Cramposie

Cramposia, cunoscuta si sub numele de Carloganca, este un soi de strugure alb, cultivat in Romania, in Oltenia (Dragasani), Dobrogea (Murfatlar-Medgidia) si Moldova (Panciu, Odobeşti). Cramposia este unul dintre soiurile vechi, pre-romane (dacice), cultivate pe teritoriul Romaniei, dar dovedit a fi steril. 


In 1972 a fost creat soiul numit Cramposie Selectionata, prin hibridizare directă între Cramposie şi un alt soi  numit Gordan. Hibridizarea a fost creata pentru a elimina fenomenul de sterilitate intalnit la soiul original.


Caracteristici soi:


Culoare: Cramposia este un strugure cu pielita verde, iar culoarea vinului obtinut din acest soi este galben deschis, cu accente verzui.


 Miros: Vinurile din Cramposie sunt parfumate de ierburi, fructe autohtone si exotice.


 Gust: Vinurile din cramposie sunt in general seci, au arome de plante / ierburi, arome fine de mere, pere, citrice si, uneori, fructe exotice.


 Vinurile obtinute din soiul Cramposie, bogate in arome fructate si ierburi au continut moderat de alcool si aciditate ridicata, ceea ce ii recomanda pentru productia de vinuri spumante. Vinurile de cramposie sunt proaspete si recomandate pentru consum la scurt timp dupa imbuteliere, sau dupa o scurta perioada de maturare.

Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

 1. An productie: 2018 Eliminare
 • Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13% Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13%

  Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13%

  ANUL DE RECOLTĂ: 2018

   

  REGIUNE / ȚARĂ: DRĂGĂȘANI - OLTENIA / ROMÂNIA

   

  SOIUL / SOIURILE: CRAMPOȘIE SELECȚIONATĂ        

   

  VOL. ALC.: 13%

   

  VIN ALB SEC. Vinurile produse pe domeniul Știrbey din Drăgășani au tradiție de peste 120 de ani, însă perioada comunistă a afectat producția și zeci de ani vinurile Știrbey au fost date uitării. Renașterea numelui Știrbey în lumea vinurilor românești a fost posibilă mulțumită descendentei Prințului Barbu Știrbey - Baroneasa leana Kripp-Costinescu și a soțului acesteia, care au descoperit zona Drăgășani în 1999.

   

  În prezent, Prince Știrbey produce vinuri liniștite și spumante, monosoi și cupaj, din soiuri românești cu origini vechi, dar și din soiuri clasice, cu origini franceze.

   

  Crâmpoșia selecționată este un alt soi românesc cu origini pre-romane, cultivat pe teritoriul dintre Carpați și Dunăre, locuit de strămoșii daci. Pe parcursul a două mii de ani soiul s-a adaptat perfect la solul și clima regiunii Drăgășani, fapt dovedit de strugurii sănătoși din care se obțin vinuri pline de viață, fructate și acide.

   

   

  ASPECT: Galben-pal, limpede.

   

  MIROS: Un vin foarte aromat de fructe de livadă (mere, pere), și note minerale cu note de citrice și fructe exotice.

   

  GUST: Un vin pentru zilele călduroase de vară - răcoritor, fructat, cu aciditate peste medie și alcool bine integrat. Post gust mediu, cu notele minerale.  

   

  ASOCIERE CULINARĂ: O alegere inspirată pentru peparate de pui, ruladă de curcan cu legume la grătar, somon cu sparanghel la grătar (macrou cu sparanghel la cuptor), sau fructe de mare.

   

  TEMP. DE SERVIRE: 10 - 12°C.

   

  62,83 RON
Grilă Listă