AMBASADORII VINULUI

 

 

Povestea vinului cu Ambasadorul Chile la București:Primul pahar de vin l-am băut cu tata. Tot el mi-a oferit și prima țigară

 

Extrem de elegant, cu o delicatețe aristocratică și cu multă cordialitate ne-a întâmpinat la ușa reședinței personale. Așa l-am întâlnit pentru prima oară pe ambasadorul Chile în România, E.S. Jose Miguel MENCHACA.

Urma să filmăm un interviu cu povestea vinului de Chile, istoria uneia dintre cele mai importante țări producătoare și exportatoare de vin din lume.

Aveam în vinoteca personală câteva sticle de vinuri chiliene, le savurasem cu plăcere, iar acum așteptam cu nerăbdare să aflu mai multe despre cultura vinului de Chile direct de la un ambasador.

Mulți cunoscători de vin au auzit, cu siguranță, despre “Casillero del diablo”.

Domnule ambasador, care este povestea din spatele acestui nume?

Proprietarul podgoriei a fost foarte înțelept. El și-a dat seama că cineva fura din vin. A decis să răspândescă zvonul că pivnița este “protejată”, luată în stăpânire de diavol. În limba spaniolă, diablo înseamnă diavol. Astfel a rezolvat problema. Și pentru că oamenii care lucrau acolo au crezut în acest mit, nu a mai furat nimeni din vin, le era frică de diavol. O inițiativă isteață a proprietarului.

Excelența voastră, leagă vinul prietenii?

Foarte mult. Nu e un secret, când suntem într-o întâlnire de lucru sau la prânz, vinul e bine să fie prezent. Creează un mediu plăcut și te ajută să spargi gheața.

 

 

 

 


 

 

Consulul Madagascarului la București: de la fuga din România la doar 9 luni ascuns sub paltonul unei stewardese la investiția într-o mină de pietre prețioase și vinurile preferate

 

Avea doar 9 luni de viață când a fost ascuns de o stewardesă sub palton ca să treacă granița. A fost singura modalitate de a fugi din România comunistă.

“Părinții mei au fost industriași, aveau fabrici și mulți angajați. După ce a fost alungat Regele, comuniștii au preluat puterea iar politica a devenit extrem de dură, noi nu mai aveam mari șanse, voiau să ne aresteze”, așa își începe povestea Serge Rameau, Consulul Onorific al Madagascarului la București.

A ajuns singur în Franța, unde l-a regăsit familia 3 ani mai târziu. A învățat limba română în copilărie împreună cu bunica lui, din cartea de bucate a Sandei Marin.

Viața l-a dus apoi în Madagascar. În filmul din campania “Ambasadorii Vinului” ne povestește cum a dezvoltat o mină de pietre prețioase, care e legătura lui cu România, ce soiuri de viță de vie se cultivă în Madagascar și, desigur, ce vinuri preferă.

Da, am vorbit și despre… mazăre.

Domnule Consul, este mai ușor să faci business la un pahar cu vin?

“Bineînțeles că e mai ușor să fie o relație mai prietenească, ajută în conversație dar trebuie să fii foarte prudent. Dacă bei prea mult, e posibil să te arunci la niște propuneri pe care nu poți să le aplici.”

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu ambasadorul Portugaliei, țara cu cel mai mare consum bahic din lume și regatul mamă al soiului de Porto

 

Ambasadorul Portugaliei La București este pasionat de vinuri. Le cunoaște istoria, le descoperă savoarea cu mult talent și poate să-ți recomande diverse combinații de mâncare.
 
În sunetul de fado ce se auzea discret în restaurantul cu specific portughez din București, Excelența Sa Fernando Manuel de Jesus Teles FAZENDEIRO ne-a dus într-o călătorie minunată a preparatelor portugheze și a băuturilor lor tradiționale.
 
Vinul de Porto este faimos încă din 1700.
Cultura vinului de Porto s-a dezvoltat considerabil în ultimul secol; este un vin licoros pe care îl poți bea oricând, nu doar la desert, ci poate trece și ca aperitiv.
 
Portugalia are peste 250 de soiuri specifice de struguri, care cresc în acest teritoriu mic.
 
Domnule ambasador, percebes și bacalhau sunt două feluri celebre de mâncare ale portughezilor. Cum se prepară acestea cel mai bine?
 
,,Sunt mii de feluri de a prepara bacalhau, de exemplu: fiert, la grătar sau “prostește”. Mie îmi plac toate căci sunt în stare să mănânc bacalhau în toate modurile pentru că îmi place foarte mult.”

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadoarea Statului Israel: ,,Există în România două vinării excepționale care produc vin kosher, Rotenberg și Alira.

 

Când vine vorba de Țara Sfântă, povestea vinului este una dintre cele mai vechi cuprinse în Biblie. Vinul a fost prezent atât în Vechiul Testament, cât și Noul Testament.

Întâlnirea cu Tamar Samash, Ambasadoarea Statului Israel, m-a dus într-o istorie ce îmi era necunoscută până acum.
Primisem de curând o sticlă de vin kosher de la niște prieteni evrei. Un minunat vin “Galil Mountain” pe care l-am savurat împreună. Urma să-i aflu povestea.
 
Excelența Voastră, cât de mult îi apropie vinul pe oameni? 
În toate civilizațiile există această legătură pe care o face vinul.
Împărțim vinul și urăm tot binele oamenilor când bem împreună un vin.
De obicei, vinul este însoțit de o mâncare bună, iar ideea de a mânca împreună cu alții creează legături frumoase.
 
Știați că există în România două podgorii care produc vin kosher?

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadorul Japoniei: pentru niponi, un pahar de sake sau de vin este necesar pentru a încheia o afacere

 

Era secolul al XVI-lea când primii misionari creștini din Portugalia ajungeau în Japonia. Iezuiții portughezi au adus cu ei și vinul liturgic, iar acesta este momentul primei atestări a consumului de vin în Japonia.

Localnicii l-au numit chintashu, o combinație între cuvântul portughez tinto (chinta în japonezăcare înseamnă roșu și shu, care înseamnă lichior.

Japonia nu este în mod natural un tărâm potrivit pentru cultivarea viței de vie.

Din cauza umidității ridicate, a ploilor intense în sezonul de creștere a strugurilor, a solului acid și a unui teren limitat, pentru japonezi viticultura fost mereu o luptă. Dar s-au descurcat de minune, ca în mai toate domeniile unde fac performanță.

Vinul tradițional japonez este sake, o băutură preparată din orez fermentat. 

În cultura japonezilor, sake este mai mult decât o simplă băutură pe care o savurezi cu plăcere. Sake este o parte importantă din cultura japoneză.

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadoarea Statului Peru: cum crește via in deșert?

 

Când zici Peru, te gândești imediat la fascinanta cetate incașă Machu Picchu, una dintre cele mai frumoase și enigmatice fortărețe din lume.

De aici începe povestea întâlnirii mele cu E.S. Maria Eugenia Echeverria Herrera, ambasadorul Republicii Peru.

Am călătorit împreună, printr-o prezentare remarcabilă a Excelenței Sale, în cultura peruană, de la civilizația Inca, la conchistadori, la gastronomie și, desigur, vin. 

Încă din anul 1500 Peru producea vin în mai multe zone ale sale, chiar și în cele deșertice. Cum crește via în zona deșertică?

Cei care au plantat vița de vie au profitat de cunoștințele de hidraulică ale incașilor. Au găsit în deșert o rețea de canale și terase care străbăteau coasta, construite de populația autohtonă peruviană. 

 

 

 

 


 

 

Povestea Vinului cu Ambasadorul Republicii Moldova: cum au ajuns colecțiile private ale liderilor lumii în galeriile subterane de la Cricova?

 

Cine să nu fi auzit până acum de vinurile din Republica Moldova?

Sunt atât de bune și au devenit cunoscute în lumea largă, încât orice cunoscător trebuie să le fi gustat măcar o dată. 

Vinurile moldovenești au crescut mult în calitate în ultimii ani. Clima favorabilă, condițiile speciale de păstrare și noile tehnologii au adus aceste vinuri într-o competiție directă cu marii producători mondiali. Tocmai de aceea, multe vinuri moldovenești sunt premiate la concursurile internaționale.

E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova, ne-a povestit cum a ajuns țara sa în atenția internațională și a intrat în Top 10 destinații de vin.

Republica Moldova deține cea mai mare colecție de vinuri din Europa, aproape 2 milioane de sticle. Este motivul pentru care a intrat în Cartea Recordurilor.

Am aflat că sunt câțiva președinți de stat care își păstrează colecțiile personale de vin în Crama Cricova.

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadorul Lituaniei în România: Ce este băutura Midus? Și cum se face vinului din fructe de pădure?

 

Eram curioasă să aflu mai multe despre Lituania, de această dată din perspectiva producției de vin.

Lituania nu este o țară celebră în creșterea viței de vie, dar are o licoare faimoasă: midus. Mied sau hidromel în limba română.

Preparat dintr-un amestec de miere și apă, midus este băutura națională a lituanienilor.

Și cum strugurii sunt greu de cultivat din cauza radiației solare reduse, Lituania produce vin din fructe de pădure, multe soiuri de fructe crescute chiar în propriile grădini.

Excelența Sa, Arvydas POCIUS, ambasadorul Lituaniei în România este fost general de armată și sportiv de performanță. Rigurozitatea vieții l-a făcut să fie moderat în consumul de vin.

Îl întreb dacă și-a schimbat stilul de viață de când se află în misiune diplomatică în România. “Destul de mult”, îmi răspunde.

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadorul Argentinei, despre cei patru piloni ai culturii naționale: tangoul, carnea, vinul și fotbalul. „Malbec, sufletul Argentinei!”

 

“Malbec, sufletul Argentinei” 

Orice pasionat de vinuri a băut, cel puțin o dată, Malbec. Un celebru soi argentinian ce își are originile în Franța. 

