Ce tipuri de pahare sa folosesti, in functie de bautura pe care vrei sa o savurezi?

Atat bauturile alcoolice, cat si cele fara alcool stau la baza tuturor evenimentelor sociale si trebuie sa recunoastem ca ne place sa ne rasfatam, din cand in cand, cu sortimentul nostru preferat, insa putini dintre noi stiu ce tipuri de pahare se folosesc pentru fiecare bautura in parte.

Exista o gama variata de tipuri de pahare, iar daca il alegem pe cel potrivit pentru bautura pe care dorim sa o savuram, experienta noastra va deveni mult mai placuta. In plus, alegerea paharului potrivit ne poate ajuta sa ne dam seama ce cantitate trebuie sa turnam. De aceea, in randurile de mai jos, va prezentam ce tipuri de pahare trebuie sa folositi pentru cele mai populare sortimente de bauturi:

1. Tipuri de pahare pentru vin

Vinul rosu poate fi servit in pahare cu picior scund care au o cupa larga si destul de inalta, pentru a putea fi turnat din sticla cu usurinta. Ca sa te bucuri cu adevarat de aroma vinului rosu, este de preferat sa il savurezi la temperatura camerei.

Tipul de pahar potrivit pentru vinul alb este cel cu picior inalt si cupa mai mica. Ca sa savurezi vinul alb rece, este important sa tii paharul de picior.

Vinul spumant este servit intr-un pahar foarte usor de identificat. Mai exact, este vorba despre acel pahar cu picior inalt, subtire, cu o forma ingusta sau alungita. Forma acestui tip de pahar nu este aleasa intamplator, deoarece permite bulelor de aer sa iasa rapid din sampanie, fara ca bautura alcoolica sa isi piarda aciditatea si aroma.

2. Tipuri de pahare pentru cocktailuri

Cocktailurile sunt servite in mai multe tipuri de pahare. Unul dintre ele este paharul clasic, care are forma unui vas triunghiular si un picior lung. Acest tip de pahar este folosit pentru cocktailurile straight-up (fara gheata), printre care se numara si Martini, Manhattan si Metropolitan.

Atunci cand alegem sa consumam bauturi tari, cum ar fi whisky sau cocktailuri exclusiv alcoolice, trebuie sa folosim pahare plate joase, numite si ”lowball”.

In schimb, pentru cocktailuri nonalcoolice, servite cu gheata, felii de fructe si alte accesorii se folosesc pahare plate inalte (”highball”).

pahare bauturi alcoolice

Alte tipuri de pahare:

1. Paharul Irish Coffee

Cocktailurile fierbinti, asa cum este cafeaua de tip Irish, se servesc intr-un pahar rezistent la caldura care are un maner atasat, pentru a putea fi tinut in mana.

2. Paharul Hurricane

Acest tip de pahar are un design deosebit. Este inalt si a fost denumit dupa forma unui felinar de furtuna, fiind folosit pentru bauturi exotice si frappe-uri.

3. Paharul Martini

Martini este servit in paharele care au cupa in forma de V si picior inalt, folosite si pentru cocktailuri.

4. Paharul Margarita

Aceste tipuri de pahare sunt o combinatie intre paharele fluta si cupele de sampanie. Paharele Margarita au o cupa in trepte, asa ca sunt perfecte pentru servirea cocktailurilor.

 

5. Paharul Glencairn

Creat special pentru a degusta whisky-uri exceptionale, paharul Glencairn are o forma care permite o perceptie mai buna a mirosului si a gustului unui whisky de calitate.

Like or share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *