Cramposie

Cramposia, cunoscuta si sub numele de Carloganca, este un soi de strugure alb, cultivat in Romania, in Oltenia (Dragasani), Dobrogea (Murfatlar-Medgidia) si Moldova (Panciu, Odobeşti). Cramposia este unul dintre soiurile vechi, pre-romane (dacice), cultivate pe teritoriul Romaniei, dar dovedit a fi steril. 


In 1972 a fost creat soiul numit Cramposie Selectionata, prin hibridizare directă între Cramposie şi un alt soi  numit Gordan. Hibridizarea a fost creata pentru a elimina fenomenul de sterilitate intalnit la soiul original.


Caracteristici soi:


Culoare: Cramposia este un strugure cu pielita verde, iar culoarea vinului obtinut din acest soi este galben deschis, cu accente verzui.


 Miros: Vinurile din Cramposie sunt parfumate de ierburi, fructe autohtone si exotice.


 Gust: Vinurile din cramposie sunt in general seci, au arome de plante / ierburi, arome fine de mere, pere, citrice si, uneori, fructe exotice.


 Vinurile obtinute din soiul Cramposie, bogate in arome fructate si ierburi au continut moderat de alcool si aciditate ridicata, ceea ce ii recomanda pentru productia de vinuri spumante. Vinurile de cramposie sunt proaspete si recomandate pentru consum la scurt timp dupa imbuteliere, sau dupa o scurta perioada de maturare.

Grilă Listă
Filtru
 • Avincis - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L

  AVINCIS - CUVEE PETIT - SAUVIGNON BLANC
  PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI

  Recoltarea se face manual, în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să rămână cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi sănătoşi. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare.
  Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe bandă transportoare pentru a ne asigura că au fost culeşi numai cei copţi şi sănătoşi.
  Strugurilor li se îndepărtează ciorchinii şi sunt maceraţi într-o presă pneumatică închisă, sub atmosferă protectoare.
  Fermentarea se face în cisterne de inox, cu controlul permanent al temperaturii, folosindu-se drojdii selectate pentru păstrarea aromelor.

  Degustare:

  Culoarea sa este galben foarte deschis, cu discrete reflexii verzi.
  Acest vin are un buchet proaspăt şi expresiv de pară şi măr verde.
  Gustul său este plin de viaţă, cu note citrice şi de măr verde combinate cu o mineralitate persistentă.
  Acest vin poate fi consumat imediat dar îşi va păstra prospeţimea şi în următorii 2 -3 ani.

  Recomandări privind servirea:

  - A se servi la 7 ̊C.
  - Este un vin potrivit oricărei ocazii.
  - Acompaniază foarte bine aperitivele.
  - Vă recomandăm să îl consumaţi alături de peşte la grătar saufructe de mare.
 • -8%

  Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L

  Numele acestui soi indica radacini pre-romane, cand aceasta regiune intre Carpati si Dunare era populata de Daci. De atunci, in curs de doua milenii, soiul de Cramposie s-a adaptat perfect la conditiile pedoclimatice ale regiunii Dragasani, faptul dovedit de calitatea constanta a vinurilor vinificate din acest soi. Astfel vinul de Cramposie a devenit blazonul regiunii Dragasani, dar si blazonul domeniului nostru.

  Dintr-o fructousitate fina in nas si in gura, sprijinita de aciditate vioaie si mineralitate fina, rezulta un vin tanar de a se indragosti, ideal ca vin inspirativ pentru ocazii de socializare, dar si ca insotitor la peste fin si sparanghel.

  Preț normal: 58,42 RON

  Special Price 53,52 RON

  (-4,90 RON)
Grilă Listă