Stiai ca bauturile alcoolice au schimbat lumea?

Consumat responsabil, alcoolul este un rasfat pentru multi dintre noi. Nu exista petrecere la care sa nu fie servite bauturi alcoolice, indiferent ca vorbim de un botez, o nunta, un eveniment fancy sau o noapte de club. Ne recompensam cu un pahar din bautura preferata dupa o lunga zi de munca si oferim deseori cadou o sticla sofisticata, pentru ca, nu-i asa, este cea mai la indemana idee. Dar stiai ca intreaga istorie a umanitatii a fost deciziv influentata de alcool? Ramai pana la finalul articolului si-ti promitem ca data viitoare te vei uita cu alti ochi la barul din livingul tau.

Bauturile alcoolice au creat primele societati umane

Fiecare cultura sau religie are o explicatie despre originea societatilor umane, insa noi tindem sa o credem pe cea stiintifica. Si avem si doua motive solide: este reala si include in ecuatie berea. Cu mult timp inainte, stramosii nostri erau doar un grup de oameni cu parul lung, un fel de hipioti ai preistoriei. Supravietuiau din vanat si erau nomazi, asta pana in momentul in care au inventat berea. Bineinteles, era vorba despre o reteta primitiva, niste apa in care au lasat din greseala cateva boabe si drojdie pentru mai multe zile. Dar o singura inghititura si aceasta bautura alcoolica i-a determinat pe primitivi sa vrea mai mult. Asa ca s-au stabilit intr-un loc in care sa planteze culturi pentru pretioasele cereale de care aveau nevoie pentru a produce paine si bere, creand si prima asezare umana din istorie.

bauturi alcoolice

Bauturile alcoolice au influentat seria de cuceriri ale lui Alexandru cel Mare

Un lucru este cert: regelui Macedoniei ii placea sa bea, sa-si asasineze cei mai de incredere comandanti si sa arda palate antice. In anul 327 i.e.n, un grup de oameni nemultumiti de comportamentul pe care Alexandru cel Mare il avea dupa cateva pahare, au decis sa-l ucida. Din fericire pentru el, exact in aceeasi noapte a decis sa se rasfete cu bauturile alcoolice preferate si a intrat cu carul intr-o piscina, evitand asasinii. Si stii ce se spune despre rigicid – ai voie sa incerci o singura data. Daca ar fi murit in acea zi, lumea de azi ar fi fost cu totul si cu totul diferita.

Bauturile alcoolice au ajutat la aparitia bacteriologiei si a procesului de pasteurizare

Societatea celei de-a doua jumatati a secolului XIX era destul de inapoiata. A fost o perioada in care oamenii credeau ca paraziti precum mustele sau soarecii apareau spontan, iar conceptul de „bacterie” era inca necunoscut. La acel moment, omul de stiiinta francez Louis Pasteur a fost solicitat de catre producatorii locali de bauturi alcoolice pentru a investiga de ce produsele lor isi pierdeau din tarie. Examinand procesul de fermentare al bauturilor alcoolice, Pasteur a descoperit ca bacteriile joaca un rol important in productia de bauturi alcoolice, formuland astfel una dintre primele teorii despre germeni din lume.

Astfel, cand Napoleon i-a cerut ajutorul lui Pasteur din cauza vinului care se altera, Louis a folosit aceasta descoperire pentru a inventa procesul de pasteurizare.

Like or share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *