Cand spui „paste si vin”, te poti gandi la o intalnire romantica, la o cina cu prietenii ori la o masa in familie. Indiferent care este momentul pentru care te pregatesti, este esential sa inveti ce tip de vin se potriveste cu diferite paste.
Asocierea vinului si a pastelor este o arta care, odata stapanita, te va ajuta sa experimentezi placerea culinara la cote maxime. Scopul acestei combinatii este de a echilibra aroma diferitelor tipuri de mancare cu cea a vinului. Savoarea vinului trebuie sa vina in completarea ingredientelor folosite pentru sosul pastelor – dupa cum stii, acestea nu au un gust anume, aroma lor fiind data de sosul ales.
Alegerea vinului potrivit nu este usoara. Trebuie sa tii cont de culoarea si aroma vinului, precum si de modul in care acesta interactioneaza cu pastele si sosul pregatit. Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa combini vinul cu diferite preparate culinare, iti recomandam acest articol, unde te invatam cum sa asociezi corect bautura cu mancarea.
Descopera, in cele ce urmeaza, cum poti asocia vinul cu diferite tipuri de paste. Retine ca aceste recomandari sunt orientative si ca esti liber sa experimentezi diferite combinatii pana gasesti una pe gustul tau!
Vin si paste cu sos de tomate
Sa incepem cu cel mai popular sos pentru paste, cel de tomate. Avand in vedere ca rosiile au un nivel de aciditate ridicat si o textura puternica, acestea ar trebui combinate cu un vin rosu intens precum Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Merlot. Explicatia consta in faptul ca vinul rosu are un continut redus de acid malic.
In cazul in care ai pregatit un sos picant, mergi la sigur cu un vin italienesc rosu, precum Fattoria Selvapiana sau Polo, care va taia din iuteala condimentelor si va pune in valoare aroma unica a sosului de paste ales.
Vin si paste cu fructe de mare
Daca ai pregatit o reteta de paste cu fructe de mare, este important sa savurezi un pahar de vin alb, sec. Opteaza pentru un Sauvignon Blanc, un Chardonnay sau chiar pentru un vin spumant sec.
Vin si paste cu pesto
Pastele cu pesto sunt delicioase si usor de preparat. Poti pregati un sos pesto chiar la tine acasa pentru a te asigura ca te bucuri de o masa 100% sanatoasa. Pentru a savura la maximum aroma sosului asezonat cu ierburi si condimente, opteaza pentru Chianti, un vin rosu si intens. De asemenea, poti alege un vin roze, insa trebuie sa te indrepti spre varianta sec sau demisec a acestuia.
Vin cu lasagna
Lasagna vegetariana se potriveste de minune cu un pahar de Chardonnay, cunoscut drept „regele vinurilor albe”. De altfel, trebuie sa stii ca acest sortiment de vin poate fi asociat cu succes la aproape orice preparat culinar. In schimb, daca servesti o lasagna traditionala, pe baza de rosii, branza si carne, vei avea nevoie de un vin rosu, cum ar fi Chianti, Stefano Farina sau Purcari.
Vin si paste cu sos crema
Pastele asortate cu un sos bogat si cremos se potrivesc de minune cu un vin sec. Iti recomandam vinul romanesc La Cetate, obtinut din soiul de struguri Chardonnay, cu profil aromatic aristocrat, manierat si din „familie buna”. Savureaza un vin uscat alaturi de Carbonara, paste cu ciuperci sau paste cu fructe de mare.
Data viitoare cand servesti o portie de paste, asigura-te ca ai ales vinul potrivit pentru acestea si vei avea parte de una dintre cele mai placute experiente culinare!