Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii
Esti pasionat de vinuri? Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre principalele soiuri de struguri!

Esti pasionat de vinuri? Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre principalele soiuri de struguri!

marți, 9 aprilie 2019 17:17:41 Europe/Bucharest

Soiul de struguri sau amestecul lor constituie un factor cheie in influentarea stilului si calitatii vinului produs. Exista sute de soiuri de struguri care pot fi folosite pentru a produce vin, dar numai o mica parte dintre acestea si-au creat un renume la nivel mondial. Iata care sunt cele mai importante!

Soiuri albe

Chardonnay

Chardonnay reprezinta unul din cele mai populare si cultivate soiuri de struguri. Acesta este secretul unei varietati vaste de vinuri seci. In climatele reci, acestea prezinta o aciditate ridicata, sunt slabe spre medii si prezinta buchete de mar si lamaie. In climatele calde, vinurile Chardonnay prezinta o aciditate medie si un corp slab spre tare, cu aroma de piersica si fructe tropicale, precum ananas sau banana. De asemenea, pot avea note de vanilie dupa maturarea in butoaie de stejar. Mai mult decat atat, Chardonnay poate fi utilizat pentru producerea vinului spumant, fiind adesea amestecat cu soiul Pinot Noir.

Sauvignon Blanc

Soiul Sauvignon Blanc este folosit pentru a se obtine vinuri seci cu o intensitate a buchetelor pronuntata si un nivel ridicat si revigorant de aciditate. Vinurile Sauvignon Blanc sunt medii ca tarie si prezinta buchete de fructe verzi si citrice (lamaie, grepfruit), precum si note de erbacee (sparanghel, ardei gras, iarba cosita). Acestea sunt adesea fermentate in bazine de otel inoxidabil. In general, se evita maturarea in butoaie de stejar, pentru pastrarea buchetelor caracteristice Sauvignon Blanc.

Pinot Grigio

Pinot Grigio este un soi foarte popular de struguri din care se produc vinuri cu nivel ridicat de aciditate, un corp slab si arome simple de para si lamaie. In general, acestea sunt seci. Sunt fermentate in mod obisnuit in bazine de otel inoxidabil si nu sunt maturate in butoaie de stejar, pentru a-si pastra aromele fructate. Pinot Grigio este in principal asociat cu Italia, insa soiul este cultivat si in alte tari.

Riesling

Soiul riesling produce vinuri care variaza de la seci la dulci, insa toate prezinta un nivel ridicat de aciditate. Aciditatea ridicata ajuta la echilibrarea oricarui nivel de zahar. Vinurile prezinta buchete pronuntate, care pot fi: florale, de fructe verzi (mar), citrice (lime, lamaie) sau fructe cu sambure (piersica, caisa). Vinurile Riesling pot fi slabe spre medii ca alcoolemie. Acestea sunt adesea fermentate in bazine de otel inoxidabil si nu sunt maturate in butoaie de stejar. Riesling este soiul clasic de struguri din Germania, unde este produsa o gama larga de stiluri de la cele seci, la cele dulci. Regiunea Alsacia din Franta si Australia produc vinuri Riesling seci.

Soiuri rosii

Cabernet Sauvignon

Soiul Cabernet Sauvignon este cultivat la nivel general in intreaga lume si produce vinuri seci cu nivel ridicat de tanin si aciditate. Corpul acestora poate varia intre slab si tare, iar buchetele si aromele sunt cele de fructe negre (coacaza neagra, cireasa neagra), avand note erbacee (ardei gras, menta). Vinurile sunt adesea maturate in butoaie de stejar, adaugandu-se arome de cidru si vanilie. Avand in vedere nivelul ridicat de tanin, soiul Cabernet Sauvignon este adesea amestecat cu alte soiuri de struguri, precum Merlot in Bordeaux, pentru un plus de delicatete si corpolenta amestecului. De asemenea, este cultivat la scara larga in California, Australia, Chile si Africa de Sud. In Australia, soiul este adesea amestecat cu Shiraz, care adauga buchete de mirodenii.

