TEMPERATURA DE “SAVURARE” A VINULUI

de Eduard Jakab / sommelier

 

            Eterna polemica a temperaturii de servire a vinului, care trebuie sa fie mai mica decat temperatura de consum (ca doar lichidul in contact cu paharul… mai castiga cateva grade in plus), si ambele trebuie sa fie diferite de temperatura de pastrare, poate dezvolta pentru consumatorul de rand o angoasa care sa-l trimita direct catre raftul de bere. Lucrurile nu sunt simple, dar nici intr-atat de complicate incat sa renuntam la placerea licorii bahice.

Concret, discutam de temperatura de pastrare doar atunci cand un vin este depozitat… spre pastrare, si asta pentru perioade indelungate, in conditii de pivnita cu temperaturi intre 12ºC – 14ºC. Cel putin teoretic, acel vin are sa poposeasca intr-un frigider specializat cu zone diferite de temperatura, o vitrina de vin, inainte ca el sa ajunga pe masa consumatorului.

Totusi, cea mai importanta temperatura, este aceea pe care o are un vin atunci cand ajunge pe papilele gustative. Fara sa mai taiem firul in patru, hai sa o numim simplu: temperatura de savurare… caci intr-un final, asta este scopul.

Ca o generalitate, corpolenta si complexitatea diferita a vinurilor, ne obliga sa le servim la temperaturi diferite si asta tocmai pentru a le putea savura la adevaratul lor potential. Vinurile lejere, ca sa fie racoritoare si sprintare, se racesc inainte de consum (chiar daca sunt rosii). Vinurilor corpolente, vascoase si complexe l-i se da voie in lume, la aer, la temperaturi mai ridicate la care-si pot pune cu adevarat in valoare complexitatea.

Mai concret, vorbim de temperature de:

4ºC – 6ºC

Pentru vinuri spumante lejere, fara o complexitate: Frizzante / vin Petiant, Spumant, Prosecco, Champagne NV, Eiswein / vin de gheata, vinuri dulci de desert.

6ºC – 8ºC

Pentru vinuri albe lejere si usoare, nebaricate: Sauvignon Blanc, Aligote, Pinot Gris, Riesling Italian, vinuri albe aromate (Traminer, Tamaioasa Romaneasca, Muscat Ottonel).

8ºC – 10ºC

Pentru vinuri albe de corpolenta medie ce pot fi si partial baricate: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Chardonnay nebaricat, Cramposie, spumant rose (Prosecco, Sekt, Cremant, Cava) sau Champagne rose, vinuri linistite rose de o nuanta extrem de deschisa, tip Provence.

10ºC – 12ºC

Pentru vinuri albe corpolente: Chardonnay baricat, Riesling Rhine, Viognier, vinuri rose extractive (evidente din cauza culorii mai inchise).

14ºC – 16ºC

Pentru vinuri rosii lejere: Pinot Noir, Babeasca Neagra, Chianti, vinuri rosii tinere (din Bordeaux sau Beaujolais) si chiar pentru Merlot nebaricat.

16ºC – 18ºC

Pentru vinuri rosii corpolente: Merlot, Malbec, Carmenere, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Shiraz, vinuri vechi de Porto.

20ºC – 22ºC

Pentru vinuri rosii vechi, Bordeaux Grand Cru, vinuri rosii de top din Bourgogne, vinuri rosii de colectie din lumea noua.

Este important de retinut ca aceaste temperaturi trebuie pastrate pe toata durata consumului lichidului din sticla.

Vinurile albe si rose, Frizzante si spumantele se vor pastra in frapiera dupa deschidere, pana se consuma intreaga cantitate de lichid.

Pentru vinurile albe ce necesita aerare, este obligatoriu sa fie folosite decantoare speciale pt. vinuri albe; modele in care se poate insera gheata, fara ca aceasta sa intre in contact cu vinul, pastrandul astfel rece.

Vinurile rosii consumate in zone sau anotimpuri calduroase, se pot pastra intr-un “cooler” din ceramica sau de tipul celor cu gel, pe intreaga perioada de consum. Doar lasate pe masa, vor “absorbi” prea multe grade din mediul inconjurator si vor fi mult prea calde pt. a fi apreciate… asta daca luam in considerare un ritm de consum mediu, moderat, firesc…

Hai noroc, si sa va fie albu’ rece… toata vara.

Like or share:
Posted in VIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *