Lynchburg nu este tocmai cunoscut pentru excese. Un lucru de retinut atunci cand te bucuri de ceea ce facem. Istoria orasului in care se fabrica una dintre cele mai cunoscute bauturi din lume, dar in care e interzis sa o gusti

Cand te gandesti la o calatorie in Statele Unite ale Americii, iti vin in minte cosmopolitul New York, insoritul Miami sau „celebrul” Los Angeles. Exista insa si o alta fata a Statelor Unite, cea a oraselor mici, linistite, departe de viata zgomotoasa, locuri in care traditia este in inima locuitorilor, iar spiritul american autentic e cel care te impresioneaza. Putini stiu unde se fabrica whiskey-ul al carui nume e cunoscut in orice colt al planetei. Ei bine, localitatea se numeste Lynchburg. V-am povestit deja viata incredibilului om care a inventat aceasta bautura. Daca nu ati apucat sa o cititi, va sfatuim sa nu o ratati.

Lynchburg este un mic oras din districtul Moore, cu o populatie de mai putin de 6.000 de locuitori. Asta nu schimba faptul ca distileria Jack Daniel’s este una dintre cele mai renumite din lume, iar aproape un sfert de milion de turisti viziteaza zona.

Multi dintre ei au insa parte de o mare surpriza. Va vine sau nu sa credeti, in district este ilegal sa vinzi sau sa cumperi alcool pentru consum – chiar si cel mai renumit produs al orasului. Asta deoarece Moore este un una dintre putinele zone din SUA in care legea prohibitiei nu a fost niciodata abrogata.

De fapt, exista un singur loc in intregul district, unde poti cumpara in mod legal o sticla de Jack Daniel’s, iar acesta este magazinul de cadouri al distileriei. Trebuie sa tineti cont ca e o sticla comemorativa.

Ca sa revenim la Lynchburg din Tennessee, acesta este un oras cu totul deosebit, care merita vizitat fiindca ascunde cateva povesti uimitoare. Anual, cateva mii bune de oameni aleg sa faca drumul pana in Lynchburg pentru a vedea locul in care s-a nascut Jasper Newton Daniel, omul care a dat viata „celui mai whiskey din whiskey-uri”. Din acest orasel pleaca zilnic spre 165 de tari din intreaga lume toate sticlele de whiskey Jack Daniel’s.

Lynchburg este un mic oras care iti dezvaluie o altfel de America. Intre case coloniale, dealuri impadurite si campuri cultivate atent, timpul pare sa se fi oprit, iar locuitorii par sa nu aiba nicio problema cu asta.

Dimpotriva, stiu sa pretuiasca fiecare secunda pentru a gusta viata din plin si a-si vedea de treaba cum stiu mai bine. Drept dovada, majoritatea profesionistilor care lucreaza in distileria Jack Daniel’s sunt localnici care fac asta de cateva generatii bune. Pentru ca fiecare picatura de Jack de care te bucuri cere rabdare, migala si perfectionare continua.

Jeff Arnett este astazi Master Distiller Jack Daniel’s. A deprins tainele meseriei timp de sapte ani de la predecesorul sau, Jimmy Bedford. Nascut si crescut in Lynchburg, Jimmy a studiat, la randul lui, timp de douazeci de ani, fineturile procesului de productie si filtrare, iar fiul sau ii este asistent lui Jeff. Si asa mai departe, istoria intinzandu-se pana in vremea lui Jack, in orasul unde oamenii se stiu dupa nume si dupa legaturile de familie.

In Lynchburg, un loc plin de istorii, unde marimea unui peste sau legenda unei cicatrici pot deveni subiecte de film, exista totusi un singur lucru despre care nu se glumeste niciodata: fabricarea whiskey-ului. Oamenii transmit mandria in voce de fiecare data cand povestesc cum le-a fost ziua. Aceasta mandrie o poti citi si in priviri si o vei vedea cand isi indreapta spatele. Cu totii sunt realmente onorati sa faca parte dintr-o poveste incredibila dar adevarata: povestea unui whiskey cu totul si cu totul aparte, creat intr-un singur loc, pentru a fi savurat pretutindeni.

Distileria din Lynchburg este una din cele mai vechi inregistrate in Statele Unite. A inceput sa functioneze in 1866, continuand sa faca istorie si astazi.

In Lynchburg, poti admira in voie ingredientele din care este facut acest whiskey unic. Primul este apa pura, fara pic de fier, filtrata prin solul bogat in calcar. Nu intamplator, fiecare picatura de apa folosita in distilarea whiskey-ului produs zilnic in Lynchburg vine dintr-o singura sursa – Cave Hollow Spring – izvorul descoperit si folosit de Jack Daniel. Locuitorilor le place sa glumeasca, spunand ca din 1866 ei tot imbuteliaza apa de izvor. Cu niste modificari notabile, desigur.

Al doilea ingredient responsabil pentru culoarea eleganta si gustul distinct al unui pahar de Jack este carbunele de artar, folosit pentru filtrare.

Al treilea ingredient il poti admira in voie, pe toate drumurile, deoarece Tennessee a fost inca din timpurile coloniale un rai al porumbului. Iar reteta originala de la Jack, folosita cu sfintenie si astazi, se bazeaza pe urmatoarele proportii: 80% porumb, 12% orz si 8% secara.

Pornind pe urmele lui Jack Daniel’s, ii vei intelege mai bine secretul independentei si spiritului intreprinzator, precum si devotamentul sau pentru aceste locuri unice, in care de peste 7 generatii s-a transmis arta de a fabrica whiskey in stilul domnului Jack. Fiecare generatie asigura calitatea whiskey-ului si perpetueaza traditia distileriei. De aceea, in Lynchburg se fabrica whiskey-ul intr-un fel, iar acel fel este felul lui Jack.

Si daca esti unul dintre prietenii lui Jack, stii deja ca Lynchburg nu este un oras al excesului. Consuma responsabil si prietenii tai vor fi mandri de tine.

Like or share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *