Cramposie

Cramposia, cunoscuta si sub numele de Carloganca, este un soi de strugure alb, cultivat in Romania, in Oltenia (Dragasani), Dobrogea (Murfatlar-Medgidia) si Moldova (Panciu, Odobeşti). Cramposia este unul dintre soiurile vechi, pre-romane (dacice), cultivate pe teritoriul Romaniei, dar dovedit a fi steril. 


In 1972 a fost creat soiul numit Cramposie Selectionata, prin hibridizare directă între Cramposie şi un alt soi  numit Gordan. Hibridizarea a fost creata pentru a elimina fenomenul de sterilitate intalnit la soiul original.


Caracteristici soi:


Culoare: Cramposia este un strugure cu pielita verde, iar culoarea vinului obtinut din acest soi este galben deschis, cu accente verzui.


 Miros: Vinurile din Cramposie sunt parfumate de ierburi, fructe autohtone si exotice.


 Gust: Vinurile din cramposie sunt in general seci, au arome de plante / ierburi, arome fine de mere, pere, citrice si, uneori, fructe exotice.


 Vinurile obtinute din soiul Cramposie, bogate in arome fructate si ierburi au continut moderat de alcool si aciditate ridicata, ceea ce ii recomanda pentru productia de vinuri spumante. Vinurile de cramposie sunt proaspete si recomandate pentru consum la scurt timp dupa imbuteliere, sau dupa o scurta perioada de maturare.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Tip dulce: Demisec Eliminare
  • Avincis - Vila Dobrusa Cramposie Selectionata, 2019 - 0.75L, Alc: 13% Avincis - Vila Dobrusa Cramposie Selectionata, 2019 - 0.75L, Alc: 13%

    Avincis - Vila Dobrusa Cramposie Selectionata, 2019 - 0.75L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2019

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂȘANI - OLTENIA / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: CRÂMPOȘIE SELECŢIONATĂ

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ALB SEC. La Drăgășani se cultivă struguri folosiți la producția de vin încă din timpul Imperiul Roman. Mai târziu, în secolul al XV-lea, Mănăstirea Dobruşa, avea propria podgorie întinsă pe coline din jur, iar vinurile obținute în această parte a țării au fost cunoscute și apreciate în Europa, la expozițiile universale de la Paris.

     

    În 1927, Maria şi Iancu Râmniceanu au cumpărat în Drăgășani un conac construit în stil neoromânesc, înconjurat de vii. Mai târziu, conacul a fost redenumit Vila Dobrușa.

     

    Din 2007, strănepoata lor, Cristiana, și soțul acesteia, Valeriu Stoica, păstrează cu drag tradiția vinurilor şi oferă o gamă extinsă de vinuri prețioase, monosoi și cupaj, obţinute din soiuri româneşti (Negru de Drăgăşani, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Crâmpoşie) şi soiuri clasice, europene (Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).

     

     

    ASPECT: Galben deschis, cu discrete reflexii verzui.

     

    MIROS: Acest vin are un buchet proaspăt și expresiv de flori de tei și măr verde.

     

    GUST: Gustul său este vioi si plin de viață, cu note citrice și de măr verde, însoțite de o mineralitate persistentă.

     

    ASOCIERE CULINARA: Acompaniază foarte bine aperitivele, peștele sau fructele de mare.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 7 - 10°C.

     

    28,80 RON
Grilă Listă