Merlot

Merlot produce vinuri care sunt in general seci si au un corp mediu spre tare, cu niveluri de aciditate si taninuri medii. Vinurile Merlot pot avea arome care variaza de la fructe rosii (capsuna, pruna) la fructe negre (mura, cireasa neagra). Acestea sunt adesea maturate in butoaie de stejar.

Merlot este cultivat la scara larga in mai multe regiuni, precum Chile si California, unde se produc vinuri slabe si fructate. De asemenea, este amestecat in mod obisnuit cu Cabernet Sauvignon, care adauga tanin si aciditate amestecului. Bordeaux este cea mai faimoasa regiune pentru amestecurile de Merlot – Cabernet Sauvignon, dar acest amestec este acum unul obisnuit in multe alte locuri.

Pinot Noir

Vinurile produse din Pinot Noir tind sa fie seci si slabe, avand niveluri scazute de taninuri si aciditate ridicata. Acestea prezinta arome de fructe rosii (capsuna, cireasa rosie, zmeura) si sunt adesea maturate in butoaie de stejar, fapt ce le confera buchete de vanilie si cuisoare. Pinot Noir este un tip de strugure utilizat pentru vinul rosu de Burgundia si reprezinta principalul soi de strugure negru din Noua Zeelanda. Atunci cand sunt produse vinuri rosii, Pinot Noir nu este de obicei amestecat cu nici un alt soi. De asemenea, Pinot Noir poate fi utilizat pentru producerea sampaniei, atunci cand este adesea amestecat cu Chardonnay.

Syrah/Shiraz

Acest soi de struguri este cunoscut drept Syrah in Franta si Shiraz in Australia. Este folosit pentru a se produce vinuri seci cu o corpolenta medie spre tare, avand nivel ridicat de tanin si aciditate medie. Aromele obisnuite sunt cele de fructe negre (coacaza neagra, cireasa neagra), cu mirodenii (piper negru, lemn dulce). Majoritatea sunt maturate in butoaie de stejar pentru a conferi vinului arome de vanilie sau cocos.

Postat în News De:
"Blugento" Admin

Loghează-te cu email

Ați uitat parola?

Nu ai incă cont? Creare Cont

Ați uitat parola?

Introduceți-vă adresa de e-mail mai jos. Veți primi o legătură de resetare a parolei.

Creează un cont

  • Sunt de acord cu prelucrarea de către operator a datelor mele cu caracter personal privind adresa de email, nume, prenume, nr. telefon, în scop de marketing direct, respectiv pentru a primi în continuare ofertele operatorului privind serviciile și produsele puse la dispoziție. Datele dvs. sunt procesate în siguranță. Pentru detalii legate de politicile noastre și drepturile dvs. privind prelucrarea datelor cu caracter personal accesați Politica de Confidențialitate. Temeiul prelucrării datelor este consimțământul iar durata prelucrării este întreaga perioadă a existenței acestuia. Consimțământul va putea fi retras prin accesarea link-ului de Dezabonare prezent în newsletter sau prin debifarea căsuței site Newsletter, prezente în contul de utilizator care va avea ca și consecință încetarea prelucrării.

    [Afișare]

Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal în vederea plasării comenzii și creării opționale a contului, dacă s-a selectat opțiunea. Temeiul prelucrării îl reprezintă obligația contractuală, în scopul livrării produselor comandate, durata prelucrării fiind perioada termenului de prescripție de 3 ani de la plasarea comenzii. În măsura în care nu sunteți de acord cu prelucrarea datelor dvs, vă informăm că nu vom putea livra produsele comandate. Drepturile dvs. în calitate de persoană vizată sunt garantate prin Politica de Confidențialitate.

[Afișare]

Ești deja utilizator?

  • Ce este asta?