Istoria vinului. Cand a aparut prima crama si ce spun legendele despre originea acestei bauturi alcoolice

Vinul este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume. Toata lumea l-a incercat la un moment dat, iar multi dintre noi il savuram la un eveniment special sau chiar seara, dupa o masa copioasa.

Autorul Patrick McGovern sustine in cartea sa „Vinul in Antichitate. Cercetari asupra originii viticulturii” ca istoria vinului este veche. Aceasta bautura alcoolica este originara din Georgia de astazi, de unde s-ar fi raspandit spre sud. Descoperirea a fost facuta de oamenii de stiinta care au folosit datarea cu carbon a unor fragmente ceramice, aflate in satul Shulaveri.

Cand a aparut prima crama?

Cea mai veche crama ar fi fost localizata intr-o pestera din Armenia, datand din anul 4100 i. Hr. In aceasta pestera se afla o presa de struguri, precum si vase pentru fermentat si pentru baut. Cu toate acestea, autorul ia in calcul si ipoteza conform careia vinul a fost produs pentru prima oara de sumerieni si egipteni.

Legendele vinului

Exista o multime de legende despre originea acestei bauturi alcoolice. Cercetatorii care au studiat Biblia sustin ca Noe si fiii sai au obtinut vin din parcelele cultivate la poalele muntelui Ararat. Pentru crestini, vinul rosu are o semnificatie puternica, reprezentand sangele Domnului care s-a varsat pentru mantuirea oamenilor, motiv pentru care este nelipsit de la ceremoniile religioase.

O alta legenda interesanta despre aparitia acestei bauturi alcoolice este spusa de persani. Conform acestora, un rege a alungat, la un moment dat, o cadana din haremul lui, deoarece femeia ar fi incercat sa isi ia viata, intr-un moment de disperare. Aceasta a mers in pivnita regelui, iar acolo ar fi gasit un vas cu resturi de struguri fermentati pe care i-a gustat. Femeia a fost incantata de aroma si efectul lor, asa ca i-a spus regelui despre aceasta descoperire, Conducatorul s-a indragostit atat de tare de aroma acestei bauturi alcoolice, incat a primit-o inapoi pe cadana si a hotarat ca toti strugurii sa fie folositi pentru a obtine vin.

De asemenea, aceasta bautura a jucat un rol semnificativ si in Egiptul Antic, dovada fiind faptul ca pe peretii mormintelor existau picturi in care apareau vase pline cu vin. In plus, au fost descoperite resturi ale acestei bauturi alcoolice si in amforele din mormantul lui Tutankhamon.

Un alt loc unde au fost gasite dovezi timpurii ale productiei de vin este teritoriul Libanului de astazi. Grecii il exportau la scara larga si au introdus vita-de-vie in multe dintre coloniile lor, aflate pe teritoriile actuale ale Italiei, Frantei sau ale Spaniei.

Un impact puternic asupra dezvoltarii viticulturii l-au avut si romanii. Aceasta bautura alcoolica era pomenita frecvent in scrierile lor, iar cea mai veche sticla cu vin a fost descoperita in mormantul unui nobil roman.

In perioada Evului Mediu, productia acestei bauturi alcoolice era realizata de calugarii din Franta si Germania, iar apoi, soiurile europene de struguri au fost duse pe teritoriul Mexicului de conchistadorii spanioli. Asadar, productia de vin a crescut dupa ce europenii au migrat pe alte continente si s-a dezvoltat odata cu aparitia noilor tehnologii de prelucrare a strugurilor.

Like or share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *