Crama Trantu - Abstract cupaj alb (Ch + SB) 2017 - 0.75L, Alc: 14%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: MURFATLAR - DOBROGEA / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 14%
VIN ALB SEC. Crama Trantu a fost inființată de Panait Trantu, unul ditre vinificatorii români cu experiență de peste 30 de ani. Crama actuală, aflată în Cernavodă, a fost înainte de 1989 un combinat de stat. În 1999 Dl. Trantu a achiziționat terenul, a înlocuit via, a modernizat crama, apoi a început să producă vinuri fiind unul dintre primii vinificatori privați din țară.
Crama Trântu este situată în partea de vest a podgoriei Murfatlar și este expusă unor condiții speciale, propice culturilor an de an. În această zonă bat curenții slabi dinspre Dunăre și Marea Neagră, soare generos ce încăzește bine vița și pământul cu straturi de calcar. În acest terroir unde și iernile sunt blânde și prospere, pe 40 de hectare sunt cultivate cu soiuri românești (Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră), dar și soiuri cunoscute ale Lumii Vechi (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon).
Cupajul alb din gama Abstract este obținut din cele mai cunoscute soiuri albe din lume: Chardonnay și Sauvignon Blanc, vinificate adesea individual sau în cupaje cu alte soiuri albe ce oferă experiențe complet diferite. Pentru acest cupaj alb, mustul este fermentat atât în cisterne de inox cât și la baric astfel: un cupaj de Chardonnay și Sauvignon Blanc fermentat și ținut în inox cupajat cu un alt lot de Chardonnay fermentat și maturat la baric timp de 18 luni. Chardonnay-ul maturat la baric în prezența drojdiei a fost amestecat săptămânal prin metoda batonnage pentru a dezvolta arome elegante și persistente.
ASPECT: Galben, limpede și strălucitor.
MIROS: Acest cupaj aduce, asemenea abstractului, impresii complexe lăsate la intrepretarea fiecăruia. Cu toate acestea, pentru cei mai mulți iubitori ai vinurilor albe, acest cupaj se deschide cu arome de lemn și vanilie ce se dovedesc a fi o chintesența buchetului.
GUST: Pe papile se simte puțin corpolent, onctuos, ca untul natural, gras. Revine lemnul de stejar nedespărțit de vanilie și completat de aroma fructatelor de livadă (piersică). Din solul cu puțină argilă argilă și mult calcar al terroir-ului dobrogean strugurii aduc pe limbă câteva note de minerale și aciditate slabă. Post gust mediu și sec, cu alcool bine integrat.
ASOCIERE CULINARĂ: Un vin alb, de complexitate medie, recomandat alături de pește la grătar, preparate din carne albă și paste cu ierburi aromatice.
TEMP. DE SERVIRE: 12 - 14°C.
Tip strugure | Cupaj alb |
---|---|
Ţara de Origine | Romania |
Regiune | Murfatlar - Dobrogea |
Tip ambalaj | Sticla |
Crama / Brand | Trantu |
An productie | 2017 |
Culoare | Vin alb |
Tip dulce | Sec |
Alcool | 14.0% |
Litraj | 0,75L |
Ingrediente | Vin linistit alb din soiul / soiurile de struguri Chardonnay, Sauvignon Blanc. |
Alergeni | Contine sulfiti. |
Atentionari speciale | Consumati cu moderatie, alcoolul dauneaza grav sanatatii. Nerecomandat femeilor insarcinate. Este interzisa vanzarea catre persoanele cu varsta sub 18 ani. |