Friptura de miel este din ce in ce mai apreciata in Romania, nu doar in preajma sarbatorilor pascale, ci de-a lungul intregului an, din mai multe motive. Savoarea, delicatetea si calitatile nutritive reprezinta argumente solide in favoarea sa, iar multi considera mielul o alternativa mai deosebita si sanatoasa la pui, vita si porc.
Una dintre intrebarile pe care le primim cel mai des, atunci cand vine vorba despre acest tip de carne, este urmatoarea: "Ce vin merge la miel?". Citeste articolul in continuare, pentru a vedea sugestiile noastre, dar si explicatiile pe care ti le oferim.
In primul rand, trebuie precizat ca mielul se combina numai cu vinuri rosii, rezultand o "simfonie" de gusturi care nu poate fi egalata de un rose sau de un vin alb. In plus, bautura nu trebuie sa fie nici foarte aromata, dar nici foarte seaca, pentru a nu "rapi" din gustul si fragezimea carnii, respectiv pentru a nu o neutraliza in totalitate. Asadar, pe scurt, raspunsul la intrebarea de mai sus ar fi: "Un vin rosu, cu corp mediu". Cat despre varsta acestuia, recomandam sortimentele invechite in butoaie de stejar, cu miros si gust de fructe de padure coapte.
In ceea ce priveste soiul de struguri, cele mai "prietenoase" cu mielul sunt Merlot, Pinot Noir (baricat), Feteasca Neagra, Siraz, dar si cupaje ale acestora. Fara alte introduceri, sa trecem in revista, in continuare, cateva vinuri care se potrivesc de minune cu friptura delicioasa de miel. Daca servesti aceasta delicatesa numai la masa de Paste, acest articol vine fix la timp pentru tine!
Ce vin merge la miel?
BPRH - Pays D'Oc Syrah Rouge (13%, 6x0,75 L) - pret 119,80 de lei (redus de la 214,20 de lei)
Acest vin frantuzesc are un aspect rosu-purpuriu intens, un miros complex de fructe negre de padure (coacaze si mure) si un gust extrem de catifelat, cu final lung. Pe langa miel, se potriveste si cu branzeturi fine. Temperatura de servire: 18-20 de grade Celsius (dupa 30 de minute de decantare);
Stefano Farina - Le Bocce Chianti Classico Rosso 2016 (13,5%, 0,75 L) - pret 78,90 de lei (redus de la 101,39 de lei)
Sortimentul respectiv, provenit din Toscana, se remarca printr-un aspect rubiniu cu reflexii purpurii si un miros fructat, cu tonuri de mure, vanilie, violete si iris. Aroma este una echilibrata, insa intensa si profunda. Nu doar mielul, ci si puiul cu sos sau vita merg cu vinul Stefano Farina. Aceeasi temperatura de servire precum soiul anterior;
Tarla 101 - cupaj rosu (M+FN+CS) 2018 (14,5%, 0,75 L) - pret 38,38 de lei (redus de la 45,16 lei)
Nu in ultimul rand, acest vin 100% romanesc, din Dealu Mare (judetul Prahova), are un aspect purpuriu opac, un miros intens, de fructe coapte (coacaze si mure) si un gust corpolent, puternic, cu tanini fermi si bine integrati. Pe langa miel, acest sortiment completeaza foarte bine fileul de porc, vita la gratar, pastele cu carne sau vanatul la protap. Temperatura de servire: 16-18 de grade Celsius (dupa 30 de minute de decantare).