pentru consistenta, grad ridicat de alcool, arome bogate si intense de prune si mure. Apoi este stilul clasic din Lumea Veche, instituit de Franta. In regiunea Bordeaux strugurii sunt culesi devreme pentru a pastra aciditatea, gradul scazut de alcool, aromele proaspete de zmeura si capsuni si potential pentru dezvoltarea aromelor vegetale.


 


Merlot este un soi de calitate superioara, folosit pentru toate tipuri de vinuri linistite, exclusiv din acest soi, (monosoi), dar si in cupaj cu alte soiuri. Datorita calitatilor sale organoleptice: buchet corpolenta, finete vinurile din Merlot au potential de maturare care pot dezvolta arome noi, sofisticate.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

 1. Crama / Brand: Liliac Eliminare
 • Liliac Transylvania - Private Selection Merlot 2015 - 0.75L, Alc: 14.5% Liliac Transylvania - Private Selection Merlot 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%

  Liliac Transylvania - Private Selection Merlot 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%

  ANUL DE RECOLTĂ: 2015

   

  REGIUNE / ȚARĂ: LECHINȚA - TRANSILVANIA / ROMÂNIA

   

  SOIUL / SOIURILE: MERLOT

   

  VOL. ALC.: 14.5%

   

  VIN ROȘU SEC. Crama Liliac Transylvania este situată în inima Transilvaniei, Județul Mureș, satul Batoș.

   

  Soiurile românești (Fetească Regală, Fetească Albă, Fetească Neagră), și cele internaționale (Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat, Merlot, Pinot Noir), sunt cultivate pentru monosoiuri și cupaje albe, rose  și roșii, proaspete sau maturate în butoaie din stejar transilvănean.

   

  De la vinurile proaspete până la cele din gama Private Selection, Liliac se regăsește printre cei mai apreciați producători la nivel național.

   

   

  ASPECT: Roșu-rubiniu, intens.

   

  MIROS: Culoarea fermecătoare este însoțită de un parfum fin de mure și prune coapte, îmbinate armonios cu  fum de stejar condimentat.

   

  GUST: Vinul se deschide cu arome de fructe de pădure, vanilie și ciocolată neagră. Corpul vinului este catifelat, iar finalul este astringent într-o doză potrivită.

   

  ASOCIERE CULINARĂ: Acompaniază cu ușurință bucatele de vită la cuptor, rață unsă cu mirodenii și brânză maturată.

   

  TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C.

   

Grilă Listă