Puțini știu, însă, că în secolul al XIX-lea, o epidemie de filoxera a distrus majoritatea podgoriilor din Franța și Spania, astfel încât strugurele Malbec de la ei a dispărut în acele vremuri.

Dar a rămas în Argentina și a devenit simbolul industriei vinului.

Întâlnirea cu ambasadorul Argentinei, E.S. Felipe Alvarez de Toledo, a fost una captivantă. Mi-a povestit despre misionarii care au creat primele podgorii din nordul țării în anul 1575. 

Am aflat că Provincia Mendoza este cea care asigură 40% din producția totală de vin. 

Argentina este a cincea țară producătoare de vin din lume, iar la export se clasează pe locul zece. 

Ambasadorul Argentinei are o poveste hazlie legată de prima experiență cu vinul. 

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Consilierul Politic al Canadei în România: ce este și cum se produce „Ice Wine”? 

Când zici Canada, te gândești imediat la Ice Wine  (Vinul de gheață). 

Este o băutură preparată în condiții speciale: strugurii sunt lăsați să se coacă până în iarnă când dă înghețul și vin primele zăpezi. 

Pentru a avea acea savoare deosebită, recolta viei se face doar între -8 și -12 grade Celsius. 

Canadienii sunt cei mai mari producători și exportatori de Ice Wine din lume. 

Dar Canada nu produce doar celebrul Ice Wine. 

Are mai multe soiuri de vin excepționale despre care mi-a povestit Christopher Duggan, Consilier Politic, Ambasada Canadei în România. 

Christopher Duggan este un pasionat  colecționar de vinuri, care vizitează cu mare plăcere podgoriile din toate țările unde are misiuni diplomatice.

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadorul Germaniei în România: cum se poziționează Riesling în competiția cu Chardonnay și Savignon Blanc?

Germania poate fi o experiență încântătoare și dacă o alegem ca destinație turistică de vin.

Zone extrem de frumoase de-a lungul Rinului, podgorii răspândite pe dealuri însorite și celebrele Weinstrasse (Drumul Vinului), trasee speciale ce trec prin regiunile producătoare de vin, toate acestea reprezintă o combinație care face Germania să fie unică.

În cele 13 regiuni viticole importante ale țării, poți alege o călătorie turistică, ce combină experiența culinară și posibilitatea de a descoperi vinurile locale.

Rieslingul este perla coroanei în privința vinului german. Este și soiul preferat al E.S Cord Meier – Klodt, Ambasadorul Germaniei în România.

Bine documentat în privința culturii vinului din țara pe care o reprezintă, vorbitor de mai multe limbi străine, cu o atitudine jovială și relaxată, mi-a răspuns printr-o glumă savuroasă atunci când l-am întrebat: 

Cum se poziționează Riesling în competiția cu Chardonnay și Savignon Blanc?

 

 

 

 


 

 

Povestea vinului cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii: ce vinuri se beau la Casa Albă? 

Statele Unite ale Americii se află în topul celor mai mari producători de vin din lume. Știam că majoritatea producției este concentrată în zona Californiei, Sonoma și Napa Valley, dar eram curioasă ce alte podgorii merită a fi vizitate și cum a început istoria vinului pe acest teritoriu.E.S. Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, a avut amabilitatea să ne povestească despre zonele viticole importante ale țării pe care o reprezintă dar și despre preferințele personale.

Excelența Sa își alege vinul în funcție de anotimp.

Vara preferă un Savignon Blanc, toamna îi place gustul de Pinot Noir iar în perioada de iarnă se bazează pe Shiraz sau Zinfandel.A vizitat mai multe podgorii din România și este încântat de calitatea vinul de la noi. Are și câteva vinuri preferate de la două crame românești celebre.

 

 

 

 


 

 

Ambasadorul Africii de Sud în România: de la scufundări printre rechinii albi la vinuri premiate în toată lumea 

Peisajele Africii de Sud sunt de o frumusețe legendară. De la “Muntele Masă” până la “Fereastra lui Dumnezeu”, de la cel mai mare canion verde din lume, la munții și pădurile sud-africane, zonele de coastă și deșertul, toate sunt o încântare pentru orice turist.

Africa de Sud se află în top în privința turismului de aventură; oferă peste 130 de genuri de experiențe generatoare de adrenalină într-o varietate de peisaje, de la litoral sălbatic, la savană sau la scufundări în cușcă printre rechinii albi.

Dar Africa de Sud are și vinuri foarte bune, recunoscute și premiate internațional.

E.S. Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud, îmi povestește cu mare încântare despre diversitatea producției de vin și a mâncărurilor tradiționale. 

Îl întreb ce-mi recomandă să aleg la restaurant atunci când voi ajunge pentru prima dată în viață în Africa de Sud?

“Puteți cere carne de crocodil, carne de zebră sau orice astfel de animale pe care le vânăm aici. Recomand să le însoțiți cu un vin roșu tare, în special Pinotaje. Dar pentru cei care își doresc să guste o delicatesă sud-africană, definitorie pentru noi, am și alte propuneri de mâncare.”